ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Ритуали и обреди за Андреевден - празник на семето

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Утре е Андреевден.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
Утре е Андреевден. Здрава плетеница от християнски ритуали и обреди оформя традициите около празника. Те са свързани със зърнените храни, които са основни на трапезата и се приготвят днес. Това е повод да се запитаме кои са най-полезните видове хляб сред огромното многообразие на пазара. Над 100 вида хляб се продава по пазарите в големите ни градове. Кой да изберем? Според специалистите най-полезен и здравословен е хлябът от покълнало жито, който съдържа малко мазнини и захар и можем да го ядем в големи количества, без да се притесняваме за килограмите си. hliab statistika В класацията следват пълнозърнестият ръжен и пшеничен хляб, а на опашката е белият, приготвен от рафинирани пшенични брашна, категорично отричан от защитниците на здравословното хранене.
petrovaПроф. д-р Стефка Петрова - специалист по хранене в НЦОЗА: Ръженият и ръжено-пшеничният хляб е особено полезен защото е богат на водноразтворимата влакнина - Вета глюкан, за която е доказано, че намалява нивата на холестерола и триглицеридите. В резултат на това намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
Когато започваме диета, първо махаме от менюто си хляба. Но това е грешка , тъй като пълнозърнестият хляб е много полезен,съдържа незаменими аминокиселини, източник е на витамини от групата В и при редовна консумация дори води до снижаване на теглото. potreblenie Неслучайно потреблението на здравословни видове хляб у нас , сред които и пълнозърнест значително се е увеличило през последните години - от 5 на 20 на сто от общото потребление. Милка Костадинова - търговец: Напоследък все повече клиенти търсят черен хляб - ръжено - пшеничен и пълнозърнест.Търси се повече - особено от дамите.
Как да разпознаем пълнозърнестия хляб?
Като цяло той е със специфичен вкус и аромат, по-плътна консистенция от белия и е леко влажен в средата. Качественият пълнозърнест хляб се произвежда от брашно тип 1850. Той е с нисък гликимичен индекс, което е от полза за диабетици и хора с високо наднормено тегло.cheren Важно е обаче пълнозърнестият хляб да е направен от качествена суровина, без голямо количество подобрители, стабилизатори и консерванти. Един лесен и хитър начин, с който може да проверите качеството на закупения от вас хляб, е да сложите филия от него в чаша вода. Ако хлябът съдържа утайка от кафе, карамел или други оцветители, то водата ще се оцвети. Качественият пълнозърнест хляб не оцветява водата. А най-добрия начин да имате качествен пълнозърнест хляб е да си го направите сами. Средната цена на една машина за хляб е около 200 лева. Така може да измислите своя рецепта, а най-важното е, че ще знаете точно какво сте сложили в хляба.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?