НОВИНИ

Министър Цветанов: Нарушения, измами и сигурността по време на изборите

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви в сутрешния блок на БНТ, че полицията в Благоевград е задържала няколко души във връзка с изборни измами. У задържаните са намерени 200 000 лева и списъци с имената на гласоподаватели. Задържан е и учителя, който предостави личните данни на свои ученици за определен кандидат.

министър цветанов нарушения измами сигурността време изборите
bnt avatar logo
от БНТ
17:54, 21.09.2011
Чете се за: 14:54 мин.
У нас
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви в сутрешния блок на БНТ, че полицията в Благоевград е задържала няколко души във връзка с изборни измами. У задържаните са намерени 200 000 лева и списъци с имената на гласоподаватели. Задържан е и учителя, който предостави личните данни на свои ученици за определен кандидат.

Цветан Цветанов - вицепремиер и министър на вътрешните работи:
- Колегите от ръководството на Прокуратурата извършват професионално-следствените действия с разпит и установяване на лицата, които са в списъците. Днес Прокуратурата ще прецени дали има достатъчно данни за повдигане на обвинение и задържане на лицето за 72 часа. Към настоящия момент той е с 24-часова мярка. В момента също проверяваме списъци, които са внесени в съответната избирателна комисия за регистрирането на кандидат за предстоящите избори. Имаме данни, че са използвани лични данни на ученици, които вече са пълнолетни, но данните са предоставени от учител на определено лице срещу определено възнаграждение. В момента текат професионално-следствените действия. Ще се направят и проверки в списъците, внесени от този кандидат за предстоящите избори. Докато не приключи проверката не бих искал да уточнявам населено място, за което се касае.

Пълен текст на интервюто

Водещ:
Здравейте, при мен вече е г-н Цветан Цветанов, вицепремиерът на републиката, министър на вътрешните работи и председател на предизборния щаб на Политическа партия ГЕРБ. Здравейте, г-н Цветанов.
Цветан Цветанов:
Здравейте.
Водещ:
Като казвам вътрешен министър и вицепремиер, малко, много малко ви остава поне за избора на . .. в периода на изборите до момента, до който ще трябва да сдадете тази длъжност, както се казва.
Цв. Цветанов:
Днес реално ще сдам като компетентност за подписване на всичко, свързано с дейността на министерството, защото следобед пътувам за Брюксел. Утре съм на съвета на министрите. . .
Водещ:
На 23-ти.
Цв. Цветанов:
. . . и след връщането ми от Брюксел вече реално от 23-ти няма да влизам в МВР в рамките на около 1 месец.
Водещ:
Въобще няма да влизате в министерството?
Цв. Цветанов:
Ами, по-добре е да не го правя, защото винаги може да възникнат определени спекулации. Смятам, че това е правилното и това е разумното, което сме го взели като принципна позиция с премиера.
Водещ:
Предполагам, вие всъщност го казахте и в едно интервю, мисля за "Дарик" радио, че няма да ползвате и служебни автомобили в качеството си на министър-председател, извинявайте - на вицепремиер, каквито сте ползвали досега, а други полагащи ви се привилегии?
Цв. Цветанов:
Това, което е свързано с отпуската ми, ще бъде свързано предимно с изборите, местни и президентски. Това са много обиколки, много срещи, които ще бъдат направени, много транспортни разходи. Така че в тази посока сме преценили, както и премиерът го правеше преди години, да се възстанови разходът, който е направен по транспорта към НСО, и то ще бъде направено от партията.
Водещ:
Партията ще поеме тези разноски.
Цв. Цветанов:
Точно така.

Водещ:
Добре, да бъдем ли спокойни, че във ваше отсъствие министерството ще функционира добре, всичко ще бъде наред? На кого ще възложите да ви замести?
