НОВИНИ

Студенти от НСА на протест за базата в Равда

Бурен студентски протест блокира преди обяд центъра на столицата и накара вицепремиера Цветанов да излезе от правителственото заседание и лично да успокоява страстите. Възпитаници и преподаватели от Националната спортна академия поискаха от МС строителството на територията на учебната им база в Равда да се забрани до приключване на правния анализ на имотите. Спорът около апетитната земя се точи с години, но покрай новите опити за строеж напрежението отново ескалира. Вицепремиерът Цветан Цветанов обеща веднага да се започне проверка на строежите върху територията базата.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова Елиана Димитрова, Веселин Григоров
20:38, 18.04.2012
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
студенти нса протест базата равда

Бурен студентски протест блокира преди обяд центъра на столицата и накара вицепремиера Цветанов да излезе от правителственото заседание и лично да успокоява страстите. Възпитаници и преподаватели от Националната спортна академия поискаха от МС строителството на територията на учебната им база в Равда да се забрани до приключване на правния анализ на имотите.

Спорът около апетитната земя се точи с години, но покрай новите опити за строеж напрежението отново ескалира. Вицепремиерът Цветан Цветанов обеща веднага да се започне проверка на строежите върху територията базата.

Протестът на студентите започна мирно пред езерото Ариана в София. Целта - да се спрат реституцията и строежите на територията на водната база в Несебър.

Доц. Христо Константинов - директор на спортната база: - Протестът е за това, че последната студентска водна база учебна на нашето Черноморие в момента се превзема от реститутити на база на 100 % криминална реституция, която е обект на следвието три години.

Любомир Господинов - световен шампион по гребане в крайбрежни води: - Благодарение на тази база станах световен шампион и без нея спорта гребане в крайбрежни води би бил изчезнал в България.

Велина Борисова - 2 курс НСА: - Това е държавна собственост, не може държавата да е безучастна, а студентите да пазят нейната собственост.

Минути по-късно студентите и преподавателите блокираха за около 10 минути кръстовището на Орлов мост. Това предизвика хаос и задръстване. Без разрешение от общината шествието тръгна към МС направо по платното на бул. "Цар Освободител". Тук възникнаха и сблъсъци между студентите и полицията, тъй като младежите не искаха да се качат на тротоара.

Няколко от студентите бяха задържани от полицията, по-късно министър Цветанов се ангажира, че ще бъдат освободени. Без повече инциденти шествието стигна до Министерския съвет, като по пътя блокира още няколко кръстовища.

Доц. Христо Константинов - директор на спортната база: - Искам да се извиня на всички, които пътуваха по това време, но това беше последния опит до привлечем вниманието.

След среща в МС на ректора на НСА и студенти с премиера, министрите Цветанов, Павлова и Нейков, вицепремиерът обяви.

Цветан Цветанов - вицепремиер и министър на вътрешните работи: - Това, което можем да предприем и сме го разпоредили, министър Павлова на нейните структури в Бургас, на ДНСК да отидат на място заедно с предсатвители на МВР и кадастъра, за да видим и най-малките нарушения, които ще бъдат констатирани там, ако бъдат констатирани да можем да преустановим всякакви строителни дейности и да създадем условия за съхраняване на тази база.

Доц. Пенчо Гешев - ректор на НСА: - Нека дадем възможност на органите и министър Цветонов да си изпълни ангажимента, който пое пред всички нас, сега на този етап да освободим площада като заявим обаче категорично, че ние сме в пълна бойна готовност и при необходимост отново ще излезем господин Цветанов.

Така протестът проключи поне засега, очакват се резултатите от проверката. Утре в Несебър ще бъде и министър Павлова.

Спорната земя, а това са около 150 дка, е предмет на ожесточени спорове вече седем години между Национална спортна академия и повече от 35 реститути от Несебър. Това е най-скандалният строеж през последните месеци - седем декара, върху които ще бъдат построени четири корпуса на нов хотел. В момента багери са изровили единствения път, по който спортистите спускат лодките си до мостика, а геодезисти, изпратени от министър Лиляна Павлова, замерват наново дали са точни координатите на разрешеното петно за строеж.

Претенциите на НСА са за близо 150 дка в местността Акротирия, в която преди 1944-та година са били нивите и лозята на жители на Несебър и Равда. След реституцията поземлената комисия в Несебър връща земята и издава нотариални актове на наследниците. Част от върнатите терени попадат на територията на лагера на НСА и тогава започват и съдебните дела. След близо 12 години вече има произнесени окончателни присъди от Върховния съд в полза на наследниците. Един от собствениците на този терен, върху който сега се строи, е категоричен.

