Много от най-предпочитаните храни, които консумираме всеки ден крият риск да предизвикат развитие на онкологично заболяване. Затова предупредиха днес специалисти отФондацията на проф. Черноземски "Борба с рака".
Много от най-предпочитаните храни, които консумираме всеки ден крият риск да предизвикат развитие на онкологично заболяване. Затова предупредиха днес специалисти отФондацията на проф. Черноземски "Борба с рака".
Пържоли, печени на барбекю, горещи напитки, престояли ядки, алкохолни напитки, храни с много натрити и тежки метали... Всички те са опасни, ако са основна част от нашето меню. Една трета от онкологичните заболявания са предизвикани от неправилно хранене - категорични са специалистите. Какви грешки допускаме най-често при приготвянето на храната и кои храни имат предпазващ ефект?
Червените меса са сред основните заподозрени, че имат канцерогенен ефект. Научни проучвания доказват, че особено когато са печени на барбекю - на открит огън или на силно загрята скара, любимите на мнозина пържоли, наденици, кебапчета и кюфтета са истинска бомба със закъснител, която предизвиква рак.
Проф д-р Стефка Петрова - директор на Националния център по опазване на общественото здраве:
- Тогава мазнините от месата от високата температура се стичат върху дървените въглища и друг вид въглища и се образуват полициклични аминовъглероди, които полепват по храната, която се пече, а те имат канцерогенно действие.
Особено силен канцерогенен ефект има този начин на печене, ако месото предварително е осолено обилно. Така, както се практикува във повечето кебапчийници, открити скари за бързо похапване и заведения. Затова, преценявайте откъде купувате храна, а когато готвите вкъщи - нека да е на по-умерена температура и без предварително осоляване на продуктите съветват лекарите. Те препоръчват и да не си пием кафето и чая горещи.
Проф д-р Стефка Петрова - директор на Националния център по опазване на общественото здраве:
- Горещите напитки разраняват лигавицата на хранопровода създават условия за инфекции и увеличават риска от рак на хранопровода.
Въпреки противоречивите оценки за кафето, последните проучвания показват, че то дори е полезен антиоксидант.
Проф д-р Стефка Петрова:
- Да, кафето и зеления чай са полезни, като се счита, че трябва все пак да се пият в умерени количества - до 5 чаши на ден, над 5 чаши на ден не се препоръчва, защото може при някои хора може да има обратен ефект.
Добрата новина е, че храненето може и да ни предпази от рак - ако приемаме големи дози плодове и зеленчуци - поне 700 грама на ден, ако намалим количеството на слънчогледовото олио или го заменим с рапично или соево. Ако два пъти седмично в менюто има бобови храни и риба, но не от замърсени с тежки метали води.
Българските учени са на мнение, че е крайно време у нас да се създаде център за "интерактивна онкология". Там онкоболните да получават консултации за здравословно хранене според спецификата на заболяването си и медикаментозното лечение. Това все още се пренебрегва от повечето лекари, болните не знаят нищо за подходящите диети и хвърлят луди пари за хранителни добавки с неясен ефект.
Опасното вещество GBL все по-често се използва по метода на "спайкване"