НОВИНИ

Светослав Малинов - кандидат за президент

Ръководството на ДСБ номинира официално Светослав Малинов като техен кандидат за президентските избори. По този повод той гостува в днешното издание на "Денят започва".

светослав малинов кандидат президент
bnt avatar logo
от БНТ
10:05, 29.04.2011
Чете се за: 05:24 мин.
У нас
Ръководството на ДСБ номинира официално Светослав Малинов като техен кандидат за президентските избори. По този повод той гостува в днешното издание на "Денят започва".

Водеща Жени Марчева:
Добро утро казвам на Светослав Малинов - номинацията на националното ръководство на ДСБ за кандидатпрезидентската надпревара. Добро утро, господин Малинов, здравейте.
Светослав Малинов:
Добро утро.
Водеща:
Видяхте в село Драгижево каква приятна атмосфера цари. Вълнува ли ви това събитие, междувпрочем днес - сватбата на Кейт и на принц Уилям?
Св. Малинов:
Интересно ми е. Все пак аз съм следвал в Англия и знам какъв е интересът към кралското семейство. Помня и огромното разочарование, когато започна раздялата между принцеса Даяна и нейния съпруг и там разбрах всъщност какво невероятно събитие е било предишният такъв кралски брак, как цяла Англия го е гледала в 80-те, началото на 80-те, и колко е популярна тази тема.

Водеща:
Добре. Сега за политиката. Все още имате теоретични шансове за станете евродепутат, нали така?
Св. Малинов:
Не, то е сигурно. Въпрос. . .
Водеща3ща:
Сигурно е, че ще станете евродепутат.
Св. Малинов:
. . . на няколко месеца е, тъй като процедурата се забави поради това, че върви една ратификация, която. . . Някои парламенти в Европа, както знаете, са с две, практически със седем камари е парламентът в Белгия. Това е единствената причина. Не съм само аз. Става дума за допълнение от 12 страни, така че този въпрос е уреден и той ще. . .
Водеща:
Кажете ми обаче защо тогава изпускате питомното, за да гоните дивото?
Св. Малинов:
Аз се впускам в тази надпревара с цялата убеденост, че, първо, десницата трябва да има свой силен кандидат и, второ, че трябва да се даде избор на десните избиратели. Това са много по-важни аргументи и това е много по-силна мотивация от, нека да го кажа така, от питомното.
Водеща:
Личните ви обаче мотиви, с които наистина приехте тази номинация, какви са?
Св. Малинов:
Струва ми се, че в момента има възможност да се работи политически за десните ценности, за десните избиратели в България. Струва ми се, че голяма част от тях бяха нарочно подведени, и ми се струва, че те се чувстват разочаровани, и ми се струва, че това не са избирателите на "Синята коалиция".
Водеща:
Щях да ви питам: няма ли на тезгяха, огрубявам нещата, но твърде много партии, които се грижат за десните ценности, за десните избиратели?
Св. Малинов:
Не мисля. Още повече че имитации, фалшиви двойници, отровни двойници е имало през годините, но в крайна сметка сега нещата ни се струват по-ясни. Но най-важното е, че демокрацията е избор и на мен ми се струва, че колкото повече партиите дават избор, смислен обаче избор и убедителен, надявам се, че нашият кандидат ще бъде такъв, толкова по-добре. Да участваш в такъв процес не е просто да участваш в укрепване на своята партията или личната си персона, а да участваш в засилване на демокрацията в България. В момента тя има нужда
от такова нещо.
Водеща:
Вчера казахте нещо, което ме впечатли - че ще се опитате да убедите гласуващите, че бихте могли да изпълнявате, цитирам, тази най-висока функция по конституция по начин, който би им се харесал. Може ли една конституция да се изпълнява по начин, който се харесва, и по начин, който не се харесва?
Св. Малинов:
Разбира се. Правомощията на президента са изключително сериозни и на мен ми се струва, че те не се използват пълноценно нито в полза на гражданите, нито в полза на българската политика, да не говорим образа на България пред света.

