НОВИНИ

Джеймс Уорлик: Ние успяхме да отрежем главата на змията

В студиото на Денят започва посланикът на Съединените щати у нас Джеймс Уорлик коментира, че с ликвидирането на Осама бин Ладен битката е спечелена, но войната не е приключила.

джеймс уорлик успяхме отрежем главата змията
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
11:58, 03.05.2011
Чете се за: 06:51 мин.
У нас

В студиото на Денят започва посланикът на Съединените щати у нас Джеймс Уорлик коментира, че с ликвидирането на Осама бин Ладен битката е спечелена, но войната не е приключила.

Смъртта на Ладен е въпрос на въздаване на правосъдие, каза още американският посланик.

Според Уорлик - организацията Ал Кайда безспорно е отслабена, но това не значи, че сме в безопасност по отношение на световния тероризъм.

Ние се опитваме да доведем докрай този джихад, който се води не само срещу американци, но срещу всички, които вярват в нашите общи ценности. Ние ще продължим да водим тази война и тя ще изисква наистина продължаващи усилия, каза Джеймс Уорлик.

Няма по-голям символ на тероризма от Осама бин Ладен. И съответно неговото залавяне и смърт представляват нашия ангажимент за борба срещу заплахата, която представляват терористите, посочи той.

Знаем, че съществува все още заплаха навред и нашите посолства и американски представители имат готовност за по-висока заплаха, смята американският посланик.

Заплахата, пред която са изправени както вашите военнослужещи, така и нашите - пред един общ враг, войната срещу тероризма продължава в най-различни форми, отбеляза посланик Уорлик.

Пълен текст на разговора с посланик Джеймс Уорлик.

Водеща Жени Марчева: Какъв е светът след физическото унищожаване на терорист номер едно, лидера на "Ал Каида" Осама бин Ладен. За това продължаваме да говорим и със следващия ни гост. Добро утро на посланика на Съединените американски щати у нас г-н Джеймс Уорлик. Здравейте.

Джеймс Уорлик: Добро утро.

Водещ: Добро утро.

Водеща: Добро утро, г-н посланик. Къде бяхте на 11 септември 2001 година?

Дж. Уорлик: (превод) Всъщност тогава бях в Русия. Летях между Санкт Петербург и Москва, бях във въздуха всъщност. Пристигнах в Москва и не можах да повярвам на това, което виждах, че се случва, по телевизията. Бях наистина поразен.

Водеща: Смятате ли наистина, че с физическото унищожаване на Осама бин Ладен се въздава възмездие на близките, на приятелите на загиналите на 11 септември? Имаше престъпление преди десет години, сега има наказание, кръгът е затворен.

Дж. Уорлик: Да, смятам, че да. Ние успяхме да отрежем главата на змията. Битката е спечелена, но войната все още не е приключила. Тук не става дума за възмездие, тук, разбира се, става дума да осигурим по-безопасен свят за всички ни. Това в крайна сметка беше един убиец на невинни мъже, жени и деца и съответно неговата смърт води до раздаване, възтържествуване на правосъдие, но има все още много, което да се направи. Смятам, че "Ал Каида" ще започне да отслабва и да изчезва, но има други терористи навред, които ще подемат борбата, и трябва да сме бдителни и да се борим рамо до рамо срещу тази заплаха.

Водещ: Ваше превъзходителство, не се ли опасявате, че са прави онези коментатори, които казват "Обама персонифицираше "Ал Каида", беше символично значим, но една организирана по този начин мрежа от организации няма да пострада структурно от това събитие".

Дж. Уорлик: Всъщност ние сме с точно обратното убеждение. Ние вярваме, че краят на Осама означава, че "Ал Каида" е без водач и няма друг, който да има същата харизма и притегателна сила, но това не значи, че сме в безопасност от световния тероризъм. Има други, които ще последват в стъпките му, и ще трябва да продължим да сме бдителни, за да можем да осигурим своята безопасност.

