НОВИНИ

Председателят на парламента Цецка Цачева за сезона на изборите

Цецка Цачева призна в студиото на "Панорама", че изборите, които ни очакват, ще са трудни, но тя се надява те да бъдат сблъсък на идеи и битка на тези. Предизборният период ще наруши ритъма на работата на Народното събрание, но няма да се допусне симулиране на работа.

председателят парламента цецка цачева сезона изборите
bnt avatar logo
от БНТ
21:37, 09.09.2011
Чете се за: 04:57 мин.
У нас

Цецка Цачева призна в студиото на "Панорама", че изборите, които ни очакват, ще са трудни, но тя се надява те да бъдат сблъсък на идеи и битка на тези. Предизборният период ще наруши ритъма на работата на Народното събрание, но няма да се допусне симулиране на работа.

Според председателя на парламента е по-почтено да се знае, че в един период от време депутатите ще отсъстват заради изборите, но тя категорично заяви, че няма да се гласува с чужди карти и няма да се ползват служебни коли в този период.

Цачева отново припомни за трудния път, който бългрските граждани са извървели. Сега сме страна, член на НАТО и член на ЕС. Каквито и да са намеренията на опонентите на ГЕРБ, Цачева е убедена, че постепенно всички ще разберат, че това е правилният път за развитие на страната.

