Румен Радев е на работно посещение в Русия

Президентът Румен Радев е на работно посещение в Русия. Днес в Москва той ще разговаря с премиера Дмитрий Медведев. Двамата ще обсъдят двустранните отношения и реализацията на съвместни проекти.

Вера Александрова
от Вера Александрова
06:39, 21.05.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Визитата на президента Румен Радев в Русия започва със среща с премиера Дмитрий Медведев в Москва. Двамата ще обсъдят руско-българското търговско-икономическо и културно сътрудничество, както и реализацията на съвместни проекти в енергетиката, промишлеността, транспорта.

Вечерта българският държавен глава ще гледа в Болшой театър операта „Зигфрид“ от Рихард Вагнер в изпълнение на Софийската опера и балет. По-късно в посолство ни президентът ще разговаря с видни български и руски културни дейци и общественици.

Утре Румен Радев лети за Сочи, където ще се срещне с руския президент Владимир Путин в резиденцията "Бочаров ручей". Двамата ще ръководят и пленарните разговори на официалните делегации.

Румен Радев е сред първите държавници, който ще разговаря с Владиир Путин, след четвъртото му встъпване в длъжност. В края на миналата седмица Путин се срещна с канцлера на Германия Ангела Меркел също в Сочи. Предстои визита на френския президент Еманюел Макрон. След дългата пауза в отношенията между лидери от ЕС и Русия, тази активност прави впечатление. Преди дни българският президент отново потвърди позицията си, че трябва да се търси диалог с Москва.

Румен Радев - президент на Р България: Аз се радвам, че България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия. С моето посещение във втората половина на май в Русия, с посещението на президента Макрон почти по същото време, с посещението на руския президент във Виена в началото на юни ние наистина провеждаме тази единна европейска политика по отношение на Русия. Да се търсят всички възможности за поддържане на отворен диалог и за развиване на проекти от взаимноизгодно значение.

Срещата между президентите на България и Русия е първата след близо 10-годишна пауза. През февруари 2009 година беше последната визита на президента Георги Първанов в Москва,а руският държавен глава Владимир Путин беше на официално посещение у нас през януари 2008 година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
24 май става официален празник на Сърбия
24 май става официален празник на Сърбия
Изтеглиха вариант 24 за матурата по Български език и литература за 12 клас
Изтеглиха вариант 24 за матурата по Български език и литература за 12 клас