ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Торти на топло

bnt avatar logo от Милен Кирилов
A+ A-
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Подгонени от жегата много хора инстинктивно търсят спасение в заведения, където да се разхладят, хапнат и изпият студена напитка. Така без да се замислят много от нас попадат в капана на търговци, които с лекота успяват да им продадат стока с изтекъл срок на годност. Това провокира съвместна проверка на "По света и у нас" и здравни инспектори в случайно избрана сладкарница в София.

торти топло
Подгонени от жегата много хора инстинктивно търсят спасение в заведения, където да се разхладят, хапнат и изпият студена напитка. Така без да се замислят много от нас попадат в капана на търговци, които с лекота успяват да им продадат стока с изтекъл срок на годност. Това провокира съвместна проверка на "По света и у нас" и здравни инспектори в случайно избрана сладкарница в София.

Сладкарницата е модерна и привидно чиста. Истински рай за бягство от 35-градусовата жега. Вътре е едва 20. Зад витрините са изложени съблазнителни сладкиши, на които по закон трябва да им е още по студено - между 0 и 4 градуса. Ако температурата в камерите е извън нормата тортите могат да се превърнат в млаки билогоични бомби.

Саша Колева, здравен инспектор, РИОКОЗ - София:
- Повраъщане, разстройство, неразположение в зависимост от биологичния замърсител. Той може да е стафилококи, коли.

Проверката започва с поставяне на специален термометър в хладилната витрина за половин час.

Саша Колева, здравен инспектор, РИОКОЗ - София:
- Би трябвало термометърът да е по средата, за да може да измери температурата на хладилното съоръжение.

След 30-на минути вместо здравословните от 0 до 4 градуса във витрината бяха измерени 20,5 градуса! Тоест цели 16 градуса над нормата. Те ще струват на собственика глоба между 500 и 3000 лева.

Клиент:
- След такава информация на човек да му приседне.

Оказа се, че причината за високата температура в хладилната камера не е техническа, а от разсеяност.

Саша Колева, здравен инспектор, РИОКОЗ - София:
- Според мен при затварянето на шкафовете в хладилната витрина. Те не са добре затворени и уплътнени. Т.е. топлия въздух от високите температури навлиза вътре.

И още едно скандално нарушение. Половината от сладкишите се оказаха без документи за произход.

Жулиета Иванова, здравен инспектор, РИОКОЗ - София:
- Срока на реализация на храните е 36 и 72 часа на пордукцията, получена днес. Има сладкарска продукция от вчера, за която няма документи за произход.

За да не си развалите настроението, експерти съветват да четете внимателно етикета на стоката, където трябва да е посочен срок за минимална трайност. Преди да вземете от любимия сладкиш деликатно допрете длан до хладилната камера. Ако стъклото й не е студено е добре да се откажете навреме.

http://infocenter.bnt.bg/

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?