НОВИНИ

Не се налага намеса на полицията при изселването на бежанци от Идомени

Днес в Чехия ще се проведе среща на министрите на отбраната на страните от Вишеградската четворка, посветена на мигрантската криза и сигурността в Европа. Междувременно продължава и евакуацията на лагера в Идомени на гръцко-македонската граница.

bnt avatar logo
от БНТ
07:15, 25.05.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Вторият ден от операцията по изселване на най-големия нелегален бежански лагер започна в 6 часа тази сутрин и за момента протича спокойно. Бежанците напускат лагера доброволно и не се налага полицията да се намесва.

Цялостната евакуация на лагера край Идомени би трябвало да отнеме около 10 дни. Имигрантите биват извозвани с автобуси към големите приемни центрове за бежанци във вътрешността на страната. Въпреки че не протестираха бурно срещу изселването новонастанените в официалните бежански лагери, имигранти не са доволни от положението си.

Абдул Азиз, имигрант от Сирия: Ситуацията тук е много лоша. Казаха ни, че ще ни преместят в лагер за хиляда души, но вече сме над хиляда и 600 и продължават да идват хора. Не можем да спим нормално, нямаме вода, нито тоалетни, нито медицинска помощ.

През първия ден от операцията бяха успешно евакуирани малко над 1500 души. Върховния комисариат на ООН за бежанците изпрати вчера допълнителни служители в Идомени, които да наблюдават изселването. Земекопни машини бяха използвани за разчистване на изоставените палатки. Лагерът, който се формира през февруари след затварянето на т.нар. "балкански маршрут", досега приютяваше около 8 хиляди и 400 души, сред които стотици деца, предимно от Сирия, Афганистан и Ирак.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британците са разделени по Брекзит
Британците са разделени по "Брекзит"
Творци протестираха пред Народната библиотека в София
Творци протестираха пред Народната библиотека в София