Инспектори на Агенцията по безопасност на храните от цялата страна са командировани по Черноморието, за да контролират заведенията и временните обекти в началото на сезона. Целта е да не се допусне натравяне на хора, каквито случаи имаше миналата година.
На една от първите проверки в Несебър и Слънчев бряг беше допуснат и екип на "По света и у нас". Ето на какви нарушения се натъкнаха колегите.
Инспекторите изненадват всяко заведение, което предлага храна. Признават, че засега са по-бдителни към временните улични обекти за дюнери, сандвичи и палачинки. Туби с майонеза на рафта са първото, което ги привлича.
Севим, собственичка на заведение за дюнер:
- Това е вода в момента. Да ви покажа, сложила съм вода в тубата.
Оказа се - тук истинската майонеза е в хладилника, а това е мостра. Странно изобретение се вижда върху капачката - винт, тип звезда - той бил, за да не се отваря.
БНТ:
- Как ви дойде тази идея, някой да не се е опитал да си сипе вода?
Севим, собственичка на заведение за дюнер:
- Да, да - имаше такива случаи и затова го завинтихме.
В този дюнер няма нарушения. Това, че инспекторите са командировани и се движат дискретно е бонус за проверките. Така в отсрещното заведение не разбраха какво се случва.
БНТ:
- Тази майонеза тук не е ли така опасно да я държите тук на тази температура?
Продавач:
- Тя се сменя често майонезата.
БНТ:
- Колко често?
Продавач:
- На ден.
На опаковката обаче пише друго - съхрание до 25 градуса. А тук на слънцето и при работещия дюнер е поне 40. Под тезгяха инспекторите откриват цял стек с майонези, така намерението им да напишат само предписание веднага се превърна в решение да съставят акт, който гарантира глоба до 1000 лева. В началото на сезона нарушенията са по-малко от миналата година, но все еднотипни.
Андон Христов, областна дирекция на БАБХ - Бургас:
- С нередовно водене на системата за самоконтрол, с неправилно съхранение на хранителните продукти, както е в случая.
Точно когато започва обядът инспекторите влизат в ресторанта на хотел, който предлага услугата "ол-инклузив". Подозренията са, че се купуват нискокачествени продукти, с които се приготвя храната.
Райна Инджова, мениджър на хотел:
- Продукти за ол-инклузив, ние си ползваме стандратните продукти, които могат да се намерят в търговската мрежа.
Качеството на продуктите и проверката на документите доказва, че всичко отговаря на изискванията. Въпреки строгите забрани към входа на един басейн край плажа виждаме група жени, носещи кофи с плодове.
БНТ:
- А не знаеш ли, че е забранено така?
Жена:
- Ами по басейните, имам три басейна и затова.
Инспекторите признават, че с този тип търговци трудно се справят.
Андон Христов, областна дирекция на БАБХ - Бургас:
- Тоягата малко по-голяма трябва да бъде и така.
По-голямата тояга се оказва санкцията за собственика на басейна или концесионера на плажа допуснал такава търговия. По този начин те сами ще гонят амбулантните търговци.