НОВИНИ

С ликвидиране на нападателя завърши атаката в Южна Франция

С три жертви и двама тежко ранени завърши нападението в Южна Франция, което властите определиха като терористично. В град Каркасон въоръжен мъж отвлече кола, стреля по полицаи, и взе заложници в супермаркет в близкия град Треб. Там след мащабна операция беше ликвидиран от силите за сигурност.

bnt avatar logo
от Екип на „По света и у нас“
18:01, 23.03.2018
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Кризата в Южна Франция започва с две нападения в град Каркасон. Около 10 ч. сутринта въоръжен мъж отвлича кола, като ранява тежко шофьора и прострелва смъртоносно негов спътник. Мъжът потегля с колата и среща група полицаи, които правят крос. Открива огън и ранява един от тях в рамото. След това поема към градчето Треб, което е на 15 минути път от Каркасон и взема заложници в супермаркет. Мъжът е нахлул в магазина с викове "Аллах е велик", съобщават местни медии.

Районът веднага е отцепен от силите за сигурност. Някои хора в супермаркета се скриват в хладилно помещение, други успяват да избягат. 45-годишен жандармерист става герой на деня. Той се разменя със заложник и оставя телефона си включен, за да могат колегите му отвън да чуват ставащото вътре. Той е тежко ранен точно преди полицията да щурмува магазина и да ликвидира нападателя.

Жерар Колон, министър на вътрешните работи на Франция: Терористът се казваше Редуан Лакдим. Той е бил 26-годишен. Познат е за извършване на дребни престъпления, но сме го следили и сме мислили, че не е радикализиран. Той е минал внезапно към действие, когато е бил вече под наблюдение.


;

Оценката за Лакдим явно е била погрешна, защото той заявява принадлежност към "Ислямска държава" и е иска освобождаването на Салах Абдеслам, останалият жив терорист след атентатите в Париж.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Заплахата остава повишена. Тя е повишена, защото от много месеци имаме заплаха, която се нарича вътрешна т.е. има много лица, които са се радикализирали. Имаме лица, определени като опасни, които са следени отблизо. Те представляват терористична заплаха за страната.

Случаят е поет от прокуратурата за борба с тероризма. Очаква се пресконференция на прокурора на Париж Франсоа Моленс.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арабист: Разпадането на ИД стимулира препозиционирането на терористични елементи
Арабист: Разпадането на ИД стимулира препозиционирането на терористични елементи
Хирургичното отделение в болницата в Добрич няма да бъде закрито
Хирургичното отделение в болницата в Добрич няма да бъде закрито