Цв. Цветанов:
Екипът, който работи с мен в последните 2 години, мога да им благодаря за положените усилия и за тяхната всеотдайност. Заместник-министър Веселин Вучков ще бъде този, който ще ме замества през този един месец, докато трае кампанията. За мен по-важно е, че всичко, което е като подготовка за изборите, вече е направено. Както в МВР знаете, че подписахме съвместни
действия с прокуратурата, с ДАНС. Дори вчера имахме един конкретен случай, където при един сигнал, който беше подаден в областна дирекция в Благоевград, веднага колегите реагираха, съвместно с прокуратурата бяха задържани някъде около 200 000 лв., имаше и различни валути, но стойността в общи линии е толкова, списъци от предишни избори и в момента колегите под ръководството на прокуратурата извършват процесуално-следствените действия с разпити и установяване на лицата, които са в списъците. Днес прокуратурата ще прецени дали има достатъчно данни за повдигане на обвинение и задържане на лицето за 72 часа. Към настоящия момент той е с 24-часова мярка. Другото, което също е изключително важно, че медиите и неправителственият сектор създадоха един сериозен обществен дебат относно предстоящите избори, защото много е важно да се водят подобни дебати преди изборите и да се показват определени репортажи, които винаги могат да провокират и допълнителни
проверки, които могат да бъдат извършени от компетентните органи, освен чисто оперативната дейност, която може да бъде за събирането на подобна подготовка за извършването на манипулации за предстоящите избори.
Това, което също в момента тече като проверка, е, че в списъци, които са внесени в съответната избирателна комисия за регистрирането на кандидат за предстоящите избори, имаме данни, че са използвани лични данни на ученици, които вече са пълнолетни и могат да осъществят правото си на глас, но данните са предоставени от учител на определено лице срещу определено възнаграждение. В момента текат съответните
процесуално-следствени действия. Ще се направят и проверки в списъците, внесени от този кандидат за предстоящите избори, но докато не приключи проверката не бих искал да уточнявам населеното място, за което се касае.
Водещ:
Да.
Цв. Цветанов:
Имаме и много други сигнали, към които в момента и ДАНС, и МВР работят. В момента, в който има достатъчно данни за подобно престъпление, знаете, че с прокуратурата вече това е договорено, да могат бързо да се вземат адекватни и неотложни мерки. Също така имаме основен акцент към рисковите сфери от престъпността, които се използват. Това са лихварска дейност, това са наркоразпространители. Всички тези, които имат изградени
структури от криминалния контингент, които, разбира се, се стараем максимално да ги преведем в известност и да не позволим подобно опорочаване на предстоящите избори. Но разчитаме и на гражданите, и на.
Водещ:
Точно така, вие споменахте медиите, тук е моментът да кажа, че вчера и онзи ден БНТ излъчи в две части филма, подготвен от колегите ни Надя Томова и Росен Цветков, който се занимава именно с такива опити за манипулации на изборите, като например в Обзор, тези атрактивни общини по морете. Но оказва се и в един от всъщност много бедните, най-бедния регион на България, че и на цяла Европа, както се води, Монтанско и Врачанско. Имате ли някакви сигнали за този район и как стоят нещата там към момента?
Цв. Цветанов:
Вижте, можем да кажем за корпоративен вот, който е предимно от конкретен работодател, който е в бедна община, който може би е основен работодател. Там би могло да се извърши подобно действие за подготовка с цел купуване на гласове. Атрактивните общини, където има пък сериозен икономически инвестиционен интерес, разбира се, че представляват интерес за определени кръгове, където вече там и мизата по всяка вероятност е
по-голяма. Това, което направихме и в тези участия, които имахме като възможност с неправителствения сектор, разбира се, че се очертават общини, които са изключително бедни, малки общини, в не малка част от тях основният работодател се явява дори и кметството, така че всъщност това е една от възможностите да се запази статуквото от вечно избиращите се кметове на дадено населено място. Това, което е изключително важно, че партиите трябва да бъдат тези, които също трябва да допринасят това нещо да не се случва. И смятам, че тези дебати и всичко това, което излиза в
публичното пространство, дава една допълнителна възможност да пристъпим към съответните превантивни действия, които биха могли да гарантират провеждането на изборите в една спокойна, демократична обстановка. Така че в тази посока всеки един от материалите, който се излъчва по всички национални медии, ние сме възложили на пресцентъра да наблюдава в общи линии навсякъде, където се получи подобна информация или излъчване,
веднага да се предава на съответните областни дирекции по компетентност и да се започват насрещни проверки.

Водещ:
Да, между другото, само за да потвърдя думите ви, за съжаление от филма на Надя Томова и Росен Цветков стана ясно за едно село, в което хората са в такъв страх заради това, че кметът буквално коли и беси, управлява всичко, че не смеят да гъгнат и казват, че ако не гласуват за него, за да бъде
преизбран, не могат да се надяват на нищо, на никаква работа и на никакво спокойствие, населеното място, което. . .
