НОВИНИ

Валентин Николов коментира уволнението на Стоян Кушлев

Комисията „Кушлев", както си я знаехме, вече няма да се нарича комисията „Кушлев", ще я наричаме комисията „Коларов". Причината е, че вчера премиерът Бойко Борисов освободи Стоян Кушлев от поста му председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Всичко започна от становището на Антикорупционната комисия в парламента, съгласно което Кушлев е облагодетелствал неправомерно себе си и свои роднини, и е бил в конфликт на интереси. Гост в студиото беше председателят на Антикорупционната ни парламентарна комисия г-н Валентин Николов, депутат от "Атака".  

валентин николов коментира уволнението стоян кушлев
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
09:38, 21.04.2011
Чете се за: 07:47 мин.
У нас

Комисията „Кушлев", както си я знаехме, вече няма да се нарича комисията „Кушлев", ще я наричаме комисията „Коларов". Причината е, че вчера премиерът Бойко Борисов освободи Стоян Кушлев от поста му председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Всичко започна от становището на Антикорупционната комисия в парламента, съгласно което Кушлев е облагодетелствал неправомерно себе си и свои роднини, и е бил в конфликт на интереси. Гост в студиото беше председателят на Антикорупционната ни парламентарна комисия г-н Валентин Николов, депутат от "Атака".

Пълен текст на разговора

Водещ Андрей Захариев: Комисията „Кушлев”, както си я знаехме, вече няма да се нарича комисията „Кушлев”, ще си я наричаме комисията „Коларов”. Причината е там, че вчера премиерът Бойко Борисов освободи Стоян Кушлев от поста му председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Всичко започна от становището на Антикорупционната комисия в парламента, съгласно което Кушлев е облагодетелствал неправомерно себе си и свои роднини, и е бил в конфликт на интереси. Гост в студиото ще бъде самият председател на Антикорупционната ни парламентарна комисия г-н Валентин Николов.
Водеща Жени Марчева: Добро утро на Валентин Николов, здравейте.
Валентин Николов: Здравейте.
Водеща: Какво? Не ми било „Кушлев”, най-ми било „Коларов”, както биха казали народните песни? И така, Стоян Кушлев си отиде, уволнен от премиера заради нарушения. На негово място идва юридическият съветник в посолството на САЩ у нас Тодор Коларов. Развръзката се случи точно в средата на Страстната седмица. Доволен ли сте от това, което стана?
Валентин Николов: Аз няма да скрия, че съм удовлетворен от крайния резултат. Дори бяхме малко притеснени, че се забавя това уволнение на Стоян Кушлев, тъй като Вие много добре знаете, че многократно изнесохме факти в медиите, своевременно ги предадохме на Главния инспекторат на Министерски съвет, за да ги улесним в тяхната проверка. И, както вече знаете, нашето становище на 100 процента се покри от Главния инспекторат на Министерски съвет. И в крайна сметка, министър-председателят изпълни закона и освободи Стоян Кушлев. Разбира се, тук искам само да почертая, че сагата „Кушлев” в комисията, която представлявам, не приключва с неговото уволнение. Тъй като ние сме изискали проверка, която в момента продължава от Сметната палата. От Националната агенция по приходи също чакаме резултата от ревизиите на двете сдружения, в които е в управата Стоян Кушлев. Също така знаете, че в комисията бе изслушан един висш негов служител, директор на Дирекция „Обезпечение”, г-н Харизанов.
Водеща: Свилен Харизанов.
Валентин Николов: Да. Той предостави доста сериозни факти на комисията.
Водеща: Малко повдигнете завесата. За какво Ви сигнализира г-н Харизанов?
Валентин Николов: Вижте, значи всичко това ..., г-н Харизанов сигнализира въобще за самата дейност и работата на комисията, начина по който се назначават служителите, без конкурс, на роднински начала. Там цари една шуро-баджанащина, бих казал. И докато Стоян Кушлев отричаше, в протоколите, които се запознахме в комисията от Главния инспекторат, той там признава вече за трима роднини, които, според него не са до четвърта степен, така както е по закон, параграф първи от закона, а са шеста-седма степен. И според него, няма нарушение на закона. Но това, пак Ви казвам е въпрос на допълнителна проверка. Знаете, че в момента се води дело от Върховен административен съд, което за мен е без значение дали ще бъде спечелено или не, защото там са касае въпросът в едната част от сигнала. А именно, за роднинските назначения, които доста трудно наистина се доказват. Още повече, че адвокатът ни запозна с първия ход, т. е., първото заседание на съда е изискало от комисията, комисията да прави някакви разследвания едва ли не и да доказва тези роднински назначения, които мисля, че не са работа на комисията.
