НОВИНИ

Откриха коледните базари във Виена (СНИМКИ)

Зимата в австрийската столица е ветровита, но през ноември и декември въздушните маси носят със себе си и мирис на червено вино, канела и карамфил. Това са съставките на прословутото греяно вино, което може да бъде намерено на всеки един коледен базар в немскоговорящия свят. Във Виена тези базари са се превърнали не само в магнит за туристи, но и са една от емблемите на коледния сезон. От 17 ноември повечето базари вече са отворени, очаква се за поредна година те да посрещнат няколко милиона туристи.

Александър Детев
от Александър Детев
12:41, 20.11.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света
откриха коледните базари виена снимки

Най-внушителният коледен базар несъмнено е този пред кметството на града.

"Базарът на Младенеца Христос" има вековна история и е намирал място на различни емблематични за Виена площади, но от 1975 година той се провежда ежегодно пред сградата на градската управа. Базарът е съпроводен и от ледена пързалка, която се разпростира из парка около кметството.

;

Кметството на Виена далеч не е единственото място, което посреща коледното настроение и къщичките, предлагащи лакомства и подаръци.

Коледни базари са разположени пред повечето забележителности в града, сред които увеселителния парк Пратер, дворците Хофбург, Белведере и Шьонбрун, църквата "Св. Карл", площада "Мария Терезия" между сградите близнаци - Природоисторическия музей и Музея на историята на изкуствата и много други популярни исторически и културни забележителности.

;

Коледните базари във Виена са десетки, а всеки от тях има своите особености.

Този на Пратера например е отворен до 31 декември за разликата от останалите, които затварят на Коледа. Пред Военноисторическия музей на града пък, в три дена от сезона, може да бъде посетен средновековен коледен базар, където може да срещнете както архаични и забравени методи за приготвяне на храна и напитки, така и рицари, магьосници и други.

Въпреки разликите помежду им обаче, коледните базари в целия немскоговорящ свят си приличат по няколко неща - доброто настроение, вкусните шоколадови плодове и карамелизирани ябълки, както и аромата на греяно вино и пунш.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтират осем обекта от пътната инфраструктура във Варна
Ремонтират осем обекта от пътната инфраструктура във Варна
Григор Димитров вече е №3 в света на тениса
Григор Димитров вече е №3 в света на тениса