НОВИНИ

Русия и Иран призоваха за диалог след американските удари в Сирия

Повечето европейски страни, Австралия, Япония, Саудитска Арабия и Израел подкрепиха американските въздушни удари в Сирия. По заповед на Доналд Тръмп, над 59 американски крилати ракети поразиха база на сирийската правителствена армия в провинция Хомс. Спорад Дамаск, загинали са десет души, базата Шайрат е напълно разрушена.Китай призова към диалог. Иран и Русия осъдиха американската атака. Москва поиска заседание на съвета за сигурност на ООН.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
15:29, 07.04.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Американски ракети Томахоук бяха изстреляни срещу сирийска военновъздушна база, откъдето се смята, че е била нанесено химическото нападение във вторник, в провинция Идлиб.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Наредих въздушна военна атака в Сирия, там - откъдето е започнала химическата атака. Жизненоважно за националната сигурност на Съединените щати е да се предотврати разпространението и използването на смъртоносни химически оръжия".

Русия реагира остро. Според Владимир Путин американската атака е агресия, в нарушение на международните норми, при това с измислен повод.

Сергей Лавров, външен министър на Русия: "Това ми напомня ситуацията от 2003 г., когато Съединените щати, Великобритания с някои техни съюзници нахлуха в Ирак, без съгласието на Съвета за сигурност. Сега дори не се постараха да дадат доказателства. Основават се само на снимки, спекулират със снимките на деца и с данните на неправителствени организации".

Лавров заяви, че Москва ще поиска обяснение от Вашингтон. Като по-конкретна стъпка, Русия замрази споразумението със Съединените щати за предотвратяване на инциденти във въздуха. Според Великобритания американските удари имат възпиращ характер и не са начало на нова военна кампания. НАТО обяви, че режимът на Асад носи пълната отговорност за атаката на Вашингтон. Франция и Германия призоваха международната общност да обедини сили за политически преход в Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици нови дървета ще засадят в Гоце Делчев
Стотици нови дървета ще засадят в Гоце Делчев
Миноносецът „Портър”, атакувал Сирия, е бил на операция във Варна
Миноносецът „Портър”, атакувал Сирия, е бил на операция във Варна