НОВИНИ

Ваньо Танов за делото срещу Лукойл и приходите в митниците

Планът за приходите на Агенция „Митници" за месец август е преизпълнен с близо 78 милиона. По отношение на акциза за месец август - той е над 51 милиона. В сравнение с предходната година приходите са с над 700 милиона. Цифрите посочи директорът на митниците Ваньо Танов в интервю за Денят започва. По отношение на насрочената от съда нова експертиза по делото за измервателните уреди на рафинерията на Лукойл, Танов коментира, че това е технически ход за протакане на делото.

ваньо танов делото лукойл приходите митниците
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
11:59, 01.09.2011
Чете се за: 11:47 мин.
У нас

Планът за приходите на Агенция „Митници" за месец август е преизпълнен с близо 78 милиона. По отношение на акциза за месец август - той е над 51 милиона. В сравнение с предходната година приходите са с над 700 милиона. Цифрите посочи директорът на митниците Ваньо Танов в интервю за Денят започва. По отношение на насрочената от съда нова експертиза по делото за измервателните уреди на рафинерията на Лукойл, Танов коментира, че това е технически ход за протакане на делото. Според шефа на Митниците делото няма да приключи поне година на първа и втора инстанция.

Ваньо Танев, директор на Агенция "Митници": - Извършихме огромна работа по отношение на автоматичния контрол на всичкиданъчни складове. Беше изготвен софтуер - първа фаза, втора фаза, в момента се разработва трета фаза заедно с НАП. Най-после ще има една система между митниците и НАП, която ще си говори, ще се контролира търговската верига от излизането на горивото до плащането на акциза и ДДС и минаването по всяка една от брънките на тази търговска верига и ако някъде има отклонение, автоматично ще покаже, че там, примерно, не е платено ДДС-то и веднага ще вземем отношение.

Пълен текст на разговора

Водеща Жени Марчева:
Добро утро отново на тези, които в момента отварят очи. Вие сте със сутрешния блок на Българската национална телевизия, а наш гост вече е директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Добро утро и здравейте.
Ваньо Танов:
Добро утро.
Водещ Андрей Захариев:
Здравейте, г-н генерал.
Водеща:
Любимата тема - "Лукойл". Малко за това да поговорим в началото, защото вчера беше първото заседание по делото на Агенция "Митници" и "Лукойл". Всъщност "Лукойл" ви съди, вие сте ответник по това дело. За 28-ми беше отложено следващото заседание.
Водещ:
Двадесет и осми септември, мисля, да.
Водеща:
Двадесет и осми септември. Сега, съдебно-техническа
експертиза ще изяснява дали от "Лукойл" са започнали да монтират измервателните уреди в нефтената рафинерия и в терминала Росенец в срока, който вие сте дали от Агенция "Митници", или едва след изтичането на този срок. Вашият отговор, вашата теза каква е? Кога е започнало монтирането на тези уреди, преди срока или след срока?
В. Танов:
По принцип аз смятам, че такава експертиза не е нужна,
защото законът казва следното: Когато бъдат изпълнени
изискванията, съответният данъчен склад трябва да подаде към директора на Агенция "Митници" декларация, с която да уведоми, че е изпълнил изискванията. След което се извършва проверка и на базата на тази проверка или се сертифицира данъчният склад, или му се отнема лицензът. Такава декларация няма подадена. Законът не казва и не поставя, че трябва малко или повече уреди да се сложи и т.н., ти трябва да си изпълнил изцяло изискванията. Затова мисля, че това е просто. . .
Водеща:
Няма такова нещо като съм изпълнил малко закона и съм изпълнил повече закона.
В. Танов:
. . . технически ход за експертизи, вещи лица, възлагане,
отсъствие и проточване на делото, защото няма отношение по казуса.
Водеща
И все пак вашата прогноза тази техническа експертиза, колко време може да отнеме нейното изготвяне?
