НОВИНИ

30 000 са евакуирани в Мозамбик заради циклона Кенет

Над 30 000 души са евакуирани от високорискови зони в Мозамбик, ударени от мощния тропически циклон Кенет, съобщава Си Ен Ен. На други 70 000 души, намиращи се на пътя на бурята, също е наредено да напуснат домовете си. Поне пет души са загинали в бурята.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:41, 27.04.2019
Чете се за: 00:27 мин.
По света
000 евакуирани мозамбик заради циклона кенет

Кенет навлезе на територията на страната между окръзите Макомия и Мочимбоа да Прая в северната провинция Кабо Делгадо в четвъртък вечерта. Буреносните ветрове на стихията достигат над 140 километра в час - сила, която е характерна за ураган от четвърта категория.

Кенет удари Мозамбик само месец след най-смъртоносния и опустошителен тропически циклон в историята му – Идай, който взе над 700 жертви, остави без подслон десетки хиляди хора и буквално помете град Бейра.

Очаква през следващите три дни новата стихия да донесе проливни дъждове, като на места са издадени предупреждения за опасност от наводнения и активизиране на свлачища.

Според синоптиците количеството дъжд, което се очаква да падне над Мозамбик само за денонощие ще надвиши четири пъти средномесечните норми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очакват се нови проблеми с въздушния трафик над Белгия
Очакват се нови проблеми с въздушния трафик над Белгия
Що е то непотизъм и има ли почва в Северна Македония?
Що е то непотизъм и има ли почва в Северна Македония?