НОВИНИ

Турция подкрепи ракетните удари в Сирия

Американската операция в Сирия предизвика незабавни реакции от страна на световните столици, според отношението им към страните в сирийския конфликт.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:11, 07.04.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Турция, която е част от международната коалиция, категорично подкрепи ракетните удари и отново призова да бъде свален режимът в Дамаск. Анкара е била информирана за американските планове и са проведени консултации с Париж и Берлин. На другия полюс е Иран, който е съюзник на сирийския президент Асад.

Техеран обвини Вашингтон, че атакува Сирия въз основа на фалшиви твърдения и взема страната на бунтовниците, както и на "Ислямска държава". Китай осъди употребата на химически оръжия, призова да се избягва влошаване на ситуацията в Сирия, но се въздържа от оценка за американските действия.

Мевлют Чавушоглу, външен министър на Турция: Намираме американската намеса за навременна и я подкрепяме. Призоваваме онези, които подкрепят сирийския режим: Нека да постигнем примирие и да се насочим към политическо решение на конфликта. Нека не заставаме зад един човек - президента Асад. Трябва да направим планове. Нужно е възможно най-скоро да премахнем този режим в Сирия.
Хуа Чунин, говорител на външното министерство на Китай: Ние сме против употребата на химически оръжия от която и да е страна, организация или лице. При каквито и да е обстоятелства, с каквато и да е цел. Осъждаме химическата атака в Сирия и подкрепяме провеждането на независимо разследване от съответните агенции на ООН на всички предполагаеми случаи на употреба на химическо оръжие.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парното и топлата вода поскъпват между 18 и 38%
Парното и топлата вода поскъпват между 18 и 38%
Ключовите дати в сирийския конфликт
Ключовите дати в сирийския конфликт