Водещ:
Впрочем да кажем, че от "Лукойл" искаха да е още
по-усложнена, нали така, но в крайна сметка съдията не разреши.
В. Танов:
Да, от "Лукойл" бяха поставили над 10 въпроса, които също нямат отношение, както няма отношение и въпросът за концесията на пристанището.
Водещ:
Да, ще стигнем и до това, но наистина въпросът на Жени - колко време може да отнеме тази експертиза?
В. Танов:
Не мога да гадая. Аз в едно съм сигурен, че делото няма да приключи в рамките близо. . . сигурно на година на първа и на втора инстанция. Това трябва да бъде срокът, който да даде възможност на "Лукойл" да изпълни изискванията и чрез съдебните процедури това трябва да се случи. Защото няма как при тази категоричност на закона да се случи обратното - че Агенция "Митници" е действала неправомерно, защото тя има определена рамка и не е излязла от тази рамка. Ние имаме още в април миналата година съгласуване на точките и в момента подписваме. Това, което те правят в последните месец и половина, дойдоха с идейни проекти, ние ги съгласувахме, много бързо направиха технически проекти по отношение на естакадата, жп естакадата и авто. Към края на септември сигурно ще бъдат готови. Тоест в рамките на два или три месеца те са могли да изпълнят тези изисквания, а не да чакат една година и половина.
Водеща:
Сега, доколкото разбирам, обаче основната теза на "Лукойл" е, че този срок, който вие сте поставили от Агенция "Митници", е абсолютно нереалистичен.
В. Танов:
Не, не го е поставил срока Агенция "Митници" - законът е поставил срока и е написал. Ако те са били и са смятали, че няма да могат да изпълнят този срок, може би е трябвало да обжалват наредбата и закона.
Водеща:
Сега, те обаче, разбирам, че ще обжалват, и то пред съда на Европейския съюз в Люксембург, Закона за акцизите и данъчните складове. Какво ще излезе от всичко това?
В. Танов:
Законът за акцизите и данъчните складове е национално
законодателство. За разлика от митническата материя, която. . . митниците работят по единен митнически кодекс на Европейския съюз, по отношение на акцизите всяка държава прилага националното законодателство, като не влиза в противоречие с определени директиви на Европейския съюз. Законът естествено е приет, съобразявайки се с тези директиви на Европейския съюз. И е несъстоятелно. . . и второто нещо, тъй като всички останали данъчни складове са изпълнили тези изисквания много отдавна и са привели в съответствие, така че няма как в момента да говорим, че причината е времето. Аз мисля, че причината е това, че те смятаха, че, както досега се е случвало, няма да изпълнят тези изисквания и държавата няма да реагира.
Водещ:
Че ще им се размине, казано.
В. Танов:
Че ще им се размине. Защото всички останали са ги изпълнили и разбирате ли колко е несправедливо, и че не са поставени в еднаква среда. Фирмите, които са изпълнили изискванията, инвестирали са средства, и фирма, която не е изпълнила изискванията. И вторият много важен момент е, ние имаме разписано какво ще правим до средата на следващата година. Извършихме огромна работа по отношение на автоматичния контрол на всички данъчни складове. Беше изготвен софтуер - първа фаза, втора фаза. В момента се разработва трета фаза, заедно с НАП. Най-после ще има една система между митниците и НАП, която ще си говори. Ще се контролира търговската верига от излизането на горивото до плащането на акциза и ДДС, минаването по всяка една от брънките на тази търговска верига, и ако някъде има отклонение, автоматично ще покаже, че там примерно не е платено ДДС-то и веднага ще вземем отношение, и то само към фирмите, които не спазват законодателството. Така е в цял свят. И поради това, че "Лукойл" не изпълнява тези изисквания, има опасност цялата тази програма, която е предвидена до средата на следващата година да влезе, да има автоматичен контрол, да се провали.
