НОВИНИ

13 души са ранени по време на протест на опозицията в Тирана

13 души, сред които десет полицаи, са пострадали в Тирана по време на протест на албанската опозиция. Протестиращите искат оставката на министър-председателя Еди Рама.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:02, 03.06.2019 (обновена)
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Хиляди привърженици на опозицията в Албания излязоха снощи на протест с искане за предсрочни избори. Демонстрантите опитаха да достигнат до сградата на парламента в столицата Тирана, а полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да ги разпръсне.

Наим Хюсени, протестиращ: Протестираме за нашите права. Ние нямаме никакви права, дори за гласуване. Ние пускаме бюлетина, а те ни я взимат. Цените на горивата растат, цените на храните са високи, безработицата галопира. Всички в семейството ми сме безработни. Как ще преживяваме?

Опозицията в Албания протестира от два месеца с искане министър-председателят Еди Рама, който е на власт от 2013 г., да подаде оставка. Депутатите от дясноцентристката и лявоцентристката опозиция напуснаха парламента, след като обвиниха правителството, че е опорочило резултатите от изборите през 2017 г.

Редица западни държави, както и самият премиер призовават за диалог. Опозицията отказва и заяви, че няма да участва на общинските избори на 30 юни. А нова демонстрация е насрочена за следващата събота, 8 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теменужка Петкова ще присъства на енергийна среща на високо равнище в Белград
Теменужка Петкова ще присъства на енергийна среща на високо равнище в Белград
Нова демокрация спечели убедителна победа на местните избори в Гърция
"Нова демокрация" спечели убедителна победа на местните избори в Гърция