НОВИНИ

80 години от началото на Втората световна война

Президентът Румен Радев ще участва днес във възпоменателната церемония във Варшава за отбелязване на 80 години от началото на Втората световна война. В събитието в полската столица ще участват представители на държави-членки на Европейския съюз, НАТО и Източното партньорство. Рано тази сутрин президентите на Полша и Германия участваха в специално събитие в централния полски град Велюн.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:03, 01.09.2019
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Точно в 4,40 - часът, когато падат първите бомби на германската авиация, Анджей Дуда и Франк Валтер Щайнмайер откриха с минута мълчание церемонията за 80-та годишнина от началото на Втората световна война.

Полският президент посочи, че войната е започнала с военно престъпление, защото са бомбардирани мирни граждани в град без армия, а германският му колега поиска прошка.

Анджей Дуда, президент на Полша: Втората световна война опустоши света. Случилото се във Велюн, а по-късно и на много други места, не може да бъде забравено, за да на се случва никога повече.
Франк Валтер Щайнмайер, президент на Германия: Прекланям се пред жертвите на нападението във Велюн, прекланям се пред полските жертви на германската тирания и искам прошка.
;

Велюн е първата цел на бомбардировките. Преди войната в града живеят 16 000 души, 1200 от които са убити. Близо 6 милиона полски граждани загиват през Втората световна война.

Основните възпоменания са днес във Варшава, където се очакват 40 чуждестранни делегации и 250 гости, сред които редица световни лидери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български влогъри и блогъри се срещат със свои почитатели в София
Български влогъри и блогъри се срещат със свои почитатели в София
Започва националният конкурс „Кмет на годината
Започва националният конкурс „Кмет на годината"