80 години от началото на Втората световна война

Президентът Румен Радев ще участва днес във възпоменателната церемония във Варшава за отбелязване на 80 години от началото на Втората световна война. В събитието в полската столица ще участват представители на държави-членки на Европейския съюз, НАТО и Източното партньорство. Рано тази сутрин президентите на Полша и Германия участваха в специално събитие в централния полски град Велюн.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:03, 01.09.2019
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Точно в 4,40 - часът, когато падат първите бомби на германската авиация, Анджей Дуда и Франк Валтер Щайнмайер откриха с минута мълчание церемонията за 80-та годишнина от началото на Втората световна война.

Полският президент посочи, че войната е започнала с военно престъпление, защото са бомбардирани мирни граждани в град без армия, а германският му колега поиска прошка.

Анджей Дуда, президент на Полша: Втората световна война опустоши света. Случилото се във Велюн, а по-късно и на много други места, не може да бъде забравено, за да на се случва никога повече.
Франк Валтер Щайнмайер, президент на Германия: Прекланям се пред жертвите на нападението във Велюн, прекланям се пред полските жертви на германската тирания и искам прошка.
;

Велюн е първата цел на бомбардировките. Преди войната в града живеят 16 000 души, 1200 от които са убити. Близо 6 милиона полски граждани загиват през Втората световна война.

Основните възпоменания са днес във Варшава, където се очакват 40 чуждестранни делегации и 250 гости, сред които редица световни лидери.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Български влогъри и блогъри се срещат със свои почитатели в София
Български влогъри и блогъри се срещат със свои почитатели в София
Започва националният конкурс „Кмет на годината
Започва националният конкурс „Кмет на годината"