Цв. Цветанов:
Всичко това като страх е наслагвано с годините. Това е проблемът и на всички партии, които участваха в този демократичен процес, така наречените години на преход. Защото не е тайна, че част от партиите възприеха това като една допълнителна възможност да се легитимират в публичното пространство и да могат да имат своята представителност както на местно, така и на национално ниво. Аз се надявам, че с подобни действия, които в момента се предприемат от неправителствения сектор, от медиите, заедно с помощта на държавата можем действително да започнем един обратен процес за ограничаване и недопускане на подобни практики. Защото сами разбирате, че няма как да позволим или да останем, така, без да взимаме някакви конкретни действия, всичко това нещо да продължава. Така че за съжаление много е закъснял периодът, след който се предприемат някакви действия и се говори публично по тази тема, защото досега, нека да си признаем, винаги се говореше за тази тема и евентуално след изборния ден или по време на изборния ден. Но изборите вече са приключили. В момента, в който се преброят бюлетините, дори да се заведат определени дела. . . Трябва да ви кажа, че изборният процес вече е приключен. Този, който евентуално е осъществил, той получава някакво наказание, което не е съизмеримо с това, което всъщност е направил като ущърб на демокрацията и на нормалния демократичен избор.

Водещ:
Ще ме извините за свалянето на стила и за разговорния израз: Кака се ожени. Добре, няма да продължавам с този . . . Но да ви цитирам Иван Костов, който каза преди може би две седмици тук в нашето студио една реплика, която, разбира се, вие сте чули и която няма как да ви е приятна, във връзка с изборите: "Има две злокобни фигури - Цветан Цветанов и Искра Фидосова, които търсят служебна победа за ГЕРБ и които ще опорочат и опорочават тези избори." Във връзка с проблемите в общинските избирателни комисии - има сини коалиции по места, Плевен.
Цв. Цветанов:
Вижте, когато една партия е изключително слаба, няма необходимия организационен потенциал, това са нормални твърдения, които могат да бъдат лансирани в публичното пространство. Аз само мога да припомня, че Политическа партия ГЕРБ участва в избори от 2007 година реално като партия, и мога да кажа, че за всичките европейски, местни и парламентарни ние винаги сме побеждавали и не сме били в управлението на страната,
за да имаме някакъв допълнителен инструментариум, който той смята, че би могъл да бъде приложен. Ако това е било стилът на работа, когато си бил на власт и си имал възможност да използваш този ресурс, аз мога да му кажа, че времената са други, а и днес управлението е много по-демократично, отколкото във всеки един друг период. И това, което е много важно за подобни представители на партии, те трябва да говорят за това какво
правят те и какво ще направят в предстоящите избори. Аз мога да кажа, че от 20-ти, всъщност от 21-ви вече в предизборния щаб има едно успокоение, защото знаете, че има един месец, месец и половина като подготовка за регистрирането на съответните кметове, кметове на кметства, общински съветници и мога да кажа, и да му кажа на г-н Костов, че всъщност ние регистрирахме 264 кметове, 1528 кметове на кметства и 5001 общински съветници. И нека да излезе и да каже какво те са регистрирали и какъв е
прогнозируемият резултат, който те очакват. Мога да му кажа на г-н Костов, че ние създадохме партия ГЕРБ от 2007 година и във всеки месец, всяка седмица ние имаме мероприятия, които провеждаме и провеждаме реален политически живот на една партия, която се стреми да управлява страната и която управлява днес държавата. Така че в тази посока не бих искал да говорим за избори само в изборния процес. Изборите се печелят и както
премиерът го е казвал не когато започва кампанията, а всъщност
избирателите са тези, които преценяват какво си успял да направиш от това, което си обещал, преди да застанеш на дадения пост. Имаме изключително успешни кметове, които всъщност ще реализират един успешен мандат. Надявам се, че те ще планират и в момента отчитат много добри резултати, а гражданите са тези, които преценяват за кого да гласуват и как да упражнят правото си на глас.

Водещ:
Да, и знаете, разбира се, веднага тук какво са си помислили мнозина и какво очакват да ви кажа - е да, де, ама като си министър на вътрешните работи и разполагаш с целия този ресурс и паралелно и председател на щаба на партията, сигурно можеш да повлияеш.
