НОВИНИ

Репортерски поглед: живот и възгледи на вселенския патриарх Вартоломей

Вартоломей е 270-тият вселенски патриарх и архиепископ на Константинопол- новият Рим.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:54, 08.11.2015
Чете се за: 05:09 мин.
У нас

Вартоломей е 270-тият вселенски патриарх и архиепископ на Константинопол- новият Рим. Наричат го " пръв между равни" сред 14-те глави на православните църкви по света. Избран е точно преди 24 години. Кой всъщност е той, какви са неговите възгледи, какви са отношенията му с католическия Рим, Московската патрирашия и БПЦ, в репортерския поглед на Елиана Димитрова:

Вселенския патриарх се смята за пряк наследник на апостол Андрей, който основал църквата във Византион, бъдещият Константинопол. Вартоломей е духовен водач на 300 милиона православни по света.

проф. Божидар Димитров - директор на НИМ: "Неговото паство собствено в република Турция е много малко, четири хиляди души, но около 2 млн. има в Солунска област и Беломорието, също така и 2 млн. гърци по цял свят, най-много са в Америка".

Има 71 архиепископи - сред тях на Хон-Конг, Сан Франциско, Лос Анжелис. Пряк духовен водач е и на над 500 българи, които живеят в Одрин и Истанбул.

Стоян Сталев, посланик на България в Турция / 1998- 2005 /: "Една много интересна личност, която трудно може да се забрави, аз имах с него дълго приятелство, разбира се и понастоящем го имам, но се виждаме много рядко".

акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН: "Той е най-световно признатият православен духовник. Освен това той е човекът, който винаги е работил за единението на цялото християнство".

проф. Иван Желев - богослов: "Много интелигентен човек, високо образован, добър и църковен, и международен политик".

Велички епископ Сионий: "Той е човек, който приема всеки един желаещ да се срещне с него и е човек, който не е върнал никого от прага си, всеки е изслушал и е помогнал според силите си".

Кой всъщност е вселенският патрирах? Роден на остров Гьокчеада с името Димитриос Архондонис, той има турско гражданство, но принадлежи към гръцкото етническо малцинство. Ръкоположен е за монах през 1961-ва. Избира за свое духовно име това на един от дванайсетте апостоли - Вартоломей, четвъртият призован от Христос след Петър, Андрей и Филип. След духовната академия на о-в Халки, учи и в Източния институт към Григорианския университет в Рим. В друг институт във Ватикана по това време учи и проф. Божидар Димитров.

проф. Божидар Димитров - директор на НИМ: Какъв човек е той, каква личност е? "Добър човек, на ръст не е много висок, дребен, интелегентен изключително много, полиглот, купища езици знае".

Вселенският патриарх владее 7 езика - гръцки, турски, латински, френски, английски, италиански и немски. След института във Ватикана следва обучение в Швейцария и Мюнхен. Всичко това го формира като убеден либерал, модернист и икуменист - тоест човек, който работи за обединение на църквите по света.

Велички епископ Сионий: "Негово светейшество има това убеждение, следва го, това не значи разбира се, че всички останали трябва да се съобразяват с това. Пред чужди интереси както политически така и духовни, така и верови не се прекланяме, а следваме нашата българска православна традиция".

Една от каузите на патриарх Вартоломей е опазването на околната среда, с което си е спечелил прозвището - "Зеленият патриарх". Има и книги, свързани с етичното отношение към околната среда, за Дунав и Арктика.

акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН: "Това е основата на устойчивото развитие и той, според мене, много дълбоко осъзнава нуждата от едно устойчиво развитие, което като дефиниция означава така- Живей така, че следващите след тебе също да живеят добре".

Патриарх Вартоломей е почетен доктор на редица престижни университети по света. Предстои да стане доктор хонорис кауза на Българската академия на науките.

акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН: "Преди около няколко месеца изпратихме от името на Академията едно писмо до него, след около един месец получихме един утвърдителен отговор, който много ни зарадва, което означава, че той в лицето на БАН усеща, че това сме една национална иституция, а той държи специално на връзките с България".

Вече 24 години вселенският патрирах активно работи за близост с римо-католическата църква. Топли са отношенията му с папа Йоан Павел и особено с папа Франциск. Преди две години Светия отец посещава Вселенската патриаршия. Подписана е декларация за единство, Франциск коленичи пред патрирах Вартоломей, иска благословия и му целува ръка. Има ли бъдеще това единение?

Стоян Сталев, посланик на България в Турция / 1998- 2005 /: "Води един така сериозен диалог, който като цяло е хубав за християнството и е от полза за всички.Това не значи да се размиват границите и така традициите на отделните християнски изповедания, но той е полезен.

акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН: "По принцип това е много добре, че и двамата имат желание за едно по-дълбоко разбирателство между католици и православни. Аз винаги съм се учудвал защо тази наша религия по този начин се е разделила, докато гледаме, че другите религии са доста единни".

Велички епископ Сионий: "Настроението, което е в нашата църква е че става дума за срещи, разговори, но не и за съслужение, не и за съвместни служби".

проф. Иван Желев - богослов: "Официално това се одобрява и се подкрепя, но има някои гласове, че видите ли едва ли не това било продаване на православието. Няма такава опасност, защото нито патриарх Вартоломей е предател, нито хората около него. Съвместно служение е невъзможно и никой не го прави. Понякога патриарх Вартоломей в Рим се появява с някоя мантия, но това не е служение, просто така по-пищно се обличат".

Наравно с въпроса за отношенията между католици и православни се задава и другия - спорят ли за надмощие Московската и Вселенската патриаршии?

проф. Иван Желев - богослов: "И двете църкви са големи, моите наблюдения са, че руската църква зачита авторитета на Вселенската патриаршия и винаги се съобразява с него - но естествено, че когато има някои въпроси, по които тя е на по-друго мнение да си ги защитава. Нашата църква заема балансирана позиция.

Велички епископ Сионий: "Ако е имало отделни случаи или отделни прояви на някакво неразбирателство, то това са частни случаи".

Вселенският патриарх е на път да влезе в историята и с още един важен за православието факт. След 56 години подготовка, през 2016-та се очаква провеждането на Великия всеправославен събор. Такъв не е имало от 787 година. Православните водачи трябва да решат - кой да дава автономия на църквите, постът толкова ли дълъг да остане, ако свещениците се разведат да им се отнема ли расото и други важни теми.

В последните две години в подготовката на Събора участва и българския патриарх Неофит. Сега двамата отново ще се срещнат - този път на българска земя. Но това не е първата визита на Вселенския патриарх. По време на разкола той инициира Събора в катедралния храм "Свети Александър Невски ", който подкрепи патрирах Максим и призова разколниците да се покаят. През годините получи титлите "доктор хонорис кауза" на Висшето училище по библиотекознание и Бургаския свободен университет - през 2010-та. Месеци по-късно служи в пловдивската катедрала" Света Марина " и в "Свети Ал. Невски ".

Вартоломей - Вселенски патриарх и архиепископ на Константинопол (2010 г.): "Преди малко разговаряхме с президента на България за българската община в Цариград. Говорихме не само за възстановяване на недвижимите имоти там, но и всички ония имущества, които са загубили - да бъдат отново върнати на българската община".

За последно дойде да се сбогува с патриарх Максим. Камерите запечатаха думите му на летище София.

Вартоломей - Вселенски патриарх и архиепископ на Константинопол (2012 г.): "Много пъти съм идвал в България и винаги за хубави неща. Днес дойдох много тъжен, защото изгубих най-добрия си приятел. Дойдох, за да кажа Бог да го прости".

Доказателство за близките отношения на патриарх Вартоломей с България са не само добрите думи, но и открития и искрен начин, по който се обсъждат спорни въпроси - като искането поне веднъж месечно да се служи на гръцки в храмовете ни по Черноморието.

