НОВИНИ

13 години от убийството на Зоран Джинджич

Членове на сръбското правителство, водени от премиера Александър Вучич, ще отдадат днес почит и ще положат венец на паметната плоча в двора на правителството, където на 12 март 2003 г. бе убит сръбският премиер Зоран Джинджич. Почит на Джинджич ще отдадат и членове на някогашното му правителство, както и граждани.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
10:22, 12.03.2016
Чете се за: 01:10 мин.
По света
години убийството зоран джинджич

Днес се навършват 13 години от убийството на сръбския премиер и лидер на Демократическата партия Зоран Джинджич. Той бе застрелян на 12-ти март 2003-та година от снайперист на влизане в Министерския съвет в центъра на Белград. Убийството му бе предшествано от неуспешен опит за атентат на 21 февруари 2003 г. на магистралата Белград - Загреб край зала Арена.

След атентата от правителството съобщиха, че Джинджич е убит от престъпната група "Земунски клан" с помощта на специалните части - Червени барети начело с Милорад Улемек-Легия. Като преки участници от страна на "Земунския клан" бяха посочени Душан Спасоевич-Шиптър и Миле Лукович-Кум.

В деня на атентата е било планирано да бъде извършена операция по задържането на ръководителите на "Земунския клан", която се определяше като най-голямата престъпна група на територията на бивша Югославия.

Няколко часа след убийството в Сърбия бе обявено извънредно положение, което продължи до 22-ти април.

На погребението на Джинджич на 15-ти март присъстваха над 70 чужди делегации, а по улиците на Белград имаше няколко стотин хиляди души.

При операцията "Сабя" бе задържан атентаторът на Джинджич Звездан Йованович, както и неговите съучастници. Йованович и Легия получиха по 40 години затвор за убийството на премиера. Присъдите бяха потвърдени от Върховния съд на 29-ти декември 2008-ма година. Поръчителите на убийството остават неизвестни и до днес.

Зоран Джинджич е роден на 1-ви август 1952 година. Завършва философия в Университета в Белград, но поради невъзможността да получи работа по време на режима на югодиктаторът Йосип Броз Тито напуска страната и в продължение на 12 години учи, работи и живее в Германия. Връща се обратно в Белград след падането на Берлинската стена.

През 1997 година той става първият демократично избран кмет на Белград. През 2000-та година той бе основният стратег в свалянето на сръбския диктатор Слободан Милошевич, който падна от власт на 5-ти октомври същата година.

През януари 2001 година Зоран Джинджич става първият сръбски премиер, който няма комунистическо минало. По време на неговото управление бяха започнати реформи за истинското демократизиране на сръбското общество и бяха проведени икономически и социални реформи.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ обмислят да деблокират хуманитарна помощ за мигрантите
САЩ обмислят да деблокират хуманитарна помощ за мигрантите
Погребаха Нанси Рейгън до съпруга й
Погребаха Нанси Рейгън до съпруга й