НОВИНИ

5,8 по Рихтер разлюля района на Вранча (ОБЗОР)

Трусът беше усетен и в България. Малко след 2 часа през изминалата нощ сеизмографите регистрират земетресението в Румъния. Епицентърът на труса е бил на дълбочина над 100 километра край Вранча. Именно поради това няма пострадали и разрушения. Освен в Румъния, трусът е усетен и в съседните Молдова, Сърбия и разбира се у нас. Най-силно е почуствано в Северна България.

Николай Минков
от Николай Минков Виктор Дремсизов
19:47, 24.09.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

В последните месеци Балканите бяха разлюлeни от редица земетресения. Силен трус беше регистриран и вчера на територията на Вануату и Индонезия. За щастие няма данни за пострадали.

Земетресенията за съжаление все още не могат да бъдат предсказани. При тях се освобождава огромно количество енергия, която се трансформира в три вида вълни.

Атанас Стефанов, Български червен кръст: "Първичните вълни изместват сградите вертикално, вторичните вълни ги изместват вертикално и след още 10 секунди ще пристигнат повърхности вълни, които така наречените "търкалящи се вълни", които люлеят сградите във всички посоки".
;

При земетресение стресът от случващото е най-голям. Затова и експертите съветват всички родители да обърнат внимание на децата си и да ги запознаят с начините за реагиране при такова природно бедствие.

Атанас Стефанов: "Трябва да имаме предвид, че когато някъде стане земетресение както сега се случиха на Балканите, родителите трябва да използват този повод, да се срещнат с децата, да им разкажат какво е това земетресение. Какви са причините как трябва да се реагират, за да ги успокоят. Тоест всички ние да бъдем подготвени психически".

За тази цел Българският червен кръст създава и специален симулатор - фургон с две помещения. Едното е класна стая, а другото детска. Симулаторът има за цел под формата на игра да подготви деца и възрастни за срещата със земетресенията.

Не трябва да забравяме, че България е с висока сеизмична активност. Близо 97 на сто от територията ни е застрашена от трусове. Сеизмично-активните зони са Благоевградска, Софийска, Маришка, Шабленска зона, край Велико Търново и Горна Оряховица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивал на киселото мляко в родопското село Момчиловци
Фестивал на киселото мляко в родопското село Момчиловци
Започна гроздоберът в Пиринско
Започна гроздоберът в Пиринско