Водеща: Да не се получи като казуса „Доган”?
Валентин Николов: Всичко е възможно да се получи, но аз искам да кажа следното. Най-главното и сериозно нарушение на Стоян Кушлев е Законът за отнемане на имущество в полза на държавата, придобито от престъпна дейност. Именно от този специален закон се назначава г-н Кушлев. Той не трябва да заема друга длъжност, така както е визирано в закона. В случая се оказва, че г-н Кушлев заема три длъжности. Това е установено. И именно заради това нарушение на закона и заради недекларирането по чл. 12, както го изисква Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, бих казал, че той е извършил много сериозни, бих казал, нарушения. Разбира се, ние ще сигнализираме компетентния орган, в случая прокуратурата, с всички останали материали, които очакваме да постъпят като /.../ в комисията.
Водеща: Колкото, г-н Николов, до тази несъвместимост на длъжностите, за която Вие говорите, отговорът на Стоян Кушлев, обаче е, че всъщност Царският ловен клуб, в който той участва, не съществува от 1999 година. А колкото вече до малко смехотворното му участие в тази асоциация, животновъдската, той участва в нея през 2004 година, като депутат от НДСВ, само да помогне да внесе една много ценна порода овце от остров Хиос. Това смекчаващи вината обстоятелства ли са?
Валентин Николов: Вижте, аз мога да Ви предоставя, защото съм донесъл документи. След като не съществува, защо г-н Кушлев си е пуснал молба, март месец? Ето я молбата. И до двете сдружения, до Царски ловен клуб ...
Водещ: Този март ли имате предвид?
Валентин Николов: Да, да, да. Ето аз нося писмата. Можете да ги покажете на зрителите. Ето, общото събрание ще се състои на 5 март 2011 година, т. е., за освобождаване. Пуснал е писмо и до г-жа Цачева. Ето това му е молбата за освобождаване от Царски ловен клуб. На 22 февруари, извинявайте, е пуснал молбата и е представил на Главния инспекторат. И още една молба за другото юридическо лице с нестопанска цел, в което той участва. Така, че комисията там си е свършила перфектно работата. Ние изискахме удостоверението от Смолянския окръжен съд, както и удостоверението от Софийския градски съд и сме ги предоставили на инспектората. На база на което те се запознаха и видяха, че има абсолютна несъвместимост в заеманата от Кушлев длъжност.
Водеща: Колкото до неправомерно високите заплати, които са получавали той и членовете на комисията, очаквате ли сега тези заплати да се коригират? Прав ли е всъщност премиерът, като казва – моята заплата е таванът, който трябва да получават чиновниците?
Водещ: Много е нахално.
Валентин Николов: Това не е само нахално, аз бих го нарекъл нагло. На фона на тази криза в България, на този беден народ, който изнемогва, Стоян Кушлев, приближените около него роднински назначения, да получават заплати от 5 до 10 хиляди лева. Разбира се с ДДС-тата, които той лично раздава по свое осмотрение. Ако това не е нагло, аз не знам как да го нарека. Ще се касае, дали щ е продължат да получават такива заплати, изцяло зависи от новия председател, който лично на мен ми вдъхна доверие, независимо, че го виждам за първи път. Най-важното за мен, че е млад човек, енергичен, който виждам, че има желание. Дано да има и волята да извърши необходимите реформи в тази комисия. Защото бих казал, че това е най-важната комисия в България. И в момента има много сериозни правомощия, които ще се засилят още повече с очаквания закон, който ще бъде приет.
Водещ: Вас лично притесняват ли Ви такива гласове, които се чуха – ама той, всъщност е креатура на Американското посолство, сякаш, в България, пробутан от тях и т. н.?
Валентин Николов: Мен лично въобще не ме притесняват такива гласове, които вчера се чуха в парламента. За мен е важно човекът дали е качествен. Дали има амбицията и желанието, и волята да справи с доста отговорната задача, която премиерът му възлага. Защото, аз пак казвам, той ще изпълнява един много сериозен закон и би могъл, ако не е качествен човекът, да злоупотреби доста сериозно и да стъжни живота на много граждани и фирми. Защото в този закон, който предстои да го гледаме, ще има много дебати, бъдете убедени, за да може да бъде защитен интересът на гражданите, на фирмите, а не така да се разчистват някакви сметки или партийни поръчки и т. н. Аз съм обнадежден, че този човек ще върши работа, независимо къде е работил. Аз съм запознат с кратката му биография. Той също е преподавател и във Варненския свободен университет, работил е и в Световната банка. Така, че има един добър опит за тези си години. Юрист по образование, разбира се. Да се надяваме, че ... Но то ще си проличи, междувпрочем. Защото аз си позволих да му дам един съвет.
