НОВИНИ

Гласуването на турския референдум започна и в България

В България гласуването на турския референдум за конституционни промени започна. Хората със смесено или само с турско гражданство могат да гласуват в три избирателни секции в посолството на Турция в София и двете консулски представителства в Пловдив и Бургас. Гласуването ще се проведе в рамките на три дни - 7, 8 и 9 април от 9 до 21 ч. Промените в Конституцията, подложени на всенародно допитване, предвиждат увеличаване правомощията на президента, който да стане ръководител и на изпълнителната власт, закриване на премиерския пост, увеличаване броя на депутатите в Парламента на 600.

Александър Марков
от Александър Марков
17:38, 07.04.2017
Чете се за: 01:16 мин.
По света

За турския референдум зад граница са разкрити общо 3000 секции в 57 държави. В България секциите са само три, тъй като броят на имащите право на глас у нас е под 10 000 души.

Гласуването за референдума започна точно в 9. Лицата с българско и турско гражданство могат да гласуват с "да" или с "не" на предложените 18 промени в турската конституция.

Промените предвиждат преминаването на Турция от парламентарна в президентска република. Предлага се премиерският пост да бъде закрит, президентът да стане ръководител и на изпълнителната власт, като може да запази и поста си председател на партия.

Сред предложенията са президентът да може да назначава и уволнява министри, висши съдии и прокурори, да изготвя годишния бюджет, обнародва закони с декрет, обявява извънредно положение, разпуска парламента. Самият Парламент може да загуби правото си на парламентарен контрол върху министрите.

В София първите гласуващи пуснаха бюлетината почти веднага след началото на изборния ден.

Сефар, работи в България: Гласувахте ли и за какво гласувахте? - Да, гласувах за демокрацията. - Демокрацията? - Да. - Вярвате ли, че референдумът за конституционни промени ще донесе повече демокрация в Турция? - Надявам се.

Първият гласувал в Консулството в Бургас бе Джем Вефа, който от 12 години живее в село Българово. В консулският окръг в Бургас в избирателните списъци са регистрирани 2 000 души с право на глас.

В Пловдив имат право да гласуват около 2500 души, които живеят в 10 области на Централна България. Един от първите гласуващи тук е Невзат Йосеркю.

От ДПС вече призоваха имащите право на глас да гласуват с "Не" на референдума. Според партията, "референдумът застрашава демокрацията, спазването на основни права и свободи, както и върховенството на закона, а президентът Ердоган се стреми да получи безконтролно цялата власт в държавата без механизми за контрол и баланси.

Посланикът, който участва в предизборен клип на ДОСТ, Сюлейман Гьокче, коментира, че декларацията на ДПС е намеса във вътрешните работи на Турция.

Сюлейман Гьокче, посланик на Турция в България: "Това беше заемане на политическа позиция. От наша гледна точка, това, разбира се, означава влияние на една политическа партия - намеса във вътрешната политика на Турция. Преди 12-13 дни в България бяха проведени парламентарни избори, при нас нямаше такова нещо".

Гьокче определи твърдението, че референдумът е за преобразуване на Кемалистка република Турция в Султанат като неуместно и погрешно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Половината здравноосигурени българи пропускат годишния профилактичен преглед
Половината здравноосигурени българи пропускат годишния профилактичен преглед
Президентът Радев е поискал от ЦИК справка за гласуването в чужбина
Президентът Радев е поискал от ЦИК справка за гласуването в чужбина