Водеща: Г-н посланик, само за минута ще ви върна отново на моралната страна на въпроса. От вчера CNN постоянно предава кадри от тържествуващите хора на кота нула в Манхатън, където се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център, от Вашингтон, който също беше ударен сериозно на 11 септември. Хората не крият радостта си от смъртта на терорист номер едно, но ако не се лъжа, от Ватикана дойде коментарът, че не е християнско да се радваш на смъртта. Укоримо ли наистина от някаква гледна точка е поведението на тези ликуващи хора или не е според вас?

Дж. Уорлик: Ние чакахме 10 години, за да заловим този човек. Нашите намерения не са били да го убием. Ако е можело да го хванем и да го изправим пред правосъдието, щяхме да направим това, но това беше военна операция, имало е отказ от това да се предадат и съответно той и неговите хора са били убити. Това представлява някакво възмездие за невинните жертви мъже, жени и деца. И не само американци загинаха заради него. Ние се опитваме да доведем докрай този джихад, който се води не само срещу американци, но срещу всички, които вярват в нашите общи ценности. Ние ще продължим да водим тази война и тя ще изисква наистина продължаващи усилия. Това не е спринт, а маратон.

Водещ: Добре, говорихме за моралната страна, сега чисто прагматично. 10 години почти не е ли дълъг период от време? В известен смисъл това, че ви отне толкова време, не дискредитира ли в очите на света способностите на специалните служби на Щатите, на военната им машина?

Дж. Уорлик: Всъщност точно обратното се случва. Всичко, което се случи, показва, че Съединените щати, съюзниците ни, България включително, са се изправили срещу световния тероризъм и няма по-голям символ на тероризма от Осама бин Ладен. И съответно неговото залавяне и смърт представляват нашия ангажимент за борба срещу заплахата, която представляват терористите.

Водеща: Г-н посланик, казахте, че вярвате, че след физическото унищожение на Осама бин Ладен "Ал Каида" е отслабена в известна степен, тя е обезсилена, но вярвате ли, че от вчера всъщност светът наистина е по-добро място за живеене? Ето, преди вас гост ми беше Христо Смоленов, разбирам, че се познавате с него, неговият отговор беше категорично не.

Дж. Уорлик: Не, нашият президент каза, че светът е по-безопасно място без Осама. Ние, разбира се, не трябва да се поздравяваме и да се потупваме по рамото за случилото се. Знаем, че съществува все още заплаха навред и нашите посолства и американски представители имат готовност за по-висока заплаха. Но съответно заплахата е реална и в Афганистан, и тя е срещу всички ни. Например в Афганистан, където имаме наши военнослужещи, американци и българи рамо до рамо. Това е заплаха срещу всички мъже, жени, деца, заплаха от това, което представляват Осама бин Ладен и неговите поддръжници.

Водеща: Можем ли сега, след убийството на Осама бин Ладен, да очакваме повторение в някаква степен на мащабите на трагедията на 11 септември или подобно събитие не е възможно...

Водещ: Недай боже.

Водеща: ...да се случи в света именно защото и националните правителства, и службите за сигурност са много по-убедителни след случилото се на 11 септември?

Дж. Уорлик: Надяваме се никога повече да не видим 11 септември нито в Съединените щати, нито в която и да е друга страна. Това означава, че трябва да работим заедно, за да предотвратим това и да гарантираме, че нашите граници са сигурни. Също така трябва да преследваме терористите, независимо къде се намират по света и това преследване е изключително важно.

Водещ: Всички се надяваме наистина, че коментатори като британеца Пол Бийвър няма да се окажат прави като казват "чакайте зрелищно отмъщение". Но аз искам да ви питам за нещо друго, което може би смущава. Операцията е извършена без знанието на пакистанските власти, нали така. Не говори ли това за пробив в сътрудничеството, съюзничеството с Пакистан?

Дж. Уорлик: Вярно е, че е било без тяхното знание и съответно сигурността на операцията обаче е била изключителен приоритет и е имало изключително малък брой американци, които изобщо са знаели за случващата се операция. Те са били наставлявани от самия президент на Съединените щати.