Водеща:
Кои от сега съществуващите правомощия според вас сега действащият президент Георги Първанов не използва в пълна степен?
Св. Малинов:
Нещо по-лошо, той ги използва срещу страната. В момента е въпрос на три дни, ако българският президент има едно и също мислене с външния министър, да се приключи с образа на България пред света като страна, която е до такава степен обвързана с бившата Държавна сигурност, че няма нито стари професионалисти, нито млади професионалисти, които да са различни от хора, свързани с бившия репресивен апарат. Ето ви едно правомощие на президента - блокирането на тези назначения. Това може да стане моментално. Обръщение към нацията по важни политически въпроси,
чрез които да се влияе и върху общественото мнение, и върху мнението на политическия елит. Години наред ние имаме елементарни, казионни, клиширани обръщения, в които няма политика, няма никакви послания и никаква стратегия за бъдещето. Това са две неща, които биха могли да се използват. Възможност да се влияе върху законодателството, без да се използва или без да има, както знаете, законодателна инициатива. Това е нещо, което може да се прави, без да се. . .
Водеща:
Какви са лостовете тук, как вие виждате?
Св. Малинов:
Ами, просто силна идея, обръщение към парламента. Нима няма да се намери в парламента поне един депутат, който да поеме една такава идея, ако е силна и смислена. Това са изключително големи възможности. Разбира се, президентът, ако е посредствен, може да се зарови в кадруването, назначения в съдебната власт, във всички други направления, които му се дават от конституцията, и да остане споменът от това как е блокирал едно
или друго назначение, защото това в момента е основна дейност. Може и да бойкотира правителството и да го критикува.
Водеща:
Както се е и случвало. Всъщност само ще припомня, че преди 10 години сегашният президент спечели първия си мандат с обещанието да бъде социалният президент. Вашата роля каква е, вие в каква роля се виждате?
Св. Малинов:
Българският президент не може да влияе върху тези процеси и не може да бъде социален президент. Той може да влияе, но при всички положения това не е част от правомощията. Българският президент трябва да изпълнява ролята на страж на демокрацията, колкото и високопарно да звучи това, на модератор между политическите сили и да извлича най-доброто. Той не трябва да заема по този категоричен начин страна и в момент на криза, в
момент на трудност да предлага решения, дори да предлага пространство в демокрацията буквално, където биха могли да се разрешават тежки и наболели конфликти. Раждането на това се получи през 1996-1997 г. Тогава се видя какво може да прави българският президент, ако има не само популярност, но има и визия. Това се загуби през последните години и затова българската президентска институция в момента е по-неясна,
отколкото беше преди време.
Водеща:
Добре, малко за технологията на изборите, които предстоят, защото тя също е важна. В следващите няколко седмици е напълно възможно да се появят още кандидат-президенти от редиците на ДСБ, с които ще трябва да се явите на вътрешни избори. Има ли ваши колеги от ДСБ, с които не бихте искали да влизате в такъв двубой, защото по някакви причини сте близки и сте в добри отношения?
Св. Малинов:
По принцип ние сме близки и сме в добри отношения и всеки кандидат. . .
Водеща:
Давам веднага примера с Даниел Вълчев, който не желае да се яви на кандидаткметската надпревара за София, защото е близък приятел с Йорданка Фандъкова, Той не го крие. Има ли такава ситуация при вас?
Св. Малинов:
Те дори са от различни партии, така че това е. . .
Водеща:
Приятелството няма партиен цвят.
СВ. Малинов:
След като съм приел номинацията, съм готов да отида на състезанието. Правил съм го и преди в рамките на ДСБ. По принцип съм привърженик на такива първични вътрешни избори, защото те установяват максимално бърз и близък контакт с избирателите. Така че, след като съм дал съгласието си, съм готов да участвам в състезание. И колкото и да е неприятно, понякога между другото състезанието между единомишленици е по-трудно, отколкото с откровени политически опоненти. Смятам да измина пътя докрай.

Водеща:
Неофициално се говори, че има и други номинации в редиците на ДСБ.
Св. Малинов:
Номинация е тази, официална на националното ръководство, която всъщност се представя от него, само когато този, който е номиниран, е дал съгласието си да участва. Така че всички останали оттеглиха, оттеглиха своите кандидатури.
Водеща:
Всички останали, казвате в множествено число. Аз знам за Ваньо Шарков. Кои са другите?
Св. Малинов:
Той е от СДС. Доколкото знам, Веселин Методиев и Екатерина Михайлова също са оттеглили своите кандидатури. Процесът продължава. На 14 май той ще свърши за ДСБ, след което отиваме на първични избори с кандидата Румен Христов, който е окончателният кандидат на СДС.
Водеща:
Ако вие се изправите срещу г-н Румен Христов, кой е по-добрият?
Св. Малинов:
По-добрият ще бъде този, който ще получи най-много гласове на изборите. Очевидно е, че след като участвам в избори, аз не мога да кажа, че съм по-добрият, но вярвам, че мога да спечеля. Най-важното е кандидатът за президент на "Синята коалиция" да излезе след първичните избори по-силен, отколкото би бил без тях. Всъщност първичните избори се правят и за това. За да може да се влезе в кампанията с летящ старт. Може да звучи
парадоксално, но първичните избори дават възможността на един
кандидат да влезе като победител в едни реални избори. А като влезеш като победител, шансът ти да излезеш като победител е много по-голям.

