НОВИНИ

12 са жертвите на камиона убиец

Жертвите на камиона убиец, който се вряза в коледен базар в Берлин, вече са 12. Ранените са 48, като някои от тях са в тежко състояние. Полицията в Берлин заяви, че камионът е бил врязан умишлено в множеството. Националността на шофьора, който е задържан, все още се изяснява. Собственикът на камиона е поляк. Възможно е превозното средство да е откраднато. Човекът, открит мъртъв в кабината, е поляк.

bnt avatar logo
от БНТ
06:20, 20.12.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Камионът се врязва в коледния базар малко след 20 часа местно време и изминава повече от 50 метра - помита щандoве и хора. На място пристигат линейки и пожарни коли, районът е отцепен.

"Много съм изплашена. Не знам как отново ще се почувствам сигурна в Берлин? Как? И как можеш да вярваш на хората, които се грижат за сигурността... Аз не мога..."
"Бях на входа на Коледния базар, когато изведнъж чух силен шум и бях пометена от падащ щанд. Събори ме директно на земята. Едва по-късно осъзнах, че на земята има още много хора, които не се движат."

Андреас Гайзел, вътрешен министър на провинция Берлин: "Нашето свободно общество трябва да е отворено и да празнува Коледа като празник на семейството, на щастието. Това беше унищожено днес. Но предупреждавам всички да не избързваме със заключенията и да променяме начина си на живот. За това не искам да спекулирам повече".

Предполагаемият шофьор на камиона е задържан. Според източници от разследването той вероятно е дошъл в Германия като бежанец от Афганистан или Пакистан. Заподозреният е използвал различни имена, което затруднява неговото идентифициране. В кабината на камиона е открит мъртъв полски гражданин. Предполага се, че превозното средство е превозвало стомана и е откраднато от строителен обект в Полша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Плевнелиев осъди нападенията в Берлин и Цюрих
Президентът Плевнелиев осъди нападенията в Берлин и Цюрих
Според собственика на камиона полският шофьор е бил отвлечен
Според собственика на камиона полският шофьор е бил отвлечен