Цв. Цветанов:
Е, всяко едно управление в държавата е на база политическата
представителност в българския парламент. Всяко едно формиране на българския парламент става на база нагласите и подкрепата, която получаваш от българските избиратели. Така че досега винаги всеки един от министрите е участвал в съответния политически живот на дадената политическа формация, която го е избрала да бъде министър на дадения пост. Така че в тази посока ние не прилагаме нещо ново. Ние в момента сме част от целия този политически живот и ние в момента управляваме, защото сме получили подкрепата и доверието на българските избиратели за
предстоящия вот, който в момента предстои, и предишния, с който пък ние спечелихме управлението на страната.

Водещ:
Ето, и в нашия разговор вече оставихме зад гърба си вашата дейност като вътрешен министър, вече се прехвърлихме съвсем осезаемо на плоскостта на вашата битност на председател на предизборния щаб и затова ще ви цитирам "Алфа рисърч", последното изследване на "Алфа рисърч", според което, общо взето, на г-н Росен Плевнелиев, казано пак при цялото ми
уважение към него малко разговорно, му се размина в резултат на тези скандални, как да кажа, на раздуването на този скандал около него. Все пак хората проявяват разбиране и рейтингът му не е паднал, но 64 процента казват, че вие сте направили гаф, изваждайки тази информация.
Цв. Цветанов:
Участвах в едно мероприятие, което беше свързано точно с недопускането на купуване на гласове и всичко, което провокира евентуалното купуване на гласове, и в общи линии за час и 40 успях да изложа няколко конкретни примера и да кажа всъщност какви са зависимостите на някои от икономическите интереси спрямо дадена община и дадени общински съветници, защото решенията, които се взимат някой път от общината, зависят от общинските съветници - за дадени инфраструктурни проекти или за дадени инвестиции. Това, което дадох като пример е, че всъщност в рамките на много години не се е взимало едно изключително елементарно решение и самият факт, че човекът, който го раздуха най-много този скандал, е бил човекът, който е гласувал дори против за осмата. . .
Водещ:
За Георги Кадиев.
Цв. Цветанов:
. . . след осмата година, когато този проблем не е бил решаван. Днес и това, което го казах и преди няколко дни, в контекста, който беше изведен от всичко това, което казах, да, действително допуснах грешка, че всъщност казах и дадох пример с Росен Плевнелиев, но аз исках да го направя за това какво се е случвало преди и хората са тези, които могат преценят какво се е случило след 2007 г., когато всъщност вече Политическа партия
ГЕРБ е имала своята представителност в общинския съвет на София. Защото, ако погледнем до 2007 г., вие знаете колко детски градини бяха разпродадени и как беше експлоатирана инфраструктурата, която. . .

Водещ:
Наскоро и г-жа Фандъкова обърна внимание на това в същото студио.
Цв. Цветанов:
. . . беше на Столичната община, и това е последните 15-20 години. Всъщност тогава не е имало управление, не е имало общински съветници от ГЕРБ, а тези, които всъщност раздухват този скандал, за тях е угоден. Защо? Защото те не могат да представят политика, която биха могли да реализират. Защото когато говориш, че ще направиш еди-си какво, хората ще те попитат а защо не го направи преди? Всъщност имаш период, в
който ти можеш да направиш съпоставка от това какво те са реализирали и какво предстои да реализират днес. Затова тази кампания за много от политическите наши опоненти ще мине в този стил. Разбира се, че това, което аз го отчитам като грешка, няма да се коментира повече тема, подобна с дадени примери, а може би ще трябва да го коментираме, след като преминат изборите, защото тази тема, която е за Росен Плевнелиев, ние няколко пъти сме дискутирали, и то даже е имало възможност и пред медии, в минал период от време, но тогава това не е представлявало
никакъв интерес за тези, които всъщност днес го провокираха да го има като говорене.
Водещ:
Признахте, че все пак сте допуснали грешка. Мога ли да ви помоля да ми кажете. . .
Цв. Цветанов:
Е, разбира се, след като има толкова. . . .
Водещ:
. . . каза ли ви. . . Какво ви каза Борисов след това? Не ви ли каза Цветане, какво направи, Цветане?
