НОВИНИ

Ахмед Чатаев е свързан с групировката, обезглавила българските шофьори в Ирак

Разплита се българската следа в атентата в Истанбул. В хода на разследването излизат подробности колко опасен е бил чеченецът Ахмед Чатаев. Възникват въпросите: защо е бил многократно освобождаван в различни държави, къде сe размива границата между правата на един бежанец и ограничаването на терористичната дейност на един радикализиран човек.

Александър Марков
от Александър Марков Екип на "По света и у нас"
17:54, 01.07.2016
7106
Чете се за: 03:06 мин.
По света

Чеченецът Чатаев, когото турските служби за сигурност подозират за организатор на атентата на летище "Ататюрк", е свързан с групировката, отговорна за отвличането и обезглавяването на двамата български шофьори Ивайло Кепов и Георги Лазов в Ирак през 2004 г. Това сочи справка в Черния списък за борба с тероризма на САЩ, в която Чатаев фигурира от октомври 2015 г. Чеченецът, който от 2003 г. е със статут на бежанец и се ползва от убежище в Австрия, през годините е задържан последователно в Швеция, Украйна и Грузия, но впоследствие освобождаван. През 2011 г. България отказва да го екстрадира в Русия с мотива, че Чатаев се ползва със статут на бежанец в Австрия, а Женевската конвенция за бежанците от 1951 г. забранява екстрадирането на попадналите под нейна закрила.


;
Миглена Тянкова, председател на Окръжен съд - Хасково: В случая, доколкото молбата му за предоставяне на убежище е от 2003 г., а първоначалната деятелност престъпна, за която обвинението датира от 1999 г., съдът приема, че има данни, че е извършено тежко престъпление, преди да е подадена молбата за убежище, поради което не следва да се ползва от тази закрила.
;

От материалите по делото става ясно, че през 2009 г. Чатаев е задържан и в Австрия - службите го подозират, че от 2004 до 2007 г. той е извършвал дейности по финансиране на тероризъм и би трябвало да бъде съден във Виена.

;
Миглена Тянкова, председател на Окръжен съд - Хасково: Но няма каквито и да било данни по данните дали той е привлечен като обвиняем за това престъпление и дали въобще е реализирана някаква наказателна отговорност.
;

Говорителят на австрийското вътрешно министерство заяви нарече "медийна спекулация" информацията за задържането на чеченеца в България преди години и отказа за екстрадиция заради бежанския му статут в Австрия. Адвокатът на Чатаев в България го определи като обаятелен, интелигентен химик, който е знаел, че няма да бъде екстрадиран. Неправителствени организации също оказвали сериозен натиск Чатаев да бъде освободен.

;
Веселин Георгиев, адвокат на Ахмед Чатаев: По настояване на негови близки, сигнализирахме ЕСПЧ, много активно работиха за него както чеченската диаспора в Австрия, австрийското правителство с няколко ноти до нашето МВнР да не бъде екстрадиран техният гражданин Ахмед Чатаев.
;

Премиерът Борисов е категоричен, че службите са си свършили работата.

;
Бойко Борисов, министър-председател: Българските служби тогава са си свършили, каквото е било необходимо. След това вече не искам да коментирам решенията на съда, защото те се водят и от конвенции, и от международни спогодби, така че, ако искат да отговорят, разбира се, обществото ще е доволно. Но във всички случаи мога да коментирам по това време какво е направило правителството, в смисъл чрез неговите служби и те са го задържали.
;

Коментирайки случая "Чатаев", генералният ни консул в Истанбул заяви, че трябва по-добро взаимодействие между службите за сигурност.

;
Ангел Ангелов, генерален консул в Истанбул: Именно това е най-важното занапред - обединяване на усилията, обмена на информация, контрол там, където е възможно, и предприемане на всички мерки - това е една система от мерки, която се изгражда, наистина да даде резултат и да не се допускат подобни събития.
;

Дали и каква е ролята на Ахмед Чатаев в кървавия ад в Истанбул, в крайна сметка, тепърва ще се изяснява.

;

От 2001-2002 г. Ахмед Чатаев се ползва с убежище и статут на политически бежанец в Австрия, където живее. Според Женевската конвенция той се ползва със закрила. Съдът в Хасково обаче решава, че искането за екстрадиция в Русия, може да бъде уважено.

;

Според Черния списък за борба с тероризма на САЩ, Ахмед Чатаев - Едноръкия има много имена. Известен е още като Майер Дейвид, Елмир Сене, Ахмед Ал-Шишани, Ахмед Едноръкия...

;

Ахмед Чатаев - Едноръкия е задържан през 2011 година на ГКПП "Капитан Андреево" при опит да влезе Турция заради издадена червена бюлетина за задържането му от"Интерпол. Срещу Чатаев има повдигнати две обвинения от руската прокуратура. Обвинен е, че е съдействал на терористична дейност и е че е организирал незаконна въоръжена групировка в Чечения, обяснява председателят на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова, където на 1 юли преди пет години разрешават екстрадицията му в Русия.

;

По-късно групировката се заклева във вярност на Осама бин Ладен и се преименува в "Ал Кайда в Ирак". Две години по-късно, през 2006-а, се влива в редиците на "Ислямска държава".

;

През 2004 г. именно тази групировка отвлича край Мосул двамата български шофьори Ивайло Кепов и Георги Лазов и ги екзекутира.

;

Роден е в село Ведено, в чеченската Веденска област на 14 юли 1980 г. Американските служби го подозират за свързаност с терористичната групировка "Джамаат ал-Тауид ал Джихад", ръководена от йорданеца Абу Мусаб-ал Заркауи.

;
Миглена Тянкова, председател на Окръжен съд - Хасково:Обвинението срещу него е за периода 1999 до месец октомври 2007 г. в съучастие с други лица на територията на Р Чечения и в Р Австрия - че е организирал и ръководил въоръжена терористична група, както и че през 2007 г. е набирал доброволци във Виена за тази група в Чечения, като чрез тях е осигурявал финансиране и материално-техническо оборудване.
;

Чатаев обжалва решението. Апелативният съд в Пловдив го отменя и забранява екстрадицията на Чатаев. Мотивите са, че Женевската конвенция за бежанците дава закрила на Чатаев за периода 2003-2007 г. - тъй като той кандидатства за статут на бежанец именно през 2003-а.

;
Магдалина Иванова, председател на Апелативния съд - Пловдив: За другия период, за който лицето се издирва, че е извършило престъпления от 1999 до 2003 г., Апелативния съд е приел, че едно от престъпленията, което е извършено в този отрязък 99-2003 г. не е тежко по смисъла на Наказателния кодекс на руската федерация, което се свързва с изискването на чл.1 от Женевската конвенция. При това положение съдът е приел, че той се ползва от закрилата на визирания текст.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
8 години затвор за шофьора, убил децата край Лесидрен
8 години затвор за шофьора, убил децата край Лесидрен
Стартира Международният фолклорен конкурс „Пауталия“
Стартира Международният фолклорен конкурс „Пауталия“