Пълен текст на разговора

Водещ Бойко Василев:
Новият политически сезон започва с кампания и след това идват изборите. Ще има битка, ще има страст и какво още. Тук е председателят на парламента Цецка Цачева, добър вечер.
Цецка Цачева:
Добър вечер.
Водещ:
Ще има или омраза, г-жо Цачева? Партийна, политическа омраза, която да подчини всичко в държавата, най-вече парламента.
Ц. Цачева:
Ще има сблъсък на идеи, на тези, на екипи, битка за местна власт и за президентската кампания за президент на Република България. Разбира се, няма кака да не бъда откровена с вас и да кажа, че границата на цивилизованото водене на дискусия с другата. . . на обругаване на опонента е много тънка и за съжаление, а всъщност не за съжаление, обективно реалностите са такива, парламентът е мястото, където този сблъсък е най-явен, най-виден, защото там са парламентарно представените партии, там се води политиката. По този начин моето мнение е, че неминуемо тази есенна сесия за Народното събрание ще бъде белязана от знака на изборите.
Водещ:
Добре, как ще работи тогава един парламент, в който
депутатите ще мислят само за това, само за избори - ще пътуват, ще политизират, ще спекулират.
Ц. Цачева:
За да отговоря на този въпрос трябва да търся изходна
позиция от това какво представлява Народното събрание. Това е постоянно действаща институция, постоянно действащият законодателен орган на Република България. Така е по конституция. Народните представители имат задължение в парламента работа в комисиите и в пленарни заседания, и в избирателните си райони. На практика това са политиците, които като пряко избрани от българските граждани осъществяват политиката в конкретен избирателен район. Оттук вече отговорите стават по-лесни. Няма как народните представители да не участват по някакъв начин - кой организационно, кой като номиниран за кандидат за кмет или за друг пост, в тази кампания. Сега, за да дам конкретен отговор как ще работи 41-ото Народно събрание, искам с няколко думи да припомня, аз съм убедена, че всички ние помним и българските граждани също, как е работило Народното събрание в предходни негови състави в аналогична ситуация, когато са провеждани избори, и коя е основната разлика между настоящото 41-во Народно събрание и условията, при които са работили предходните състави на парламента.
Водещ:
Ще има ли такава разлика?
Ц. Цачева:
Има такава разлика и тя се състои в ликвидиране на
възможността за гласуване с чужди карти. И веднага пояснявам. Направила съм много прецизна справка от Великото народно събрание насам по време на изборни кампании как е работило Народното събрание. Най-образно казано, е симулирана работа и трябва да бъдем открити пред българските граждани. Това се получаваше с по няколко отговорници, поставени от парламентарните групи, които разполагаха с десетина, 15 карти на свои колеги. Вътре се проявяваха едни упражнения като за пиано за начинаещи. По този начин се казваше, че парламентът заседава. За мен е много по-почтено, много по-морално и открито да кажем ясно на българските граждани, че няма как да изискваме от народните представители тогава, когато вървят две кампании, изборни, те да бъдат в пленарната зала. Защото това е против същността на прякото представителство на тези хора, избрани от българските граждани.
Водещ:
А как, кой ще им върши работата?
Ц. Цачева:
Работата. . . Като самоорганизираща се институция
парламентът може сам да определи времето, в което ще заседава или не. Затова според мен най-честно, за да няма симулиране на работа, е да се каже, че ще има един период от време, в който народните представители ще бъдат ангажирани само с предизборната кампания. За това време те няма да ползват автопарка на Народното събрание, няма да получават средства за ползване на личните автомобили, няма да бъдат командировани за участие в делегации, двустранни комисии, а те ще бъдат концентрирани изцяло върху кампанията. За мен това е откритият начин. Опитах в началото на тази пленарна седмица, още сутринта в сряда в председателски съвет за разбиране между ръководствата на различните парламентарни групи да направим така, че поне половината от народните представители. . . Ние, разбира се, като най-голяма група от ГЕРБ, сме готови в много по-голяма численост да присъстваме и да участваме. Убедих се в рамките на тази седмица, че това е невъзможно. Но за мен има и още един изключително важен момент.
Ето пример, конкретен, за днешния ден. Доста преди старта официално на предизборната кампания като че ли в парламента, пред камерите на националната телевизия, пред микрофоните на националното радио стартира предизборната кампания. Това поставя според мен в неравноправно, неравностойно положение парламентарно представените партии от онези партии, които са извън парламента. Нека да бъдем откровени, по този начин депутатите чрез взимане, отправяне на въпрос или питане към министрите по пътя на парламентарния контрол, днес с конкретен повод решението за персонални промени в Министерския съвет, се превърнаха в дискусия не по същество на решението, което се обсъждаше, а ние на практика говорихме за президентската кампания на един министър.
Водещ:
Вие реално ли смятате, че можем да се абстрахираме от всичко това? И да ви задам въпроса още по-общо. Какво днес може да обедини българските политици извън властта и желанието да я запазят или притежават?
Ц. Цачева:
