НОВИНИ

Посланикът на Ирак: Фалуджа скоро ще бъде освободен от джихадистите

Десетки хиляди цивилни превърнати в жив щит от "Ислямска държава" - такава е обстановката в иракския град Фалуджа. Офанзивата на иракската армия започна преди няколко седмици. Настъплението към града е бавно, но според посланика на Ирак в България Кахтан ал Джанаби скоро градът ще бъде освободен от джихадистите. Защо е важна битката за Фалуджа и за живота под контрола на Ислямска държава разказва с посланик Ал Джанаби разговаря Биляна Бонева.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева оператор: Борислава Борисова
22:00, 16.06.2016
Чете се за: 01:25 мин.
По света

Фалуджа - някога му казвали Градът на джамиите, защото в района имало около 200. Преди 10-тина години, при свалянето на Саддам Хюсеин, го нарекли "Гробището за американските войници", защото в битката за Фалуджа тогава загинали десетки американци. Сега е известен като "един от бастионите на Ислямска държава " в Ирак. Градът беше превзет от джихадистите преди 2 години. Оттогава там действат други правила и закони.

Кахтан ал Джанаби, посланик на Ирак в България: Това са хора, които не уважават живота. Те изнасилват, убиват, обезглавяват. Използват различни начини да убиват... слагат хора в клетки и ги пускат във водата. Слагат камери, за да могат другите да гледат как умират тези хора. Те отвличат жени. продават жени. Те нарушават правата на жените, на децата, на всички.

Преди няколко месеца хората от Фалуджа решили сами да се справят с джихадистите. Но неуспешно. Операцията на иракските части започна на 26 май.

Кахтан ал Джанаби, посланик на Ирак в България: Да, съвсем скоро Фалуджа ще бъде свободен от Ислямска държава. Операцията, обаче, не се провежда бързо.

Причината е, че в града има много цивилни. В началото на операцията там мирното население било 100 хиляди души. Сега са наполовина. Иракските военни създадоха коридори за евакуирането на хората, но Ислямска държава ги е превърнала в заложници и не ги пуска от града. Използва ги като жив щит. Затова правителството в Багдад решило да съзададе " зони за сигурност", те няма да бъдат атакувани, за да бъдат защитени цивилните.

Кахтан ал Джанаби, посланик на Ирак в България: Битката с Ислямска държава е много е тежка. Това не е обикновен враг, това не са битки между две армии, които се изправят една срещу друга. Ислямска държава използва снайперисти, скрити в сградите. Те взривят коли, извършват самоубийствени атентати. Постоянно използват различни тактики и ние сега разучаваме как да се бием с тези хора, така че да дадем минимално жертви.

Въпрос на време е да си върнем Фалуджа, уверено заявява посланик Ал Джанаби. След победата там, той се надява на друга победа - в Мосул. Град с около 3 милиона население, който Ислямска държава обяви за своя столица в Ирак.

Кахтан ал Джанаби, посланик на Ирак в България: Защо е важна битката за Фалуджа ли? Защото той е нашия ключ за операцията в Мосул.

Операцията за Мосул се подготвя от година и вече са изпратени някои военни части в района. Очакват се тежки сражения и около половин милион бежанци.

Но след Мосул Ислямска държава няма да има свои бастиони в Ирак, уверено казва посланик Ал Джанаби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи награди на аутсорсинг индустрията у нас
Първи награди на аутсорсинг индустрията у нас
София прайд с опасна точка на пресичане
"София прайд" с опасна точка на пресичане