НОВИНИ

Интервю на Бойко Борисов по актуални теми

България се надява в следващите месеци положението в Либия да се стабилизира. Страната ни е готова да изпрати медицински екипи, както и да помогне за обучение на новите либийски полицейски сили. Това каза в интервю за "Денят започва" премиерът Бойко Борисов. Снощи той се завърна от Париж, където участва в Международната конференция за Либия.

интервю бойко борисов актуални теми
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 02.09.2011
Чете се за: 06:12 мин.
У нас

България се надява в следващите месеци положението в Либия да се стабилизира. Страната ни е готова да изпрати медицински екипи, както и да помогне за обучение на новите либийски полицейски сили. Това каза в интервю за "Денят започва" премиерът Бойко Борисов. Снощи той се завърна от Париж, където участва в Международната конференция за Либия.
Министър-председателят коментира и отчета на правителството, което преполови своя мандат, отношенията с президента Георги Първанов, както и кой ще е кандидатът на ГЕРБ в битката за "Дондуков" 2.

Интервюто на Андрей Захариев вижте във видеофайла.

СЛЕДВА ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА:

Водеща Жени Марчева:
Сега към обещаното интервю с премиера Бойко Борисов,
направено късно снощи от колегата Андрей Захариев. Знаете, късно снощи... всъщност доста късно приключи международната среща на върха за бъдещето на Либия, която се проведе в Елисейския дворец. България беше представена на тази среща от премиера Бойко Борисов. Така че за резултатите от тази среща и за компенсациите, които България очаква след края на ерата "Кадафи", за отчета на правителството, което преполови своя
мандат, за отношенията с президента Георги Първанов и за това кой ще е кандидатът на ГЕРБ за битката за "Дондуков" 2, за всичко това с премиера Бойко Борисов разговаря Андрей Захариев. Вижте това интервю.
(запис)

Водещ Андрей Захариев:
Как протече срещата и как ще помагат на първо време поне приятелите на Либия на страната, очаква ли се нещо от България конкретно?

Бойко Борисов:
Ами, доста лидери от цял свят. По-впечатляващи изказванията бяха на президента и на премиера на временния съвет на Либия. Разбира се, всички благодарихме на президента Саркози, на Дейвид Камерън за срещата. Впечатляващо изказване, и всичките бяха в един дух, имаше и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, и канцлерът Меркел, и Барозу, и Ромпой, и, разбира се, всички ние, включително и аз, подкрепихме демократичните процеси, които би трябвало да има в Либия, правата на човека на първо място, да няма никакви отмъщения, да няма избивания на хора. Това да бъде прекратено, да се окаже максимална помощ на либийската страна, на либийския народ при, разбира се, всички гаранции, защото България е доста пострадала от тях. Имаме традиции и с медицински кадри, и в строителството, и в оръжейната промишленост, и в добива. . . и сондажите на петрол, така че надявам се в следващите месеци да се стабилизира положението в Либия и да има един нормален живот. С краля на Йордания се видяхме, с Папандреу уточнихме, че Общият ни съвет между министерските съвети, който ни е ред да бъде в Гърция, работим усилено да бъде на границата и да пуснем заедно Маказа, едновременно с този съвет. И подобни срещи с колегите, които имах, бяха важни.

Водещ:
Добре, г-н премиер, вие вече заговорихте за традициите на отношенията между България и Либия, имаме ли някакви изгледи да се надяваме на компенсации за медиците и на възстановяване на изгубените концесии?

Б. Борисов:
О, разбира се, това ще бъдат разговори и на външния министър, и на нашите посланици. Всички се обединихме около това флагът на временния съвет на нова Либия да бъде поставен в ООН, да отворят всички отново посолства с този флаг. И тогава, разбира се, ще си поставим... аз вече нееднократно съм го поставял, но все още нека не забравяме, че и Кадафи не се е предал, и сраженията там продължават, така че има време да се сложи на масата и този въпрос, който, повтарям, аз вече съм го повдигнал на всички нива.

Водещ:
Говорите и за това рекетиране, както се изразихте, преди
месеци на България за 130 милиона долара.

Б. Борисов:
Точно така.

Водещ:
Добре. Сега бих искал да ви попитам и за отчета на мандата, който направи вчера правителството, на половината на пътя, както се казва. Напълно ли се съгласявате с Красимир Велчев, шефът на парламентарната група на ГЕРБ, че хората разбраха, че асфалтът не се яде, но може да храни общини, градове и села, дали разбраха хората това?

Б. Борисов:
Вижте, това е просто. . . аз съжалявам, че в 21 век ние трябва да обясняваме какво е инфраструктура и колко е важна за една съвременна държава. И дори не съвременна, още римляните са започвали първо с пътищата и тогава са градили градовете си. И то не са само инфраструктурните проекти, свързани с магистралите. Ние рехабилитираме стотици километри, правим нови пътища, правим пречиствателни станции. Разбира се, някак си се подминава, че само ние не повишихме данък добавена стойност. Виждате, в съседна Гърция в момента ресторантьорите отказват дори да плащат данъци.

