САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Турция подкрепи ракетните удари в Сирия

Американската операция в Сирия предизвика незабавни реакции от страна на световните столици, според отношението им към страните в сирийския конфликт.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:11, 07.04.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Турция, която е част от международната коалиция, категорично подкрепи ракетните удари и отново призова да бъде свален режимът в Дамаск. Анкара е била информирана за американските планове и са проведени консултации с Париж и Берлин. На другия полюс е Иран, който е съюзник на сирийския президент Асад.

Техеран обвини Вашингтон, че атакува Сирия въз основа на фалшиви твърдения и взема страната на бунтовниците, както и на "Ислямска държава". Китай осъди употребата на химически оръжия, призова да се избягва влошаване на ситуацията в Сирия, но се въздържа от оценка за американските действия.

Мевлют Чавушоглу, външен министър на Турция: Намираме американската намеса за навременна и я подкрепяме. Призоваваме онези, които подкрепят сирийския режим: Нека да постигнем примирие и да се насочим към политическо решение на конфликта. Нека не заставаме зад един човек - президента Асад. Трябва да направим планове. Нужно е възможно най-скоро да премахнем този режим в Сирия.
Хуа Чунин, говорител на външното министерство на Китай: Ние сме против употребата на химически оръжия от която и да е страна, организация или лице. При каквито и да е обстоятелства, с каквато и да е цел. Осъждаме химическата атака в Сирия и подкрепяме провеждането на независимо разследване от съответните агенции на ООН на всички предполагаеми случаи на употреба на химическо оръжие.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Парното и топлата вода поскъпват между 18 и 38%
Парното и топлата вода поскъпват между 18 и 38%
Ключовите дати в сирийския конфликт
Ключовите дати в сирийския конфликт