24 май става официален празник на Сърбия

Тази година Сърбия за първи път ще празнува 24 май като ден на славянската писменост, а от следващата година този ден ще стане официален празник на страната.

от БНТ
06:46, 21.05.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Това съобщи в Белград Никола Селакович, който е секретар на сръбския президент Александър Вучич. Селакович, заедно с българския вицепрезидент Илияна Йотова поднесоха цветя пред паметника на Кирил и Методий в сръбската столица.

Йотова беше на посещение в Чехия, Словакия и Сърбия по стъпките на светите братя.

Илияна Йотова - вицепрезидент: За нас това е особен знак, че вече 24 май ще можем да празнуваме заедно с нашите сръбски приятели, а от догодина той ще бъде и неработен официален празник.
Никола Селакович - секретар на сръбския президент: Светите братя Кирил и Методий в Сърбия са символ на началото на славянската писменост и просвета. Наистина досега не сме отбелязвали празника по най-достойния и заслужен начин, както останалите славянски народи, защото сърбите честваме и Свети Сава като свой национален просветител. Но това не намалява значението на делото на светите братя Кирил и Методий. По инициатива на президента Вучич ще бъде предложен проектозакон за честването на 24 май като държавен празник.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Николас Мадуро е победител на президентските избори във Венецуела
Николас Мадуро е победител на президентските избори във Венецуела
Румен Радев е на работно посещение в Русия
Румен Радев е на работно посещение в Русия