Водещ:
Да, да.

Б. Борисов:
Ние запазихме най-ниските данъци в Европейския съюз.

Водещ:
Да, добре и все . . .

Б. Борисов:
Аз разбирам популистите и тези, които гледат отстрани, но ако не беше това правителство, просто България нямаше да мине така през кризата. И аз мога с часове да говоря за наследството. Просто аз се надявах истински политическата класа. . . както днес разбрах, че президентът Първанов най-сетне е признал, че тройната коалиция след влизането на България в Европейския съюз трябваше да си подаде оставка, защото това не беше работеща коалиция за България.

Водещ:
Така каза наистина президентът. Той ви похвали по друг
повод. Каза, че сте доста по-решителен като премиер от Сергей Станишев. Станишев се бил начел по време на мандата си, но вие сте много по-силен във взимането на решения. Сега, това рицарски жест някакъв на един силен мъж към друг мъж от страна на Първанов ли е, или да подозираме, че вие имате някаква уговорка
с президента?

Б. Борисов:
На мен ми омръзва с уговорки и с. . . Има алфа-бетни неща, има толкова видими неща, които ако. .. всеки добър политик не би трябвало да ги омаловажава, защото той самият ще изглежда смешен. И това прави в момента президентът. Видните неща - как да каже на спортната зала, че не е хубава, да речем, или че южната дъга, която строим в момента, не е добра, или че най-големият мост "Брюксел" не е хубав, или по магистрала "Люлин" като минеш не е хубава, или това, че правим пернишкия
театър, който той беше обещал, че ще бъде направен, пък не го направиха, докато ние толкова неща и в Перник дори направихме - от университет до магистрала. По-добре е, както и аз, когато говоря за неговото пребиваване в президентството, казвам имаше
доста добри неща, които той направи, и, разбира се, тези пък, които премълча, и, разбира се, които премълчава, защото днес, доколкото разбрах, е казал за големия си шлем в енергетиката, а аз просто не го виждам. "Южен поток" е работещ проект и, както виждате, ние абсолютно в срок, качествено и в пълен синхрон си спазваме ангажиментите по него. По "Белене" те просто нямат подписан договор. Не са подписали договор, в който . . .(пропадане на връзката - бел.ред.) една година всъщност да напишат клаузите в договора и не са го написали. Ако имаше договор, ние нямаше да умуваме по "Белене", то щеше да се строи... Да не говорим за "Бургас - Александруполис", в който едните ни съседи нямат пари, във финансова криза са, от другата страна петрол не знам колко имат Русия и те самите, виждате, че не са активни по този проект, а България пък за 30 милиона долара си рискува екологията. Така че много може да спорим и... Но пък в същото време нормалните политици или хората, които имат държавническо мислене, трябва да отчитат и добрите качества на
своя опонент. Как той дойде на откриването на софийското метро, ами, как да каже, че това, което строим за милиарди под земята и догодина април месец ще стане готово, не е добре. Или когато българските граждани тръгнат по магистрала "Тракия" до Черноморието, няма да бъдат доволни ли? Или когато до Истанбул по магистрала изкараме целия международен трафик по транспортните коридори и закипи живот? Или когато свържем четирилентовия ни скоростен път със Сърбия? Или когато по магистрала "Струма" свържем топлото пристанище на Солун с Дунав мост 2 и Западна Европа? Както сега говорят за доходи, те доходите ще дойдат вследствие на това, което ще се акумулира като бизнес в държавата.

Водещ:
Да. Е, като заговорихте за доходите, като че ли се получи
някакво разминаване между изказването на Менда Стоянова и на Симеон Дянков. Менда Стоянова, председателка на бюджетната комисия, каза: няма условия 2012 г. да се мисли за увеличаване на доходите, и вчера Симеон Дянков каза: имаме финансова стабилност и ще мислим за увеличаване. На кого да вярваме повече?

Б. Борисов:
Ами, и двамата са прави, и двамата са прави. В условията на криза виждате, че целият свят, една Германия, на една Германия, която според мен няма по-прогнозируема държава в икономика и финанси от нея, изведнъж се оказа, че очакваният 4 - 4,5 процента брутен вътрешен продукт всъщност е 1 процент. Нима немските финансисти, икономисти не могат да смятат или да
изчисляват. Просто това са процеси, които никой не може да ги задържи, не може да ги оцени, не може да ги прогнозира дори. Нормално е финансовият министър да има повече оптимизъм. Нормално е и председателят на комисията да каже, че така както сме обградени отвсякъде с криза, не е толкова оптимистично да мислим, че ние все ще сме в такова стабилно състояние.

Водещ:
Добре, ще ви върна малко на Първанов. Той обаче се изказа доста тежко за социалната политика на правителството и за политиката в областта здравеопазване. Шок и ужас, това са неговите думи.

