НОВИНИ

Александър Стуб е поредният кандидат за поста на Юнкер

Още един кандидат за поста на председател на Европейската комисия. Бившият финландски премиер Александър Стуб представи кандидатурата си в Европейския парламент, в Страсбург. Той е вторият представител на Европейската народна партия след Манфред Вебер, който ще се състезава за поста на Жан-Клод Юнкер.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
23:02, 02.10.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Александър Стуб е добре познат в Брюксел. Освен премиер и финансов министър на Финландия, той е бил е евродепутат. Говори пет езика и е запален спортист. В момента е вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка. Стуб заяви, че се кандидатира, защото европейските ценности са застрашени.

Александър Стуб - кандидат за водещ кандидат на Европейската народна партия (EНП): През изминалия век имахме три доминиращи идеологии - фашизмът, комунизмът и либералната демокрация. Фашизмът умря през 1945, комунизмът - през 1989 и аз не искам да видя как след Брекзит, избирането на Доналд Тръмп и възхода на популизма ще настъпи края на нашия начин на живот - на либералната демокрация.

Европейската народна партия ще реши на конгреса си през ноември в Хелзинки кой ще бъде водещият й кандидат. Освен Стуб засега за позицията се състезава и германецът Манфред Вебер. Французинът Мишел Барние, който се смяташе за потенциален участник във вътрешнопартийната надпреварата, заяви пред дни, че ще се съсредоточи върху преговорите за Брекзит. Партия ГЕРБ, която е член е ЕНП, вече заяви, че подкрепя Вебер за водещ кандидат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова специалност по киберсигурност откриха във  ВУТП
Нова специалност по киберсигурност откриха във ВУТП
Двама ранени след стрелба в столичния квартал „Стрелбище“
Двама ранени след стрелба в столичния квартал „Стрелбище“