Водеща:
Знаете ли, във вестник "24 часа" четох една статия, според която се твърди, че има таен доклад от края на май на шефа на НАП г-н Красимир Стефанов до вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, в който се описва как НАП закъсва със събирането, приходите изостават с над 600 милиона лева. Доклад, от който очевидно финансовият министър се стряска, събира ви, включително и вие сте замесен в тоя сюжет, и казва - дайте да повишим събираемостта. Оттук следват заплахите и, как да кажа, ултиматумите към Краси Стефанов, Красимир Стефанов като шеф на НАП, и заръката към вас да започнете акции, с които да, как да кажа, да закърпите тази пробойна, която е зейнала. Има ли такъв доклад наистина, таен или явен, имало ли е такава среща или?
В. Танов:
Аз лично не знам за такава среща. Министърът на финансите е в неговите правомощия да следи приходната част и от двете агенции, и от Агенция "Митници", и от НАП. Що се отнася до тези действия, които ние предприемаме в "Лукойл", тези действия не са някакъв еднократен акт. Министърът на финансите е уведомяван, защото ние сме извършили 4 проверки във всяко едно влизане в "Лукойл". Констатираме, че няма никакъв напредък. Уведомявали сме министъра и в момента, в който изтекоха всякакви срокове и възможности и виждаме, че няма развитие по темата, той също беше уведомен, че ще бъде отнет лицензът. И според мен няма връзка между едното и другото.
Водеща:
Г-н Танов, един съвсем принципен въпрос. В мига, в който тръгнахте да отнемате лицензите на "Лукойл", знаехте ли, че "Лукойл" е основен доставчик на гориво за МВР и че МВР дължи 8 милиона лева? Защото няколко седмици по-късно това даде повод на вътрешния министър Цветан Цветанов да коментира, че, аха-аха, вие сте щели да заплашите сигурността на страната ни, като отнемате лиценза на "Лукойл".
В. Танов:
Аз мисля, че не стоят точно така нещата, защото ние бяхме направили много задълбочен анализ за наличните количества горива в страната. Тъй като без "Лукойл" всички данъчни складове предават данни, ние във всеки един момент, и сега, ако аз звънна в Агенция "Митници", ще ви кажат примерно към пет часа какви са наличните количества в страната, внесени, произведени, какви са изведените за деня. Така че тази информация я има. Включително в момента има и за "Лукойл", защото ние ръчно стоим на изходите на рафинерията и тези групи, които са там, вкарват ръчно тази информация. Имаше достатъчно количества горива и проблемът не е в това. Проблемът е друг - че повечето от държавните институции са сключили договори само с една-единствена фирма. Ако говорим примерно за железопътния транспорт, цялото гориво в рамките на 5 години да се осигурява само от "Лукойл". Ако говорим за въздушния транспорт, което е недопустимо... В ЕС се казва...
Водеща:
Вижте, това се е случило и в...
В. Танов:
...не трябва да има монополно положение. И се смята, че повече от 33 процента нито една фирма не може да има.
Водеща:
Ама това се е случило включително и с Министерството на финансите, защото вчера "Дарик" радио съобщи информацията, за мен прелюбопитна и учудваща, че самото Министерство на финансите в месец юли, месеца, в който вие отнемате лиценза на "Лукойл", сключва договор с "Лукойл" за 18 месеца, като това е техният доставчик за гориво. И се получава така - монопол, монопол добре, но не отрязахте ли или не се ли опитахте да отрежете клона, на който седите всички вие.
Водещ:
Да, защото реалността си е реалност. Така или иначе, това е факт.
В. Танов:
Аз казвам, и тази информация беше подавана и сутрин, и вечер към Министерството на икономиката, че нямаше никаква заплаха, тъй като има над 60 лицензирани данъчни склада, голяма част от горивото е внос от Румъния и от Гърция. Това гориво в рамките на един ден пристига. Те имат съответните договори. Имаше достатъчно количество гориво и за въздушния транспорт. Но проблемът беше в това, че те не могат да изкупят от друга фирма.
Водеща:
Добре.
