НОВИНИ

Отново блокади в Гърция след неуспешните преговори с премиера Ципрас

Гръцките фермери продължават да протестират след неуспешните преговори с премиера Ципрас. Въпреки изразеното желание за реформи и от двете страни, ясно споразумение не беше постигнато. В отговор протестиращите отново блокират пътища.

bnt avatar logo
от Катя Пеева - кор. на БНР
18:16, 23.02.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Границата с Албания е затворена напълно. На македонската граница отварят прозорци от няколко часа. Очаква се почасово спиране на тирове и към достъпите към граничните пунктове с България и Турция, но поне обещават, че няма да оставят ситуацията с километри чакащи тирове. Ще отварят и извън обявените часове.

Вътре в страната блокади също има. Според мен на по-облекчен режим. Но не са вдигнали нито една блокада. Правителството направи поредния жест към фермерите. Съобщи, че създава комисия за преговори с представители от всички блокади. Но и ги предупреди, че без преговори няма решение, колкото и да стоят на магистралите.

Гърците започнаха също да се възмущават от земеделците, които монополизираха вниманието на цялата държава върху себе си, създадоха проблеми в международен мащаб. Пак се появи това чувство на несигурност и туристическият бранш ще плати сметката.

Вече започнаха и официални коментари в медиите, че зад безкрайните протести,прозира организирана акция за сваляне на правителството.Фермерите могат да бъдат употребени в тази насока. В момента бежанската криза наистина може да срути Гърция преди фермерите да се оттеглят.

Бежанци и имигранти пристига от всякъде.Европейски страни едностранно затварят границите.Автобуси с бежанци има и по магистралата. Те са спрени от блокадите. В тази ситуация единственият печеливш ход на фермерите и да се оттеглят с чест е да вдигнат блокадите и да преговарят.

Фермерите продължават натиска,за да не се увеличи двойно данъчното облагане. Ципрас беше категоричен,че предложената схема защитава фермерите с ниски доходи и увеличава данъците само на 10 % от земеделците, които са с най-високи приходи.

И двете страни са на ясно,че правителството не може да отстъпи,защото ще наруши споразумението с кредиторите,а те ще прекратят финансовата помощ. Управляващите разчитат и на умората и на реакцията на останалите браншове,които вече започнаха да протестират срещу земеделците.Днес туристическия бранш отправи искане да се вдигнат блокадите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хюриет: Дипломат от консулството ни в Истанбул трябва да напусне Турция
"Хюриет": Дипломат от консулството ни в Истанбул трябва да напусне Турция
Как да се представите най-добре на интервю за работа
Как да се представите най-добре на интервю за работа