проф. Иван Желев - богослов: "Да, има такова искане, нашата църква засега не откликва, доводът е че потомствените гърци по Черноморието, не всички от тях говорят гръцки, и второ никой от тях не може да разбере богослужебния гръцки език".

Велички епископ Сионий: "Можем винаги да поискаме богослужение на български език в Северна Гърция, където за никой не е тайна, че живеят над 2 млн. българи".

Преди време патриарх Вартоломей открито възрази срещу посторения от тракийските дружества в двора на църквата "св. св. Константин и Елена " в Одрин паметник на нашия екзарх Антим Първи. За нас той е герой и светла личност. За Вселенската патриаршия - Антим Първи е разрушил каноничните връзки между двете църкви.

проф. Божидар Димитров, директор на НИМ: "И той каза " Този човек е бил разколник" Антим и стана доста напрегнато".

проф. Иван Желев - богослов: "Явно ще трябва да се преговаря по този въпрос. Има възможност да се намери решение - хубаво е когато се слагат паметници, неприятно е когато се махат".

Завършваме този портрет на патриарх Вартоломей, нарисуван от другите, с думите на епископ Сионий за човека Вартоломей.

Велички епископ Сионий: "На улицата, в храма, на различни места, където срещне хора той с благост и с усмивка се обръща към всеки един. Не с отегчение, което сме свикнали да виждаме у много хора, а с радост и усмивка".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

В Несебър откриха летния туристически сезон
В Несебър откриха летния туристически сезон
23:07, 17.05.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Прокуратурата води разследване за вещно укривателство по жалба на бившия полицай от Пловдив
Прокуратурата води разследване за вещно укривателство по жалба на бившия полицай от Пловдив
21:34, 17.05.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Над 1000 са заразените с коклюш у нас, интересът към имунизациите е голям
Над 1000 са заразените с коклюш у нас, интересът към имунизациите е голям
20:37, 17.05.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Назначиха проверка за забавеното връчване на призовката на британския пастор
Назначиха проверка за забавеното връчване на призовката на британския пастор
20:16, 17.05.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Президентът: Пътят на Северна Македония за Брюксел минава през София
Президентът: Пътят на Северна Македония за Брюксел минава през София
19:29, 17.05.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Общинските съветници от ГЕРБ в СОС искат извънредно заседание и оставката на зам.-кмета по транспорта
Общинските съветници от ГЕРБ в СОС искат извънредно заседание и оставката на зам.-кмета по транспорта
19:13, 17.05.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Катастрофата край Аксаково: Експертизи ще установят с каква скорост се е движила колата на НСО
Катастрофата край Аксаково: Експертизи ще установят с каква скорост се е движила колата на НСО
18:19, 17.05.2024 (обновена)
Чете се за: 07:32 мин.
Как криминалисти и психолози убедиха барикадиралия се бивш полицай в Пловдив да се предаде
Как криминалисти и психолози убедиха барикадиралия се бивш полицай в Пловдив да се предаде
18:00, 17.05.2024 (обновена)
Чете се за: 04:32 мин.
Служебната власт отпуска допълнително 40,7 милиона лева за висшите училища
Служебната власт отпуска допълнително 40,7 милиона лева за висшите училища
17:37, 17.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
Таксиметровите шофьори в София излизат на безсрочен протест от понеделник
Таксиметровите шофьори в София излизат на безсрочен протест от понеделник
17:31, 17.05.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Вижте верните отговори на матурата по български език и литература
Вижте верните отговори на матурата по български език и литература
16:30, 17.05.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Разбиха канал за контрабанда на горива в Бургас
Разбиха канал за контрабанда на горива в Бургас
15:51, 17.05.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Топ 24
Най-четени
Ислямска държава опитва да дестабилизира Балканите
"Ислямска държава" опитва да дестабилизира Балканите
Национален полицейски протест
Национален полицейски протест