Цв. Цветанов:
Не, в интерес на истината нищо не ми е казал и това, което сме разговаряли с него е, че действително като контекст от всичко това, което беше казано в рамките на час и 40, вие знаете колко много лесно може да се манипулира един израз и да се пусне в публичното пространство. Нека да се върнем и в периоди, където всъщност пак се говореше за неща, които не съответстваха на това, което е казано, и това, което. . . .
Водещ:
Аз ви разбирам и все пак Радослав Тошев и Орлин Иванов не трябваше ли да бъдат извадени от листите? Има съмнения, можеше да им се обясни така и така.
Цв. Цветанов:
Какви съмнения? Какви съмнения? Ето, вие говорите също. Вие вече подхващате лансираното от дадените, така, клакьори в тази посока.
Водещ:
Няма как да не го засегна.
Цв. Цветанов:
Аз смятам, че това, което ще направят засегнатите общински съветници, те ще си заведат съответното дело за клевета, защото все пак трябва да има някакъв морал и все пак трябва да се придържаш към нещо, което действително кореспондира с дадени факти и обстоятелства.
Нека да се върнем 2007 г. Точно въпросното лице Кадиев беше най-острото острие за компроматна война срещу Димитър Николов в Бургас, защото знаете, че там близостта Йоан Костадинов и кръгът, който е около Йоан Костадинов, Кадиев и т.н., има съпричастност и към бившата Държавна сигурност, но това си е вече друга тема, която техните съратници. . .
Водещ:
Това си е. . . .
Цв. Цветанов:
. . . и съпартийци могат да си го дебатират и да си го дискутират. Тогава всъщност те направиха така, че да има негативна кампания, която да се гради само на компроматите, но мисля, че след четиригодишен управленски мандат и вчера гледах и по новините Димитър Николов-Очите, един изключително успешен мандат и може би най-успешният в тези двадесет години, и бургазлии това нещо предполагам го оценяват, защото днес Бургас е най-приятното място за живеене и не случайно затова избираме и
откриването на кампанията на ГЕРБ да започне от 24-и и това да бъде точно в Бургас, за да може след това да приключим закриването на кампанията в София, така че това са най-. . . може би примерите, т.е. общините, които могат да бъдат давани за пример за всичко това, което се е случило през управлението на политическа партия ГЕРБ. Надявам се, че и това, което ще се случва в останалите общини през предстоящите четири години, ще
бъде също идентично с това, което се случи в София и в Бургас.
Водещ:
Добре, оставяме настрана случая в София с Росен Плевнелиев. На 18-и, мисля, в неделя, вие се появихте на едно състезание по познания в областта на исляма в НДК заедно с министър Рашидов. Нали правилно съм запомнил?
Цв. Цветанов:
Точно така, защото съм. . .
Водещ:
Какво правихте там?
Цв. Цветанов:
Ами, аз съм председател на. . . всъщност на съвета, който е по етнически въпроси, и съвсем нормално е, когато бъдеш поканен от независимо коя етническа група в българското общество, аз трябва да отида и трябва да се запознаем. И вижте, това са теми, които са свързани с. . . всичко свързано с нашето многообразие на религии, които има в България, и винаги съм давал за пример и това, което всъщност сме го давали като пример и в Европа,
София е един много ясен пример за това. Имаме джамия, имаме църква, имаме синагога. Всъщност виждате един лъч, който всъщност се преплита с многообразието и това е нашата култура. Аз никога не бих си позволил да влизаме в някакви нападки или да имаме някаква острота в поведението си, защото това създава напрежение и това създава противопоставяне. Ние трябва да се стремим към етническа толерантност, да уважаваме религията на всеки един, който изповядва, и всъщност да се стремим към развитието на обществото и развитието на всички тези общности, които всъщност живеят в страната ни в това многообразие, което се нарича България и което е давано за пример. Това е нашата култура.
Водещ:
Разбира се, разбира се, това ми е ясно. Вие разбрахте и моя подтекст, че естествено ГЕРБ, както и декларира самият премиер Борисов и лидер на партията ви, се надява и на голяма подкрепа в средите на българските мюсюлмани.