Водеща: Смятате ли, че сега битката ви и въобще битката на международната общност срещу тероризма в държави като Афганистан, ако щете, още Ирак или Близкия изток ще е по-лесна?

Дж. Уорлик: Да, ще бъде по-лесна без харизмата и водачеството на Осама бин Ладен. Но нека да не се подвеждаме, битката в Афганистан не е лесна, няма победа, без да се пролеят и капки кръв. И това го виждаме в Афганистан всеки ден. Заплахата, пред която са изправени както вашите военнослужещи, така и нашите - пред един общ враг, войната срещу тероризма продължава в най-различни форми.

Водещ: Притеснява ли в момента фигурата на Ас Зауахири? Може ли той да... все пак, макар да няма харизмата, както казах, харизмата на Осама да поеме неговите функции?

Дж. Уорлик: Ние ще преследваме Зауахири със същата бдителност и внимание, както сме преследвали всички международни терористи. Той не е защитен от правосъдието и той заслужава да бъде изправен също пред правосъдието. Това е случаят, който е валиден за всички международни терористи. Ние ще ги преследваме, доколкото трябва, колкото време е необходимо, за да можем да осигурим безопасност. Но "Ал Каида" няма да бъде ръководена по същия начин от Зауахири, както от Осама бин Ладен.

Водеща: Едно от ключовите послания, ключовите изречения във вчерашната реч на американския президент Барак Обама беше, че това не е война срещу срещу исляма. И въпреки това добре знаете, че всеобщата, популярната представа на хората за терориста е именно тази - той има задължително арабски корени, задължително арабски произход и задължително арабска физиономия. Как след смъртта на Осама бин Ладен може да се избегне наистина едно ново противопоставяне на християните и на християнски свят срещу мюсюлманския, защото мисля, че точно това се случи след 11 септември?

Дж. Уорлик: И всъщност това е изключителното послание - Осама бин Ладен не представлява възгледите на милионите мюсюлмани по света. Ние уважаваме мюсюлманството, тяхната религия, възгледите. И много от тях дори са американски граждани. Дори в България имате много голяма мюсюлманска общност. Ние уважаваме техните възгледи и ние дори вярваме, че самите те са по-безопасни без наличието на Осама бин Ладен в сравнение с предходните години.

Водещ: Всъщност наистина е вярно, че една много голяма част от жертвите на "Ал Каида" са именно мюсюлмани, а не християни.

Дж. Уорлик: Това е абсолютно вярно.

Водещ: Това е така, но няма как да не ви попитаме нещо друго. Веднага след физическото му унищожаване Осама бин Ладен бе предаден на водите на океана.

Дж. Уорлик: Да.

Водещ: И изниква отново съмнението у мнозина "а, дали това не е една мистификация, така и не видяхме трупа на Осама бин Ладен".

Дж. Уорлик: Освен ако не се издигне от царството на мъртвите, нито един от нас няма да види отново Осама бин Ладен. Снимка му бе направена в момента, когато са изследвали дали това наистина е той и се е установявала неговата самоличност. Една от неговите съпруги е установила самоличността на базата на трупа. И са направени ДНК тестове на базата на останките. Но според мюсюлманска традиция тялото му е било погребано в рамките на 24 часа след смъртта и съответно искахме да уважим тази традиция и затова се постъпи така.

Водеща: Като цяло международната общност реагира положително на новината за смъртта на Осама бин Ладен. Не е ли странно мълчанието на Москва на тази новина? Само ще припомня, че всъщност Осама бин Ладен взима генералното решение да се посвети на каузата на джихада именно след като съветските войски нахлуват през 1979 година в Афганистан.

