Експерти, които следят за безопасността и качеството на храните, подготвя Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив. Новата специалност "Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки" е единствена по рода си в цялата област и вече е една отнай-желаните за кандидат-гимназистите.
Експерти, които следят за безопасността и качеството на храните, подготвя Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив. Новата специалност "Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки" е единствена по рода си в цялата област и вече е една от
най-желаните за кандидат-гимназистите.
В новата специалност, подготвяща експерти по храните засега се обучават само два класа. Те изучават предмети хранителна химия, хигиена на храните, етикиране, методи за контрол на качеството. В професионалните лаборатории изследват храни и напитки, проверяват суровините от които са направени и изучават как да ги съхраняват правилно.
На презентация днес учениците наистина доказаха колко много са
научили и дори организираха състезание с въпроси, свързани с етикирането и годността на продуктите. Децата разказаха, че откакто започнали обучение в новата специалност вече се замислят какво купуват и внимателно четат всички етикети.
- Избягвате ли вече храни с консерванти например?
- Да, защото те причиняват алергии и не са полезни. Най-добри са натуралните продукти.
Амбицията на ръководството на професионалната гимназия е тепърва
да разшири обхвата на новата специалност и в следващите години да бъде
разкрита поне още една паралелка.