Водещ:
Защото тогава пък съдът каза "да, ама това, че се пипа
резервът, означава, че не е точно така", че наистина е зависима държавата страшно много. Помните ли, това беше едно...
В. Танов:
Да, помня го, но това е... тъй като не могат да изкупят от другите фирми, трябва да се извади от резерва. Това е
парадоксът. Ако говорим за резерва, когато ние затворихме "Лукойл", това също трябва да се знае, "Лукойл - Нефтохим" и "Лукойл - България" трябва да поддържат определени военновременни запаси. Тези военновременни запаси са около 8 милиона литра. Когато ние затворихме, в "Лукойл" имаше 11 милиона литра, като отчетоха, че 2.8 милиона са мъртви обеми и не могат да бъдат използвани. Тогава възниква въпросът те какво гориво продават. През целия период са продавали гориво, което трябва да съхраняват за държавен резерв, и държавният резерв само на книга ли е?
Водещ:
Или реално.
В. Танов:
Разбирате ли, когато няма контрол, държавата в един момент може да разчита, че там някъде има един резерв, който е за кризи и т.н. И в същото време да се окаже, че той е само по документи. И това лъсна веднага. Защото, ако извадим мъртвите обеми, реално няма количество, което да бъде продавано на фирмите, даже е под...
Водещ:
Прага.
В. Танов:
Под прага.
Водеща:
Последен въпрос за "Лукойл", защото искам и по други теми да поговорим. Обявихте пред БНР, че проверявате дали "Лукойл - Нефтохим" не се източва от дъщерната си фирма "Литаско - България". Докъде стигна вашата проверка? Имате ли вече някакви, макар и междинни, резултати?
В. Танов:
Тази проверка засега не може да стигне доникъде, тъй като "Литаско" е регистрирано в Швейцария. Ние сме отправили по други канали запитване и очакваме информация. И второто нещо е, че голяма част от износа, който се осъществява, е пак през "Литаско" и се осъществява към островни държави, които също са в офшорни зони и не може да бъде извършена проверка. Но в рамките на този месец ние казваме така: добре, изнасяте, но ние искаме да имаме потвърждения от мястото, където е получено горивото. И тогава ще приключим износа. След като имаме потвърждение, плащане и т.н., ние ще приключим този износ.
Водещ:
В едно интервю прочетох...
В. Танов:
Това, което мога да кажа, е, че месечният план за август е най-високият от цялата година. Ние го преизпълнихме с 51 милиона. Аз мисля, че тези цифри говорят сами по себе си, че това, което правим, е правилното и че има огромни средства, които изтичат. И това са средства, които всеки един потребител е платил чрез ДДС и акциз върху горивото примерно, което зарежда, и които средства са на държавата и трябва да се върнат обратно. Проблемът в момента със съществуването на Наредба номер 3, с промените в закона е това, че ще накара фирмите да излязат на светло и след което не могат да се върнат в изходна позиция. Защото всеки ще види какви са оборотите и това е притеснително, битката ще бъде жестока.
Водещ:
Като казахте всеки ще види, да ви кажа, че зрителите виждат в момента част от цифрите, които ни подадохте.
Водеща:
Това са приходите, да, събрани от Агенция "Митници", и таблици, които вие сте ни донесли. Хайде малко да ги коментираме тези таблици и да ги...
Водещ:
И да ги разясним на хората.
Водеща:
...разясним на хората.
В. Танов:
Това е за месец август.
Водеща:
Точно така, да.
В. Танов:
Виждате какъв е... даден е планът по отношение за месеца. Той е преизпълнен с близо 78 млн. По отношение на ДДС има преизпълнение и това, което ви казах - по отношение на акциза за месец август е над 51 млн. И ако го сравним с предходната година, ако покажете предходната таблица...
Водеща:
Точно тази, да.