Дж. Уорлик: Няма съмнения, че Москва е важен приятел и съюзник в борбата срещу глобалния тероризъм. Ние имаме нужда от подкрепата както на Русия, така и от много, много други страни в тази борба. Ние не бихме могли да постигнем успехи сами в борбата срещу глобалния тероризъм. И всъщност това, което е необходимо, е страните по света, включително и приятелите ни от България, да стоят рамо до рамо с нас, за да можем да премахнем тази заплаха.

Водеща: На финала, какъв да е разумният български прочит на тази световна новина - да се притесняваме ли, че имаме контингент в Афганистан, да се притесняваме ли, че тук ще има американски бази на наша територия?

Дж. Уорлик: На първо място бих искал да благодаря на министър Младенов за неговите изказвания от вчера, които демонстрираха подкрепата на България. Но също така и цялостната реакция на българското правителство, които гарантираха, че се взеха мерки за безопасност по отношение на американското посолство и американските граждани. Но най-важното е, че ние сме партньори и приятели в борбата срещу тероризма. Вие сте заедно с нас в Ирак, в Афганистан. И ние споделяме тази отговорност да гарантираме по-голяма безопасност за нашите семейства и деца. Няма да е лесно. Ще се пролее кръв, но трябва да покажем нашата ангажираност, че ще сме безцеремонни срещу заплаха, която представляват хора като Осама бин Ладен.

Водеща: Добре. Благодаря ви за това интервю. Това беше американският посланик у нас Джеймс Уорлик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Задържаха Никола Николов - Паскал от аферата с митниците
Задържаха Никола Николов - Паскал от аферата с митниците
22:10, 28.09.2024
Чете се за: 00:17 мин.
Терзиев към АПИ: Столичната община изпълнява своята част от споразумението за Околовръстното шосе
Терзиев към АПИ: Столичната община изпълнява своята част от споразумението за Околовръстното шосе
21:37, 28.09.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Отвъд запориранията: ЧСИ настояват за разширяване на правомощията им по европейски модел
Отвъд запориранията: ЧСИ настояват за разширяване на правомощията им по европейски модел
21:05, 28.09.2024
Чете се за: 05:15 мин.
3-годишно дете загина, след като беше блъснато от кола в Бургаско
3-годишно дете загина, след като беше блъснато от кола в Бургаско
19:42, 28.09.2024 (обновена)
Чете се за: 01:10 мин.
Тодор Кантарджиев: Има тенденция на завръщане на някои стари болести
Тодор Кантарджиев: Има тенденция на завръщане на някои стари болести
19:06, 28.09.2024
Чете се за: 02:50 мин.
Жега в края на септември: В Ловеч и Велико Търново отчетоха 33 градуса
Жега в края на септември: В Ловеч и Велико Търново отчетоха 33 градуса
18:45, 28.09.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Моторист загина, след като се блъсна в камион на пътя Кричим - Девин
Моторист загина, след като се блъсна в камион на пътя Кричим - Девин
17:50, 28.09.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Председателят на парламента ще свика извънредно заседание, ако депутатите поискат
Председателят на парламента ще свика извънредно заседание, ако депутатите поискат
17:02, 28.09.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Екипите на РЗИ ще контролират продажбата на райския газ
Екипите на РЗИ ще контролират продажбата на райския газ
16:39, 28.09.2024
Чете се за: 01:35 мин.
Преди дългоочаквания си концерт в София: Световният тенор номер 1 Йонас Кауфман пред БНТ
Преди дългоочаквания си концерт в София: Световният тенор номер 1 Йонас Кауфман пред БНТ
15:51, 28.09.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Д-р Николай Брънзалов е новият председател на Българския лекарски съюз
Д-р Николай Брънзалов е новият председател на Българския лекарски съюз
15:28, 28.09.2024
Чете се за: 00:52 мин.
РИОСВ даде предписания на община Перник заради замърсяването на река Струма
РИОСВ даде предписания на община Перник заради замърсяването на река Струма
13:56, 28.09.2024
Чете се за: 04:52 мин.
Топ 24
Най-четени
По света и у нас в 100 секунди
По света и у нас в 100 секунди
Протест в Симеоновград
Протест в Симеоновград