Б. Борисов:
Ами неговите министри, които, и най-близки съратници, назначаваше като министри през годините, са основните причини за това. Така че да не започваме. .. Много далече е това, във времето, когато пенсионните системи, парите и на пенсионерите бяха прехвърлени през червените фирми през границите, 90-те години, и какво ли не още. Да не говорим, че милиардите излишъци, които бяха отчитани през предишните години, бяха вкарвани в бюджетите да се правят водни огледала в Кърджали, да се купуват два eърбъса за правителството, без да има абсолютно никаква нужда, да се поръчват френски фрегати за милиарди евро, да се накупуват и да се... сега, вие виждате, връщаме и предоговаряме, за да не взимаме толкова кугери, пантери, какви ли не въоръжения. Ами всичко това са пари, които е можело да Отидат у пенсионерите. Той като върховен главнокомандуващ защо не ги е спрял?

Водещ:
Тоест за вас Първанов не се осъществи като социален
президент, така ли?

Б. Борисов:
Ами разбира се, че не е. С кое? Нима пенсионерите в България, аз не съм чул дори в разцвета на тройната коалиция и управлението на социалния президент Първанов, когато бях кмет, всеки четвъртък, даже си спомням как Велизар Енчев ги водеше, пред "Александър Невски" всеки четвъртък пенсионерите протестираха за ниските си пенсии. Аз не си спомням една година някой да е казал, че му е висока пенсията, та сега да му е ниска. И в условията на криза ние от първия ден, искам да напомня на президента Първанов, от първия ден на влизането си на власт това правителство започна да вдига пенсиите с близо милиард и сто на година.

Водещ:
Добре, господин премиер, аз ви желая приятен и. ..
най-важното благополучен полет обратен, но преди да затворим, да ви попитам: да вземем все пак да честитим вече на Росен Плевнелиев кандидатурата или?

Б. Борисов:
Росен Плевнелиев утре има работа с мен. Пускаме Разлог - Гоце Делчев основния ремонт и на пътя, за сто милиона когенерацията заедно с австрийския премиер в Пловдив на "Топлофикация". С една дума имаме много работа, за да се занимавам с такива неща.

Водещ:
Добре, благодаря ви много.

Б. Борисов:
В неделя ще отида и за половин час ще приключи и тази тема.
(край на записа)

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Началото на края на 50-ия парламент: Какви цели си поставят партиите
Началото на края на 50-ия парламент: Какви цели си поставят партиите
18:50, 04.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:00 мин.
"Да, България" ще настояват за сваляне на имунитета на Пеевски
"Да, България" ще настояват за сваляне на имунитета на Пеевски
18:39, 04.09.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Кочериново остава на воден режим въпреки уверенията на премиера
Кочериново остава на воден режим въпреки уверенията на премиера
18:30, 04.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
"Ще се изселваме": Не стихва недоволството за изсечените дървета на "Опълченска"
"Ще се изселваме": Не стихва недоволството за изсечените дървета на "Опълченска"
17:37, 04.09.2024
Чете се за: 02:45 мин.
ПП към "Волт": Признателни сме за ползотворното сътрудничество
ПП към "Волт": Признателни сме за ползотворното сътрудничество
17:20, 04.09.2024
Чете се за: 01:10 мин.
403 населени места с близо 315 хиляди души са засегнати от воден режим
403 населени места с близо 315 хиляди души са засегнати от воден режим
17:20, 04.09.2024 (обновена)
Чете се за: 01:22 мин.
На 9 септември започва изборът на нов главен прокурор
На 9 септември започва изборът на нов главен прокурор
16:52, 04.09.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Пожар пламна в столичния квартал "Димитър Миленков"
Пожар пламна в столичния квартал "Димитър Миленков"
16:47, 04.09.2024
Чете се за: 00:10 мин.
КЗП забрани на мобилните оператори да налагат високи такси при предсрочно прекратяване на договора
КЗП забрани на мобилните оператори да налагат високи такси при предсрочно прекратяване на договора
15:42, 04.09.2024
Чете се за: 05:22 мин.
Достъп до електронното здравно досие - изнесена приемна в мол в Пловдив
Достъп до електронното здравно досие - изнесена приемна в мол в Пловдив
15:32, 04.09.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Депутатите отхвърлиха проект за изваждането на парогенераторите от АЕЦ „Белене“ за нуждите на АЕЦ „Козлодуй“
Депутатите отхвърлиха проект за изваждането на парогенераторите от АЕЦ „Белене“ за нуждите на АЕЦ „Козлодуй“
15:11, 04.09.2024
Чете се за: 00:25 мин.
Обединената левица официално тръгва заедно към изборите
Обединената левица официално тръгва заедно към изборите
14:58, 04.09.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Топ 24
Най-четени
Мадона във Венеция
Мадона във Венеция
Лейди Гага ще се омъжи
Лейди Гага ще се омъжи