В. Танов:
Виждате какъв е бил планът за 2010 г. По отношение на акциза ние имаме завишаване на плана с над 15 процента и в същото време над 300 млн. почти сме го преизпълнили. И това е в условия на криза, при условие че нещата в сравнение с 2010 г. не са се променили. Аз смея да твърдя по отношение примерно на... над 76 млн. са влезли благодарение на наредбата. Над 180 млн. вече са... в повече са по отношение на цигарите, в повече започват да става и по отношение на акциза от горива, така че ефектът от промените в закона и въвеждането на наредбата за мен са много сериозни. Това, което ние бяхме обещали, е над 500 млн. в повече приходи. В момента са към 700 млн. в сравнение с миналата година. И когато тези цифри говорят, аз мисля, че никой повече не може да оспорва и...
Водещ:
Цифрите говорят, всеки трябва да замълчи.
Водеща:
Знаете ли, така, сега тези цифри наистина говорят, но пък опонентите ви, опозицията най-вече, тя не мълчи както знаете. Миналата седмица, не знам дали сте видели, Корнелия Нинова от БСП даде едно интервю за вестник "Труд", в което открито казва: ГЕРБ не се бори срещу контрабандата с цигарите, нещо повече - ГЕРБ покровителства тази контрабанда и гръмко залавя някакви мънички партиди, иначе големите канали абсолютно никой не ги закача.
Водещ:
Да допълня. Появи се официално изказване, че вие сте по високите етажи на контрабандата, лично вие.
В. Танов:
Казах преди малко, че битката ще бъде доста тежка, защото никой не иска да си даде парите, които досега е присвоявал. По отношение на контрабандата с цигари излезе докладът на ОЛАФ. Той не е български доклад, за да не му се има вяра. В сравнение с 2008 г. и това, което в момента са дали, е 25 пъти повече. Аз мисля, че това също са цифри, които не могат да бъдат оспорени по никакъв начин. Друг е въпросът, че по-високата цена на акциза доведе до свиване на потреблението и увеличаване на търсенето на контрабандни цигари и това се случва във всяка една европейска страна, когато става повишаването на акциза. Европейската комисия в момента обсъжда въпроса за страните от Източна Европа, които последни влязоха, поради ниския стандарт е ясно, че не може толкова бързо да бъдат изравнени цените каквито са в старите европейски страни и каквито е България, защото в старите европейски страни, примерно, доходите на... примерно са от порядъка на 2000 или 3000 евро, а няма как срещу доходи от 200 или 300 евро ти да имаш едни и същи цени, така че европейската политика също ще се коригира в това отношение и до 2018 г. съм убеден, че няма да има повече корекция в акциза. Това естествено ще доведе до стабилизиране на пазара на определени нива, а и мерките, които ние предприемаме, защото, винаги съм го заявявал, ние започнахме битката с контрабандата неподготвени. Нямахме нито един скенер в него момент. Течеше структурна промяна при нас. Бяха закрити структури в БОП, които да се борят с контрабандата. В рамките на една година това, което направихме, аз мисля, че е достатъчно. И второто нещо, което е много важно за мен - няма го този монопол. Преди това имаше монопол на "Булгартабак". Той, както сега частната "Лукойл", можеше да диктува. Сега действат пазарни механизми. Това се случи благодарение на това, че миналата година ние върнахме над 200 млн. дългове за 4 години направени към останалите фирми, които щяха да се оттеглят от България. И сега няма как да накараш едната фирма да си намали продажбите за сметка на другата. Започва истинска конкуренция и битка за пазар. Това трябва да се случи и по отношение на горивата. Когато действат пазарни механизми, нещата се решават. Когато действа монопол, и то частен монопол, е по-зле от социализъм.
Водеща:
Последен въпрос, защото трябва да приключваме. Към Варна там, когато направихте големия удар с цигарите, обаче се оказа, че има и пробойни в системата, защото едни служители пропуснали да видят на скенера, че вървят цигарите. Наказани ли са тези служители? Ще ги накажете ли и въобще колко са митничарите, които си затварят очите? Нека с това да приключим, защото ни изтича времето.