Водеща:
Последен въпрос. Като политолог ви питам протеже ли е Румен Христов на Бисер, на Христо Бисеров, прощавайте, и на ДПС, както се твърди?
Св. Малинов:
Това е кандидатът на СДС, с който смятам да имаме една много толерантна и много убедителна за десните избиратели кампания. Такива коментари. . . да ги приемем от добрата им страна, такива коментари може би ще активират още повече сините да гласуват, за да покажем, че такива вмешателства са невъзможни в, така, сред нашите избиратели. Ние имаме идейна спойка, това са хора, гласували за "Синята коалиция", хора, гласували за общи листи, за тях няма да е проблем да изберат своя кандидат и да застанат зад него. И те няма да допуснат, сините избиратели, някой да се намесва във вътрешния им избор.

Водеща:
Добре. Благодаря ви за това интервю. Светослав Малинов, номинацията на ДСБ за кандидатпрезидентската надпревара.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Технологична грешка е най-вероятната причина за взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин
Технологична грешка е най-вероятната причина за взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин
13:13, 26.07.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Предимно слънчево време днес
Предимно слънчево време днес
13:00, 26.07.2024
Чете се за: 02:17 мин.
БЧК се включи с одеяла, храна и вода за засегнатите хора след взривовете край Елин Пелин
БЧК се включи с одеяла, храна и вода за засегнатите хора след взривовете край Елин Пелин
12:58, 26.07.2024
Чете се за: 01:20 мин.
Ограничават движението в двете посоки по пътя за Елин Пелин до неделя
Ограничават движението в двете посоки по пътя за Елин Пелин до неделя
12:55, 26.07.2024
Чете се за: 00:15 мин.
Президентът Радев: Очаквам бързо да се изясни какво е причинило взривовете в Елин Пелин
Президентът Радев: Очаквам бързо да се изясни какво е причинило взривовете в Елин Пелин
12:40, 26.07.2024
Чете се за: 01:20 мин.
Тошко Йорданов: Нямаме организация как да реагира държавата при бедствия и аварии
Тошко Йорданов: Нямаме организация как да реагира държавата при бедствия и аварии
12:33, 26.07.2024
Чете се за: 01:12 мин.
Загиналият при взривовете край Елин Пелин се е занимавал с пиротехника близо 30 години
Загиналият при взривовете край Елин Пелин се е занимавал с пиротехника близо 30 години
12:15, 26.07.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Фини прахови частици над нормите са замерени в района на Елин Пелин
Фини прахови частици над нормите са замерени в района на Елин Пелин
11:58, 26.07.2024
Чете се за: 05:30 мин.
Търсят се кръводарители за пострадалото при взривовете момиче
Търсят се кръводарители за пострадалото при взривовете момиче
11:44, 26.07.2024
Чете се за: 01:57 мин.
Доц. Петър Шишков е загиналият при мощните взривове край Елин Пелин
Доц. Петър Шишков е загиналият при мощните взривове край Елин Пелин
11:39, 26.07.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Хеликоптери започнаха да гасят горящите складове край Елин Пелин (ВИДЕО)
Хеликоптери започнаха да гасят горящите складове край Елин Пелин (ВИДЕО)
11:22, 26.07.2024
Чете се за: 00:52 мин.
„Възраждане“ предлагат създаване на национална агенция „Гражданска защита“ към Министерството на отбраната
„Възраждане“ предлагат създаване на национална агенция „Гражданска защита“ към Министерството на отбраната
11:17, 26.07.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Топ 24
Най-четени
Утре в Холандия е Денят на Кралицата
Утре в Холандия е Денят на Кралицата
В навечерието на сватбата
В навечерието на сватбата