НОВИНИ

Американските удари в Сирия - отговор за химическата атака в Идлиб

Съединените щати нанесоха за първи път пряк военен удар срещу база на сирийския режим. Операцията е поврат в позицията на Вашингтон към Дамаск и е отговор на химическото нападение от 4-ти април в провинция Идлиб. Крилати ракети поразиха летище, за което се смята, че е използвано за химическата атака. Ударите бяха приветствани от сирийската опозиция и нейните поддръжници. Дамаск ги окачестви като безотговорни, а Москва ги определи като агресия срещу суверенна държава и тежък удар срещу руско-американските отношения, които са в плачевно състояние.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:51, 07.04.2017
Чете се за: 01:13 мин.
По света

Американските разрушители "Портър" и "Рос" в Средиземно море изстреляха 59 крилати ракети "Томахоух" срещу база Шайрат - малко военно летище, използвано за правителствени рейдове срещу цели в северна и централна Сирия. Мишени са били пистите, укрепени хангари, контролната кула и складовете за гориво и боеприпаси. Сирийският режим съобщи за седем убити и девет ранени.

По данни на сирийски правозащитници в Лондон сред жертвите са генерал и трима войници. Химическото нападение премина страшно много линии, отбеляза американският президент, който сам прекрачи червената линия за Сирия, начертана от предшественика му Обама.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: От жизнено-важен национален интерес на Съединените щати е да не допускат използването на смъртоносни химически оръжия. Призовавам всички цивилизовани страни да работят за прекратяване на кръвопролитията в Сирия, а също за край на тероризма във всичките му форми.

Отговорността на Съединените щати не приключва с това ракетно нападение, обявиха сирийските бунтовници. Канцеларията на Асад заклейми "безотговорна и недалновидна акция, без военни или политически перспективи". Сирийският режим увериха, че американските действия няма да го спрат в борбата с тероризма.

Талал Балази - губернатор на Хомс: Няма да се изненадаме, ако Съединените щати и Израел не само подкрепят този тероризъм, но и активно участват в нападенията срещу инфраструктурата и народа на Сирия.

Москва потвърди, че е била предупредена предварително за въздушните удари, но излезе от споразумението със Съединените щати за избягване на инциденти в сирийското небе.

Дмитрий Песков - говорител на Кремъл: След нанасянето на ударите меморандумът загуби смисъл. Техническите канали остават, но няма да има обмен на информация.

По-късно руската армия оспори ефективността на ударите и заяви, че до базата са достигнали 23 от общо 59 ракети, а пистата е останала невредима. Според руските военни американските удари са били планирани преди химическата трагедия в Идлиб.

Игор Конашенков - говорител на Министерството на отбраната на Русия: Обръщам внимание, че веднага след ракетния удар, "Ислямска държава" и ал Нусра започнаха мащабна офанзива срещу сирийските правителствени позиции. Надяваме се тези действия да не са координирани с американската страна.

Съветът за сигурност на ООН се събира днес на извънредно заседание заради американския удар в Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йосиф Сърчаджиев с премиера на русенска сцена
Йосиф Сърчаджиев с премиера на русенска сцена
Публикуваха новото Постановление за интеграция на чужденците
Публикуваха новото Постановление за интеграция на чужденците