Утре е Андреевден. Здрава плетеница от християнски ритуали и обреди оформя традициите около празника. Те са свързани със зърнените храни, които са основни на трапезата и се приготвят днес. Това е повод да се запитаме кои са най-полезните видове хляб сред огромното многообразие на пазара.
Над 100 вида хляб се продава по пазарите в големите ни градове. Кой да изберем? Според специалистите най-полезен и здравословен е хлябът от покълнало жито, който съдържа малко мазнини и захар и можем да го ядем в големи количества, без да се притесняваме за килограмите си.

В класацията следват пълнозърнестият ръжен и пшеничен хляб, а на опашката е белият, приготвен от рафинирани пшенични брашна, категорично отричан от защитниците на здравословното хранене.
Проф. д-р Стефка Петрова - специалист по хранене в НЦОЗА: Ръженият и ръжено-пшеничният хляб е особено полезен защото е богат на водноразтворимата влакнина - Вета глюкан, за която е доказано, че намалява нивата на холестерола и триглицеридите. В резултат на това намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
Когато започваме диета, първо махаме от менюто си хляба. Но това е грешка , тъй като пълнозърнестият хляб е много полезен,съдържа незаменими аминокиселини, източник е на витамини от групата В и при редовна консумация дори води до снижаване на теглото.

Неслучайно потреблението на здравословни видове хляб у нас , сред които и пълнозърнест значително се е увеличило през последните години - от 5 на 20 на сто от общото потребление.
Милка Костадинова - търговец: Напоследък все повече клиенти търсят черен хляб - ръжено - пшеничен и пълнозърнест.Търси се повече - особено от дамите.
Как да разпознаем пълнозърнестия хляб?
Като цяло той е със специфичен вкус и аромат, по-плътна консистенция от белия и е леко влажен в средата. Качественият пълнозърнест хляб се произвежда от брашно тип 1850. Той е с нисък гликимичен индекс, което е от полза за диабетици и хора с високо наднормено тегло.

Важно е обаче пълнозърнестият хляб да е направен от качествена суровина, без голямо количество подобрители, стабилизатори и консерванти.
Един лесен и хитър начин, с който може да проверите качеството на закупения от вас хляб, е да сложите филия от него в чаша вода. Ако хлябът съдържа утайка от кафе, карамел или други оцветители, то водата ще се оцвети. Качественият пълнозърнест хляб не оцветява водата.
А най-добрия начин да имате качествен пълнозърнест хляб е да си го направите сами. Средната цена на една машина за хляб е около 200 лева. Така може да измислите своя рецепта, а най-важното е, че ще знаете точно какво сте сложили в хляба.