НОВИНИ

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Кабул

Атентат в Кабул на метри от българската дипломатическа мисия. Загинаха 90 души, 400 бяха ранени, няма пострадали българи."Ислямска държава" пое отговорност.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:33, 31.05.2017
Чете се за: 01:20 мин.
По света

Атаката е извършена с камион -бомба, който се взривил пред германското посолство в дипломатическия квартал на Кабул. Българската мисия е само на 500 метра оттам. По сградата има щети.

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Кабул, при който загинаха 90 души, съобщи ливански телеканал.

Близо 350 бяха ранени при самоубийствен атентат с камион бомба. Терористичният акт беше извършен в дипломатическия квартал на афганистанската столица, пред посолството на Германия.

Българската мисия е само на 500 метра от мястото на експлозията. Нанесени са ѝ материални щети, но пострадали сред служителите й няма.

Натъпканият с експлозиви камион избухна насред натоварения сутрешен трафик в Кабул - в 8,30 ч. местно време. Полицейски говорител съобщи, че става дума за цистерна за почистване на отходни ями и че под нея се е образувал кратер с дълбочина 5 метра. Взривили са се още няколко десетки автомобила на площад пред посолството на Германия в квартал Вазир Акбар Хан.

Наджиб Даниш, говорител на МВР на Афганистан
"Експлодирал е камион, а веднага след него и още поне 50 леки коли."

Сред жертвите има много жени и деца. А сред ранените - четирима журналисти от Би Би Си. Оцелелите сравняват мощния взрив със земетресение.

Рахмин, телевизионен оператор
"Бомбата избухна, точно когато влизахме в редакцията ни. Всичко наоколо се превърна в руини. Много сгради са с тежки поражения."

Материални щети е понесло и българското посолство, което е на няколкостотин метра от германското. Пострадали българи няма. Българското министерство на външните работи осъди категорично терористичния акт и го нарече "безскрупулно потъпкване на ислямските традиции по време на свещения месец Рамазан".

Една жертва има в германската мисия в Кабул - афганистански охранител. Канцлерът Ангела Меркел заяви, че тероризмът очевидно не познава граници и призова към единна борба срещу него.

Ангела Меркел, канцлер на Германия
"Днес сме обединени от ужаса и мъката, които изпитваме. Но и от решимост. Всички в Европа, Америка, Африка и разбира се в Афганистан, които вярваме в правата, свободата и достойнството на човечеството ще се борим срещу тероризма и ще победим."

Атентатът в Кабул беше осъден от всички водещи регионални и световни сили. Руският външен министър Сергей Лавров обаче допълни, че е крайно време Западът да се откаже от двойните стандарти и вместо да използва ситуацията за геополитически игри, да се съгласи на пълноценна координация във войната срещу терора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици натовски войници и машини преминават през България
Стотици натовски войници и машини преминават през България
Световен ден без тютюнев дим
Световен ден без тютюнев дим