НОВИНИ

387 души гласуват с мобилни урни в София

13 подвижни избирателни секции са разкрити в София. Те осигуряват възможност на 387 души с увреждания, които не могат да отидат до урните ще гласуват в домовете си.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
10:35, 26.03.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Час след началото на изборния ден подвижната секция в столичния район "Слатина" е готова да посети 18-те избиратели с увреждания, които са подали заявления за гласуване от домовете си. Маршрутът е определен предварително, а бусът с урната се охранява от полицаи. Първата спирка е домът на семейство Христови. Те гласуват в дома си от няколко години. Имат тежки увреждания и не могат да стигнат до урната.

Снежана Христова: Удобно е как да не е удобно, щом идвате тука - ние не можем да ходим. Трябва да се гласува, защото ние сме една никаква държава.

Кухнята на семейството се превърна в своеобразна секционна избирателна комисия, а тъмни стаички бяха две от стаите в апартамента. 84-годишният Любен Марчев не е пропуска избори този път обаче му се наложи да гласува в хола си.

Любен Марчев: Да бъде добро правителството, да бъде добро Народно събрание. Всичко да бъде добро за България.

От подвижната секционна комисия разказват, че липсата на обособена кабинка и гласуването с придружител са проблемите, които се сблъскват в домовете на избирателите с увреждания.

Ани Савова - зам.-председател на подвижната избирателна секция в район "Слатина": Може би, ако не успеем да намерим човека, не ни чуе и т.н. ние не можем да се върнем обратно на същия адрес. Това на практика означава, че този човек няма да може да гласува.

Гласуването с подвижна избирателна секция продължава до края на изборния ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Гласувах с надеждата на всички българи
Румен Радев: Гласувах с надеждата на всички българи
Нарастват опашките пред секциите в Турция
Нарастват опашките пред секциите в Турция