И тази година празничната Великденска трапеза в Родопите няма да мине без чеверме, макар че все по-малко са майсторите, които приготвят този деликатес. В дома на семейство Аргирови от смолянското село Арда традицията продължава един от най-младите членове на фамилията.
И тази година празничната Великденска трапеза в Родопите няма да мине без чеверме, макар че все по-малко са майсторите, които приготвят този деликатес. В дома на семейство Аргирови от смолянското село Арда традицията продължава един от най-младите членове на фамилията.
Асен е само на 18 години, но вече е успял да „открадне” занаята от старите майстори. Казва, че хубавото чеверме се приготвя с мерак и търпение, защото са небходими 5-6 часа да се изпече. Младият майстор допълва, че вкусът на месото зависи от това как са отглеждани агнетата.
Асен Аргиров: - Имаме си собствени агнета - много е важно, защото създават един приятен вкус, защото в планината е гледано, на чисто, на чистота в природата.
За гостите си на празника Аргирови приготвят и други вкусотии. Освен чевермето ще има и агнешко на пещ.
Сирма Аргирова: - Него сме го приготвили на порцийки и вече - съответно с подправчици, е
приготвено, в маринка стои и след малко ще го заложим в пещта да се изпече.
Семейството на Розета Нягулова от София за поредна година посреща Великден в Арда.
Розета Нягулова: - Защото ни харесва домашния уют, който създават хората в Родопите, и все пак е семеен празник и е хубаво човек да се чувства като в домашен уют, освен това атракциите за децата са много добри, те се впечатляват от животни – зайчета, крави, езда включително има и за децата.
За децата най-хубаво обаче си остава „боренето” с великденски яйца.