Самото естество на парламентаризма е такова, че народните представители, когато сме извън парламента, когато по различни поводи представляваме България извън страната, там ние сме единни, там ние представляваме законодателната институция, там ние представляваме България. Но когато сме вътре в парламента, това е смисълът на политическата ни работа, това е многообразието на политическите партии, сблъсъкът на различни идеи - тук вече ние се разминаваме в своите виждания. Би могло да ни обедини обща цел - единение, няма да се уморя да повтарям това понятие, още повече няколко дни след Съединението, като чудесен пример в тази посока.
Водещ:
Единение - да, обаче. . .
Ц. Цачева:
Единението ни е нужно тогава, когато имаме обща цел. Тя би могла да бъде национална цел, тя би могла да бъде национална кауза. И се поставя въпросът какво би могло. . . това, което ме питате вие. Много пъти съм разсъждавала по този въпрос. Ето, ние, българите, представители на всички политически сили, с много малки изключения, си поставихме за цел България да заеме мястото, което й се полага сред демократичните европейски държави. Това е постигнато, България е член на ЕС. Преди това България е член на северноатлантическия алианс. Това бяха за мен две национални каузи, задачи, в най-новата ни история, която ние постигнахме.
Оттук насетне какви могат да бъдат стремежите ни? Защо беше нужно ние да гарантираме своята сигурност чрез евроатлантическия алианс? Защо ни беше нужно на нас членството в ЕС като държава? За мен това не е самоцелно. Ние искахме да бъдем там и сме в ЕС, за да се доближим до стандарта на, хайде да не казвам голяма дума, на средноевропейските държави - с културата, с историята, която имаме, с това, че ние вече сме демократична държава и аз съм убедена, че процесът на демокрация е необратим за българското общество. Какво трябва да направим политиците днес, за да постигнем съдържанието на целта за влизане в ЕС?
Водещ:
Няма спор, че това е смислен дебат. Но искам само с да или не, категорично да отговорите на един въпрос, който би могъл да го обезсмисли. Иска ли ГЕРБ например да печели изборите на всяка цена? Защото директно ви обвиняват, че готвите манипулации и фалшификации?
Ц. Цачева:
Категорично не.
Водещ:
Добре. . .
Ц. Цачева:
Ние сме за равно състезание и това е потвърждение на тезата, която преди малко споменах, че, ако парламента се явява като безплатен канал за изборна дейност по време на кампанията и той работи по този начин, по който досега работи, ние искаме всички политически субекти, които по надлежния начин са се регистрирали, да участват в изборите, като съм убедена, че ще докажем, че всякакви тези и съмнения по изборната кампания ще бъдат абсолютно несъстоятелни.
Водещ:
Добре, благодаря ви засега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Вертолет "Кугър" започна облитане над горящите складове в района на Елин Пелин
Вертолет "Кугър" започна облитане над горящите складове в района на Елин Пелин
09:05, 26.07.2024
Чете се за: 01:07 мин.
НА ЖИВО: Парламентът изслушва служебния министър на енергетиката за финансовото състояние на „Мини Марица-изток“
НА ЖИВО: Парламентът изслушва служебния министър на енергетиката за финансовото състояние на „Мини Марица-изток“
09:03, 26.07.2024
Чете се за: 01:20 мин.
Първият, подал сигнал за взривовете: Екипите пристигнаха за около 5-6 минути
Първият, подал сигнал за взривовете: Екипите пристигнаха за около 5-6 минути
08:47, 26.07.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Пожарът на българо-гръцката граница не се разширява
Пожарът на българо-гръцката граница не се разширява
08:37, 26.07.2024
Чете се за: 01:22 мин.
От "Пирогов": 20-годишното пострадало момиче е с тежко изгаряне с много лоша перспектива
От "Пирогов": 20-годишното пострадало момиче е с тежко изгаряне с много лоша перспектива
08:30, 26.07.2024
Чете се за: 01:20 мин.
Складът в Елин Пелин цяла нощ е обследван от дронове, прелитащи над него
Складът в Елин Пелин цяла нощ е обследван от дронове, прелитащи над него
08:23, 26.07.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Отново се е възпламенил пожарът в склада на голяма хранителна верига край Елин Пелин
Отново се е възпламенил пожарът в склада на голяма хранителна верига край Елин Пелин
08:01, 26.07.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Ако има два тона тротил ще има дупка с дълбочина стотина метра и с диаметър около километър, заяви експерт
Ако има два тона тротил ще има дупка с дълбочина стотина метра и с диаметър около километър, заяви експерт
07:56, 26.07.2024
Чете се за: 02:25 мин.
Качеството на въздуха е в норма, заяви кметът на Елин Пелин
Качеството на въздуха е в норма, заяви кметът на Елин Пелин
07:37, 26.07.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Пеевски е предоставил на прокуратурата, МВР и ДАНС скандални записи
Пеевски е предоставил на прокуратурата, МВР и ДАНС скандални записи
07:35, 26.07.2024
Чете се за: 01:12 мин.
Калин Стоянов от Елин Пелин: Има загинал след взривовете в складовете за фойерверки
Калин Стоянов от Елин Пелин: Има загинал след взривовете в складовете за фойерверки
07:30, 26.07.2024
Чете се за: 03:17 мин.
Има още един склад с фойерверки, който не е гръмнал
Има още един склад с фойерверки, който не е гръмнал
06:45, 26.07.2024
Чете се за: 02:32 мин.
Топ 24
Най-четени
Дискусия за нарушения при регистрацията на партиите и коалициите за изборите
Дискусия за нарушения при регистрацията на партиите и коалициите за изборите
Ангел Найденов - история и политика
Ангел Найденов - история и политика