Зеленчукопреработвателите вече са готови с новия стандарт. Престои да го прецизират с експертите. Отсега се знае обаче, че лютеницата по стандарт ще съдържа само естествени продукти, ще бъде без консерванти, оцветители и подобрители, без тиквено и ябълково пюре, които се използват сега. Ще се допуска влагането на вносно доматено пюре, защото родното производство е свито. Не се изключва добавянето на нишесте, което присъства в традиционната рецепта. Преработватели и експерти се разминават по въпроса за цената.
Зеленчукопреработвателите вече са готови с новия стандарт. Престои да го прецизират с експертите. Отсега се знае обаче, че лютеницата по стандарт ще съдържа само естествени продукти, ще бъде без консерванти, оцветители и подобрители, без тиквено и ябълково пюре, които се използват сега. Ще се допуска влагането на вносно доматено пюре, защото родното производство е свито. Не се изключва добавянето на нишесте, което присъства в традиционната рецепта. Преработватели и експерти се разминават по въпроса за цената.
Илко Семерджиев - производител на консерви с. Православен, общ. Първомай:
- Поскъпването на лютеницата по стандарт е неизбежно.
Йордан Войнов - изп. директор на Агенцията по безопасност на храните:
- Цената не би трябвало да има корекция. Смятам, че тя ще се запази.
Подобно на всички продукти по стандарт и лютеницата ще има по-кратък срок на годност - до седмица след отварянето на буркана.
В момента на пазара у нас има над 100 различни марки лютеница. Огромно многообразие, което обърква потребителите. Очакванията са, че с поставянето на лого върху лютеницата по стандарт, купувачите много по- лесно ще се ориентират в избора си.
Веднага след въвеждането на лютеницата по стандарт, Агенцията по храните ще я защити като традиционен български продукт пред Европейския съюз.