ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Как да се предпазим от хранителни натравяния през лятото?

bnt avatar logo от Зоя Велинова, zoya_velinova@bnt.bg
A+ A-
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Строг контрол върху хранителните продукти е едно от условията да не се допусне бактерията Ешерихия коли да достигне у нас - препоръчват от Българското дружество по хранене и диететика.

предпазим хранителни натравяния лятото
Строг контрол върху хранителните продукти е едно от условията да не се допусне бактерията Ешерихия коли да достигне у нас - препоръчват от Българското дружество по хранене и диететика.

С настъпване на високите летни температури рязко се увеличава опасността от зарази и хранителни отравяния-предупреждават специалистите. Има ли опасност от Ешерихия коли у нас и как да се предпазим от стомашно - чревните инфекции през лятото.

Бактерията ешерихия коли е навсякъде около нас, но щамовете й не са опасни за здравия човек - твърдят лекарите. Високите температури през лятото помагат за бързото й размножаване и тогава най- уязвими са малките деца, възрастните и болните хора, както и тези с ниска имунна защита - резултат предимно от драстични белтъчни диети.

Проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене:
- Много е важно един човек да има здрав стомах. Защото солната киселина е първата бариера, с която се сблъскват микроорганизмите и един здрав стомах веднага ги унищожава.

Най- опасните продукти през лятото, източник не само на ешерихия коли, но и на други бактерии са месото, яйцата и млечните продукти - все храни от павилионите за бърза закуска.

Доц. Росица Еникова:
- Национален център по опазване на общественото здраве.

Сандвичите, дюнерите, овчарската салата са многокомпонентни храни. Трябва да се научим да ги произвеждаме много чисто защото в тях са събрани и животински и растителни храни.

Основен преносител на Ешерихия коли върху храната са мръсните ръце. Затова чистотата е изключително важна.

Екологично чистите продукти също трябва да се мият старателно, защото при тях се използват органични торове, които са потенциални носители на патогени.

Що се отнася до алкохола, чашката гроздова наистина убива част от бактериите, но тя е безсилна срещу токсините. Така че според специалистите, алкохолът не е добра профилактика за борба с бактерията.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?