НОВИНИ

Български дипломат след атентата в Кабул: Имахме късмет, че не бяхме в офисите

Ударната вълна в Кабул нанася материални щети и на нашето посолство, което се намира в непосредствена близост до експлозията. Дипломатите ни остават невредими, защото експлозията става половин час преди началото на работния ден в посолството, когато те все още не са в офисите си. Именно работните помещения са най-тежко засегнати от взрива. Временно управляващият дипломатическата ни мисия Николай Димитров увери, че до момента в посолството ни няма информация за пострадали българи при терористичния акт.

bnt avatar logo
от БНТ
18:24, 31.05.2017 (обновена)
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Дипломатическата ни мисия е от 7 души. Всички са в посолството при взрива и се готвят за началото на работния ден.

Николай Димитров, временно управляващ дипломатическата мисия: Първоначално се усети като земетресение, в последствие вече ударната вълна отнесе всичко. Няма пострадали - просто невероятен късмет. Просто поради ранния час не си бяхме влезли още по работните места и бяхме в спалните помещения, а те са в по-закътаната част на посолството. Най-големите поражения са в офисите ни. В момента разчистваме всички последици от ударната вълна. Има много счупени прозорци, окачени тавани паднали. На около 200-300 метра от нас се случи.
Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи: Тепърва предстои да бъде направен оглед и да бъде оценено какво е имуществото, което е повредено и какви ще бъдат последващите действия по отстраняване на тези щети.

Нашето посолство и целият дипломатически квартал в Кабул се намират в така наречения "кръг от стомана" - най-строго охраняваният район в града и затова смятан за най-безопасен.

Николай Димитров, временно управляващ дипломатическата мисия: Много рядко тук стават атентати, но в последните няколко месеца това вече е вторият атентат, който става с кола-бомба. Ние си имаме планове за действие при такива ситуации, колективът е подготвен, никой не е дошъл с някакви неправилни нагласи за това, къде отива да работи.

Външното ни министерство категорично осъди терористичния акт. В официалната позиция се посочва, че потъпкването на ислямските традиции по време на свещения месец Рамадан разобличава радикалната идеология, която се крие зад Исляма.

Няма пострадали и сред българските военнослужещи в Афганистан, които участват в операция "Решителна подкрепа", съобщи заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.

Вицеадмирал Емил Ефтимов, заместник-началник на отбраната: Случилото се още веднъж потвърждава каква високоотговорна и опасна задача изпълняват българските военнослужещи в Афганистан и как достойно и съвестно изпълняват своите задължения.

Вицеадмирал Ефтимов увери, че военните ни на място изпълняват плана за действия в подобни ситуации и изрази надежда, че контингентът ни ще се завърне в състава, в който е изпратен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Мало Конаре вече не отглеждат дини, но предлагат разходки с лимузина
В Мало Конаре вече не отглеждат дини, но предлагат разходки с лимузина
Арестуваха въоръжен мъж в хотела на Тръмп във Вашингтон
Арестуваха въоръжен мъж в хотела на Тръмп във Вашингтон