Антон Коларов - собственик: - Значи казусът е решен от съда. Нотариален акт имаме от 54-та година, мисля че беше, ако не се лъжа. На всеки му е сладка баницата, но това е положението. Но истината е една - който има нотариален акт, той е собственик.

На въпросите ни кой подклажда напрежението Антон Коларов отговори, че истината за т.нар. побой върху студентите се изопачава. Казва, че е видял как доцент от Спортната академия е ударил един от собствениците и че омразата срещу тях се подклажда изкуствено заради лични интереси на
преподаватели от академията. По думите му, те си купили апартаменти в съседната сграда и сега новият строеж ще им закрие гледката към залива. Според шефа на водната база на академията строежът пречи на достъпа до плажната ивица, на която спортистите са наематели.

Иван Тончев - НСА: - Те продължават да копаят и това е положението засега. Никой няма право да ограничава достъпа до плажа на който и да е, а на нас още повече, като наематели, които трябва да подготвим този плаж за сезона.

Никой от строителите не пожела да застане пред нашата камера, но ни увериха, че строежът е със изрядни книжа и документи. Геодезистите и инспекторите от Строителния контрол вече правят проверка на границите на спорните терени.

Конфликтът е от над 10 години и е между Студентската водна база на НСА, която е там в Равда от 50 години и хора, които имат реституционни претенции към тази земя, включително и община Несебър. Министерски съвет се опита да защити държавните интереси и се опита да я обяви за национален обект. След жалбите на реститутите обаче Върховният административен съд отхвърли предложението на МС. Явно сега дори строителстовто на тези терени напредва. Спроед НСА реституцията е незаконна, но и НСА няма документ, че тази земя е тяхна собственост.

Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството: - По отношение на дългосрочното решаване на проблема искам да отбележа един много важен факт: НСА не разполага и никога не е разполагала с документ или акт за собственост върху този терен, те нямат този документ. Именно затова в годините назад аз не мога да коментирам правомерно или не общината и съответно с постановление на съда тези терени са били реституиране на частни собственици, защото Национална спортна академия няма документ за собственост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Президентът ще участва в церемонията по интронизация на новоизбрания български патриарх
Президентът ще участва в церемонията по интронизация на новоизбрания български патриарх
22:11, 29.06.2024 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
Безплатни прегледи: Лекари от "Пирогов" приеха над 300 деца в кабинетите в Бургас
Безплатни прегледи: Лекари от "Пирогов" приеха над 300 деца в кабинетите в Бургас
21:46, 29.06.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Новите велоалеи: Транспортната стратегия на София и Париж в "След новините"
Новите велоалеи: Транспортната стратегия на София и Париж в "След новините"
21:30, 29.06.2024
Чете се за: 14:00 мин.
40 години от вдигането на българския флаг на ветрохода "Калиакра" (СНИМКИ)
40 години от вдигането на българския флаг на ветрохода "Калиакра" (СНИМКИ)
21:15, 29.06.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Броени часове до избора: Кой ще бъде новият български патриарх?
Броени часове до избора: Кой ще бъде новият български патриарх?
21:01, 29.06.2024
Чете се за: 05:32 мин.
Кандидатите за нов патриарх: Кой е митрополит Гавриил?
Кандидатите за нов патриарх: Кой е митрополит Гавриил?
20:21, 29.06.2024
Чете се за: 04:40 мин.
Ще останат ли малките населени места без аптеки?
Ще останат ли малките населени места без аптеки?
18:56, 29.06.2024
Чете се за: 02:05 мин.
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия" край Пловдив
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия" край Пловдив
17:48, 29.06.2024
Чете се за: 00:20 мин.
На Петровден - празник на църквата "Свети Апостоли Петър и Павел" в село Клепало
На Петровден - празник на църквата "Свети Апостоли Петър и Павел" в село Клепало
17:36, 29.06.2024
Чете се за: 02:35 мин.
След интервюто на Стоян Михалев - от "Военно разузнаване" подават сигнал в прокуратурата
След интервюто на Стоян Михалев - от "Военно разузнаване" подават сигнал в прокуратурата
17:19, 29.06.2024 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
Контролната комисия на БСП: Корнелия Нинова няма право на друг мандат начело на партията
Контролната комисия на БСП: Корнелия Нинова няма право на друг мандат начело на партията
16:59, 29.06.2024
Чете се за: 01:45 мин.
Проверки по морето: Завишени цени на шезлонги и чадъри и липса на спасители
Проверки по морето: Завишени цени на шезлонги и чадъри и липса на спасители
16:35, 29.06.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Топ 24
Най-четени
Почина големият актьор Наум Шопов
Почина големият актьор Наум Шопов
Събарят Златна перла
Събарят "Златна перла"