Водеща: Какво му казахте?
Валентин Николов: Да огледа много добре персонала, за всички тези роднини, за които говорим, да си направи необходимите структурни промени, ако е необходимо. И да има волята, най-вече, да го свърши това нещо. И желанието, разбира се. Желанието разбрахме , че го има. Защото в противен случай, възможно е този състав на комисията да блокира неговите действия и да го ...
Водещ: Да го провали.
Валентин Николов: И да го провали, да. Това е мое, лично мнение.
Водеща: Подозирате, че съпротивата ще е отвътре?
Валентин Николов: Така ще бъде, да. Това е мое мнение.
Водеща: Добре. Още нещо важно. Сега, изненадващо, буквално дни, разбирам, преди БСП да поеме ръководството на тази парламентарна комисия, която в момента оглавявате, колегите Ви от „Атака” внасят едно предложение, с което искат удължаване на Вашия мандат. И тук вече от БСП Ви упрекват, че във Вашата комисия има десетки сигнали за корупция и конфликт на интереси срещу хора от ГЕРБ, депутати, министри и по този начин, като се удължава срокът, ще се заметат тези сигнали, ще останат непроверени, няма да могат да „гръмнат”, образно казано, по време на изборите, които се задават. Има ли логика в опасенията на колегите Ви от БСП?
Валентин Николов: Ще Ви отговоря. Значи, тук въпросът не е личностен. Аз ще се опитам с няколко изречения да го обясня. Въпросът е принципен и справедлив. Затова ние внасяме такова решение. А именно, знаете, че нашата комисия, когато беше създадена, тя беше създадена на паритетен принцип. Председателството бе решено да бъде на ротационен принцип. Тогава парламентарните групи бяха 6. По една или друга причина те останаха 5. В крайна сметка, справедливото е всяка една парламентарна група да излъчи председател точно по един път в рамките на този мандат. Сега, аз знам защо поскачат някои от колегите. Защото отнемаме възможността на една от парламентарните групи по този начин да бъде ..., два пъти да председателства комисията. Що се касае до БСП, те силно се надяваха да поемат мандата веднага след моето председателство, защото знаете, че колегата от ДПС е председател на Комисията по ДАНС. А правилникът ограничава да бъде председател на две комисии. Така, че това са причините, истинските причини. Що се касае до това дали ще бъдат заметени някакви сигнали, аз мисля, че откакто съм председател, съм доказал с работата си, пък и цялата комисия е доказала с работата си, че нито замитаме сигнали, нито крием сигнали. Напротив. Ако има най-много разгледани сигнали, те са именно за управляващата партия ГЕРБ и знаете, че там имаме вече две присъди на първа инстанция, именно за колеги депутати от ГЕРБ. Така, че нищо не сме замитали и нямаме намерение да замитаме.
Водеща: Сигнали срещу министри на ГЕРБ за конфликт на интереси /.../, има ли?
Валентин Николов: Имало е много сигнали и срещу министри. Всичките са разгледани по надлежния ред. Комисията е излязла съответно с доклади, със становища. Искам тук да подчертая, че почти всички решения са вземани с 90 процента, да не казвам 100 процента единодушие ...
Водеща: Казвате много сигнали, колко много сигнала?
Валентин Николов: Не съм ги отброил. Ние по принцип имаме вече над 1 000 сигнала, откакто съществува комисията.
Водеща: Аз не говоря изобщо, имам предвид само тези, които касаят днешните властимащи – министри или депутати.
Валентин Николов: Ами, имало е. Знаете, още по времето на първия председател имаше такива сигнали. Против доста министри, че са в конфликт на интереси. И всички бяха разгледани абсолютно прецизно от експертите. Комисията се зае със съответните решения. Така, че не сме крили нищо до сега. Смея отговорно да го заявя. И, ако ... , не искам така да се говори на агро. Нека колегите, които имат претенции, да кажат за кои сигнали става въпрос, какво сме укрили, нали? Тогава можем да говорим конкретно.
Водещ: И накрая, накратко да ми кажете. Има сигнал, получен при Вас от някой си г-н Стефан Аврамов за това, да разследвате ловните трофеи, хобито на президента.
Валентин Николов: Да, преди няколко дни пристигна ...
