ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Историята на хляба

bnt avatar logo от Марио Гаврилов
A+ A-
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

В противовес на бързото хранене все повече привърженици по света набира движението за бавно хранене. Според неговите ценности храната трябва да се приготвя ръчно, да се консумира бавно и в добра компания.

историята хляба
В противовес на бързото хранене все повече привърженици по света набира движението за бавно хранене. Според неговите ценности храната трябва да се приготвя ръчно, да се консумира бавно и в добра компания.

Изложение, в което участват всички балкански страни, представя в София уникални храни, които произвеждат хората на нашия полуостров. Разбира се, най-важната от всички храни е хлябът, който освен че ни засища, е натоварен и с много символизъм.

Надежда Савова:
- За да се надигнеш не е важно да имаш джи ес ем, кола, а да си добър човек!

Така поучава малките деца, докато ги учи да месят хляб Надежда Савова. Съвременна млада дама, която преподава в престижния американски университет Принстън, но същевременно се опитва да запази родните традиции.

Големите майстори спазват пропорции, избират специални брашна, следват технология. Успешното приготвяне на домашен хляб има съвсем други тайни. Хората погрешно мислят, че месенето на насъщния в къщи отнема много време.

Надежда Савова:
- Отнема пет минути с любов - около теб семейството.

Никой вече не приготвя квас, а мераклиите да замесят нещо вкъщи купуват мая от магазина. Истинският квас се състои от поне 7 елемента като освен брашното и водата се слагат задължително мед и билки.

Според някои легенди дори се добавя стрит камък. Когато си купува хляб от магазина Надежда избира колкото е възможно по-тъмен, приготвен от едро смляно брашно.

Надежда Савова:
- Колкото по-грубо е брашното то е като човека.

Брашното символизира единството на хората, научават малчуганите, докато мачкат тестото с неуверените си ръчички. Не е приятно да се яде сол, но именно солта придава вкус на хляба. Слага се и захар, която показва колко е сладко да постигнеш успех след сериозни усилия.

Всяка страна показва на това изложение своите изкушения към хората, които искат да се насладят на храната. Разбира се, това изисква и време, което трудно откъсваме от разкъсващите ни всекидневни ангажименти. Но най-вече желание. Дори и когато не си особено добър майстор в приготвянето на храна или месенето на хляб.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?