В. Танов:
Да, аз, понеже преди малко казахте, че аз съм на върха на това, аз пък казвам, и го заявявам най-отговорно, че битката с корупцията е моя кауза, затова всяка една операция, която ние провеждаме, аз имам достатъчно оперативен опит, е дублиране по всевъзможни начини. Тази операция, която беше проведена, също беше дублирана и тя показа, че има пробив в системата.
Водещ:
Всъщност пускате нарочно едни количества, за да засили.
В. Танов:
Да. Ние контролирахме от тръгването до пристигането кой... веригата как ще извърши, независимо една от друга работеха тези звена. И се оказа, че в момента, в който трябва и е определен рисковият профил и трябва да бъде сканиран този контейнер, този, който е на скенера, не уведоми, че вътре вижда кашони, а би трябвало да ги видят...
Водеща:
Каква е съдбата на този човек?
Водещ:
Какво ще стане?
Водеща:
Какво се случва с него?
В. Танов:
Значи, в момента тече дисциплинарно производство. Аз мисля, че до два или три дни то приключва. От дисциплинарното
производство ще следва уволнение, но материалите ще бъдат предадени в прокуратурата. Ние създадохме специален отдел вътрешно разследване към "Човешки ресурси". Освен инспектората на Министерството на финансите имаме вътрешно разследване и всеки месец текат над 10 - 15 разследвания, включително съм разпоредил и по анонимни сигнали да се извършва разследване.
Водеща:
Добре. Успех в тази битка, защото тя със сигурност ще е трудна. Това беше директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска политическите партии
Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска политическите партии
16:04, 07.09.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Десет нелегални мигранти са открити в каравана на "Дунав мост" край Русе
Десет нелегални мигранти са открити в каравана на "Дунав мост" край Русе
14:41, 07.09.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Млад мъж загина при тежка катастрофа тази нощ в Русе
Млад мъж загина при тежка катастрофа тази нощ в Русе
14:24, 07.09.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Валежи и захлаждане в началото на новата седмица
Валежи и захлаждане в началото на новата седмица
13:04, 07.09.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Срещу безводието: Жители на свищовски села отново излязоха на протест
Срещу безводието: Жители на свищовски села отново излязоха на протест
12:43, 07.09.2024
Чете се за: 02:15 мин.
40 украински деца учат безплатно български език в Пловдив
40 украински деца учат безплатно български език в Пловдив
12:21, 07.09.2024
Чете се за: 02:50 мин.
Президентът очаква ЦИК да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите от Изборния кодекс
Президентът очаква ЦИК да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите от Изборния кодекс
12:01, 07.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
Благородна кауза: Рокери събират средства за нова линейка за болницата в Кюстендил
Благородна кауза: Рокери събират средства за нова линейка за болницата в Кюстендил
11:46, 07.09.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Патриарх Даниил отслужи заупокойна литургия за 6 месеца от кончината на патриарх Неофит
Патриарх Даниил отслужи заупокойна литургия за 6 месеца от кончината на патриарх Неофит
11:11, 07.09.2024 (обновена)
Чете се за: 01:47 мин.
Световен рекорд: Бургазлията Цанко Цанков преплува 100 км по река Дунав
Световен рекорд: Бургазлията Цанко Цанков преплува 100 км по река Дунав
10:00, 07.09.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Близо 4000 участници събира Националният фолклорен фестивал в Неделино (СНИМКИ)
Близо 4000 участници събира Националният фолклорен фестивал в Неделино (СНИМКИ)
09:33, 07.09.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Последно сбогом с телевизионната легенда Иван Гарелов
Последно сбогом с телевизионната легенда Иван Гарелов
08:25, 07.09.2024
Чете се за: 01:12 мин.
Топ 24
Най-четени
По-висока минимална заплата от днес
По-висока минимална заплата от днес
Отхвърлиха ветото на президента върху Закона за дипломатическата служба
Отхвърлиха ветото на президента върху Закона за дипломатическата служба