Водещ: Кога мислите, че можете да излезете със становище по темата?
Валентин Николов: Все пак, сигналът трябва много прецизно да бъде разгледан. Аз съм го разпределил на експертите. В момента се гледа този сигнал. Мисля, че на първото заседание на комисията, експертите ще бъдат готови с анотацията и комисията, съответно, ще се произнесе по сигнала.
Водеща: Но обещавате същата обективност и безпристрастност, каквато сте проявявали и до сега?
Валентин Николов: Разбира се, аз мисля, че сме доказали с работата си.
Водеща: На Вас лично, като четете за какво става въпрос, сериозен ли Ви изглежда сигналът? Ловни трофеи, пушки?
Валентин Николов: Докато не бъде проверен един сигнал, аз не желая да го коментирам. Защото знаете, че българинът има хобито да пише сигнали. Ние имаме случаи, където определени хора постоянно ни пращат сигнали. Нека да ги проверим нещата и тогава наистина ще ги коментираме. Все пак, става въпрос за държавния глава. Трябва да уважаваме институциите.
Водеща: Възможно ли е да се стигне до изслушване на българския държавен глава в ръководената от Вас комисия?
Валентин Николов: Разбира се, че е възможно. Това е в нашите правомощия, като парламентарна комисия, по силата на закона.
Водеща: Добре, г-н Николов. Благодаря Ви за това интервю. Това беше Валентин Николов, председател на Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси. За голямата развръзка, знаете вече, Стоян Кушлев бе уволнен от премиера. На негово място идва Тодор Коларов, юридически съветник в Посолството на САЩ, към когото, чухте и от самите думи на г-н Николов, има големи очаквания. Дано наистина той да ги оправдае.
Водещ: Още веднъж, благодаря Ви.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Опашки от автомобили на граничните пунктове с Гърция в Югозападна България
Опашки от автомобили на граничните пунктове с Гърция в Югозападна България
17:47, 01.09.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Партиите определят състава на РИК - има ли сблъсък и напрежение между двете крила на ДПС
Партиите определят състава на РИК - има ли сблъсък и напрежение между двете крила на ДПС
17:28, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
ДПС - Доган към партиите от 50-ото НС: Категорично дистанциране от Делян Пеевски
ДПС - Доган към партиите от 50-ото НС: Категорично дистанциране от Делян Пеевски
17:07, 01.09.2024
Чете се за: 04:42 мин.
БСП подписва коалиционно споразумение между 20 политически субекта от ляво-център във вторник
БСП подписва коалиционно споразумение между 20 политически субекта от ляво-център във вторник
16:38, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
Корнелия Нинова и приближените ѝ съпартийци бяха изключени от БСП
Корнелия Нинова и приближените ѝ съпартийци бяха изключени от БСП
15:41, 01.09.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Дрогиран шофьор предизвика тежка катастрофа на пътя Бургас - Варна, има загинал
Дрогиран шофьор предизвика тежка катастрофа на пътя Бургас - Варна, има загинал
15:26, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
Прокуратурата е отказала да провери Пеевски след подаден сигнал от ПП-ДБ
Прокуратурата е отказала да провери Пеевски след подаден сигнал от ПП-ДБ
15:02, 01.09.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Дъждът не притесни Ед Шийрън и хилядите почитатели на стадион "Васил Левски" (СНИМКИ)
Дъждът не притесни Ед Шийрън и хилядите почитатели на стадион "Васил Левски" (СНИМКИ)
14:38, 01.09.2024
Чете се за: 01:00 мин.
В Гурково започна ежегодното "Био рали" с каруци и магарета
В Гурково започна ежегодното "Био рали" с каруци и магарета
13:56, 01.09.2024
Чете се за: 01:05 мин.
"Имаме извори, но не и вода" - Самораново на протест заради сушата в селото
"Имаме извори, но не и вода" - Самораново на протест заради сушата в селото
13:06, 01.09.2024
Чете се за: 02:05 мин.
В края на сезона: Започват намаленията по морето
В края на сезона: Започват намаленията по морето
12:43, 01.09.2024
Чете се за: 03:00 мин.
Двете крила на ДПС чакат пред ЦИК в надпревара да регистрират партията за вота
Двете крила на ДПС чакат пред ЦИК в надпревара да регистрират партията за вота
12:20, 01.09.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Топ 24
Най-четени
Общинският съвет в Пещера със становище за скандала
Общинският съвет в Пещера със становище за скандала
Гореща вълна в Западна Европа
Гореща вълна в Западна Европа