Цв. Цветанов:
Това е времето, в което в рамките на 4 години успяхме действително да стигнем до тези смесени райони, където всичките партии извършиха едно национално предателство. Нямаше политическа формация, освен ДПС, която да има своята представителност в тези смесени райони, където преобладава
предимно мюсюлманско население. Аз мога да кажа, че това са изключително трудолюбиви и стойностни хора, но в 20-годишния преход това са хора, които винаги са били подлагани на страх и винаги са ги обвързвали със зависимостта, това, че може нещо да ти се случи или няма да имаш съответната работа там, където работиш. Знаете, пак повтарям, основният работодател в много от тези общини това е всъщност кметът и основният поминък това е тютюнът. Знаете, с изкупуването на тютюна там какви спекулации се правеха и се надявам, че с регистрирането на кметове от
Политическа партия ГЕРБ, общински съветници, които са представители на този етнос, мисля, че това е едно предимство и една допълнителна привилегия за всяка една национална партия, която има представителност от всичките етнически групи в страната.
Водещ:
Г-н Цветанов, все още сте вътрешен министър и утре ще бъдете
в Брюксел вътрешен министър, и точно в качеството си на такъв
ще бъдете там за Съвета на министрите. Защо холандците така и не
се убедиха в нашата подготвеност за Шенген? Наистина ли са
вътрешнополитически основните моменти при тях, коалицията с тази
националистическа партия?
Цв. Цветанов:
Може би това е тема, която трябва да се дискутира повече от цялата хронология на събитията, които се случиха през последните месеци, как всъщност обективно се припокри позицията на Франция и Германия, които бяха доста. . .
Водещ:
Резервирани.
Цв. Цветанов:
. . . резервирани към разширяването на Шенген с България и Румъния. Но смятам, че с това, което е заложено като изискване в шенгенската конвенция, това е всяка една страна да покрие критериите за членство в шенгенското пространство.
Водещ:
Би трябвало да бъдат.
Цв. Цветанов:
Тази критерии не са на база политическите решения и политическите конфигурации. Тези решения се взимат на база извършените мисии за оценяване на експертно ниво за готовността и сигурността на външната граница на Европейския съюз, защото компромис не трябва да се прави. За мен е изключително удовлетворително, а и това, което съм разговарял и с румънския колега, че към март месец 2011 година това, което беше
ангажимент, и това, което се очакваше от Европейската комисия, България и Румъния да покрият технически критериите за влизане в шенгенското пространство. Разбира се, че съпътстват ни събития, които са свързани със Северна Африка, с миграционния натиск, който има от Турция, от Гърция, предполагаем, че може да бъде усилен, когато България влезе в шенгенското пространство. Но, връщаме се на темата Холандия. За мен е важно, че почти
всички 26 европейски държави приехме единодушно, заедно тогава и с Холандия, заключението, че България и Румъния са покрили технически готовността си за влизане в Шенген. Това е към юни месец тази година. В момента предстои взимането на решение или дебатът, който ще се осъществи утре в Брюксел. За мен е важно каква е позицията на 26 държави от Европейския съюз и за мен е важно, разбира се, и какви са мотивите, за да се позиционира това мнение на Холандия, което ще бъде подчертано като един дебат. За мен това е вътрешнополитически проблем, който има в
Холандия, защото знаете, че днес холандското правителство е коалиция на дясна партия с националисти. Националистите са тези, които всъщност не желаят тези европейски политики да бъдат реализирани като разширяване и проблемите, които имат днес и в еврозоната с някои от държавите от Европейския съюз. Така че в тази посока трябва просто да се търси консенсус, да се води дебат и се надявам, че утре действително ще има един хубав конструктивен разговор, който ще бъде проведен между министрите
на вътрешните работи на Европейския съюз, а тази вечер ще имаме
възможност да направим една среща с министрите от Европейската народна партия, за да дискутираме точно темата Шенген и другите задачи, които са поставени.
Водещ:
Тук си бях предвидил да ви попитам дали все пак фактът, че няма да влезем в Шенген заради холандския блокаж сега, ще се отрази на изборните резултати на ГЕРБ, но предпочитам с оглед на напредналото много време да ви попитам друго. Симеон Дянков в това студио каза, че, ще го цитирам буквално: от някои изживели времето си като приоритет сектори ще бъдат дръпнати средства към други. От сектор "Сигурност", от ДАНС и МВР ще се вземе, за да се даде в следващия бюджет, знаете това по-добре от мен, за
култура, образование. Някакъв проблем виждате ли в това?
