НОВИНИ

Задава ли се нова голяма коалиция в Германия?

Ще станат ли германските социалдемократи ключов играч за излизане от политическата криза? Днес лидерът им Мартин Шулц беше при президента Щайнмайер, който посредничи за намиране на формула за управление. Редица социалдемократи вече не изключват възможността за нова широка коалиция с консерваторите на Меркел.

Невена Бонева
от Невена Бонева
20:26, 23.11.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Нови избори или ново управление в сянката на Меркел с негативите, които носи то за партията - и след провала тази седмица на проучвателните преговори между консерватори либерали и зелени Мартин Шулц бешe ясен.

Мартин Шулц, лидер на ГСДП, 20 ноември: Не ни е страх от нови избори. След резултатите от вота на 24 септември не сме готови да влезем в нова голяма коалиция.

Мнозинството в партия засега споделят тази позиция. Някои виждат удобен изход в коалиция на Меркел със зелените.

Марко Бюлов, депутат от ГСДП: Първо да казваме - не на нова голяма коалиция, после изведнъж - да - как хората ще ни имат доверие. Едно правителство на малцинството ще търси подкрепа и от либералите, и от социалдемократите, така няма да определя всичко предварително, ще се бори за мнозинство.

Поне 30 депутати от партията вече не изключват преосмисляне на отказа от съюз с Меркел.

Йоханес Карс, депутат от ГСДП: След провала на преговорите им казахме не сме безопасна игла, всички в партията се съгласиха.

Но щом президентът Щайнмайер казва всички да говорят с всички, трябва да го направим.

Бернд Вестфал, депутат от ГСДП: На изборите се борихме за политики, виждам възможност с голяма коалиция да ги реализираме.

Освен шанса да се диктуват условия тези политически сметки отчитат и риска нови избори да произведат същия, а дори и по-лош резултат. Анкетите показват още, че 58 на сто от германците искат Меркел да остане на канцлерския пост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кога поевтинява роумингът с Македония?
Кога поевтинява роумингът с Македония?
Изненадващи проверки в магазините за коледна украса и фойерверки
Изненадващи проверки в магазините за коледна украса и фойерверки