Цв. Цветанов:
Темата бюджет не е дискутирана по същество в Министерски съвет. Докато не бъде проведен този разговор на чисто ниво министри, аз не смятам, че трябва да коментирам или да обсъждам всякаква тема, свързана с бюджета на която и да е било сфера и област. За мен е важно действително бюджетите, които се получават от съответните области, да бъдат гаранция както за
просперитета на държавата, а просперитетът може да стане само и единствено когато гарантираш сигурността и необходимата услуга обществен ред и сигурност, която може да предостави съответната държава. Ако, представете си, имахме днес намаляване или много рестриктивен бюджет за Министерство на вътрешните работи, но имахме отвличания, имахме убийства, нали разбирате, че нито щяхме да имаме инвестиция, нито щяхме да имаме европейско финансиране, което в последните 2 години се равнява на над 2 милиарда евро. Така че в тази посока. .. много е дискусионна тази тема и не смятам, че трябва да я коментираме в детайли в
студиото на БНТ, с голямото си уважение, разбира се, към вашите зрители и към националната телевизия. Но смятам, че това са теми, които трябва да се обсъждат много детайлно и много обстойно във формат министри и, разбира се, премиерът е този, който окончателно ще изслуша всички и ще вземе окончателната насока, която трябва да бъде дадена. И все пак да разчитаме и на парламентарната група на ГЕРБ, която също ще има своето мнение в обсъжданията, които се водят в съответните комисии.
Водещ:
Разбрах ви, разбрах ви. Вие всъщност бяхте доста ясен, предстоят интересни дебати в рамките на правителството, свързани с тази тема. Благодаря ви, времето наистина . . .
Цв. Цветанов:
Разбира се, че сме отворени за всякакъв диалог, който е в интерес на държавата и на обществото.
Водещ:
Благодаря ви. Г-н Цветан Цветанов в студиото на "Денят започва".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Комисията за "Исторически парк": Образувани са 28 проверки за дейността на Ивелин Михайлов
Комисията за "Исторически парк": Образувани са 28 проверки за дейността на Ивелин Михайлов
19:44, 24.07.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Внесен ли е или не докладът за "Митниците" в ДАНС, МВР и прокуратурата?
Внесен ли е или не докладът за "Митниците" в ДАНС, МВР и прокуратурата?
19:25, 24.07.2024
Чете се за: 06:32 мин.
Богдан Богданов: Отказах на Петър Танев пост в Министерството на икономиката, защото имах оперативна информация
Богдан Богданов: Отказах на Петър Танев пост в Министерството на икономиката, защото имах оперативна информация
19:11, 24.07.2024
Чете се за: 03:22 мин.
След огнения ад: Няма хора от Отец Паисиево, нуждаещи се спешно от подслон
След огнения ад: Няма хора от Отец Паисиево, нуждаещи се спешно от подслон
19:05, 24.07.2024
Чете се за: 03:57 мин.
Древният саркофаг, открит на плажа край Варна, е бил подготвян за мебел
Древният саркофаг, открит на плажа край Варна, е бил подготвян за мебел
18:46, 24.07.2024
Чете се за: 02:47 мин.
4 плажа в Добричко остават без спасители
4 плажа в Добричко остават без спасители
18:40, 24.07.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Преди дерайлирането на влака София - Варна: Избегнат е сблъсък между две композиции на същата линия
Преди дерайлирането на влака София - Варна: Избегнат е сблъсък между две композиции на същата линия
18:27, 24.07.2024
Чете се за: 05:47 мин.
Пожар гори в землище край Пловдив
Пожар гори в землище край Пловдив
17:37, 24.07.2024 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
Хора, засегнати след пожарите, ще могат да бъдат настанени в хотели при желание
Хора, засегнати след пожарите, ще могат да бъдат настанени в хотели при желание
17:17, 24.07.2024
Чете се за: 03:35 мин.
ЕК е доволна от конституционните промени у нас, иска резултати от делата за корупция
ЕК е доволна от конституционните промени у нас, иска резултати от делата за корупция
15:36, 24.07.2024
Чете се за: 07:42 мин.
Отборът ни по математика спечели 5 медала на Международната олимпиада във Великобритания
Отборът ни по математика спечели 5 медала на Международната олимпиада във Великобритания
15:03, 24.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Откриха саркофаг от римската епоха на плажа край Варна
Откриха саркофаг от римската епоха на плажа край Варна
14:33, 24.07.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Топ 24
Най-четени
Словенското правителство падна
Словенското правителство падна
Ядем ли старо мляко?
Ядем ли старо мляко?