НОВИНИ

Американският сенат с призив към Тръмп по случая "Хашоги"

Американският президент Доналд Тръмп беше приканен да определи каква е ролята на саудитския престолонаследник - Мохамед бин Салман в убийството на Джамал Хашоги. По-рано, в свое изявление, Тръмп подчерта че Вашингтон ще продължи да подкрепя Рияд, независимо дали Бин Салман е знаел за покушението. А Турция може да поиска международно разследване на случая.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:42, 21.11.2018
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Двама сенатори - републиканец и демократ, членове на комисията за външните работи, призоваха президента Тръмп да обяви официално дали саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е отговорен за убийството на Джамал Хашоги. Искането им е по силата на закона Магнитски, според който държавният глава е длъжен да определи официално дали чуждестранно лице е отговорно за убийство без съд и присъда. Срокът за това в 120 дни.

Писмото на сенарторите беше оповестено часове след като в свое послание президентът Тръмп заяви САЩ ще продължат да подкрепят Саудитска Арабия, дори престолонаследникът на кралството да е знаел за покушението. В документа се посочва, че Рияд е "стабилен партньор", който се е съгласил да инвестира в Съединените щати "рекордно количество пари".

Според Тръмп отказът на Вашингтон от партньорство със Саудитска Арабия ще облагодетелства Русия и Китай. По-рано и държавният секретар на САЩ - Майк Помпео подчерта важността на американските интереси преди да се реагира срещу Рияд.

;

Това се случва въпреки разпространената в медиите информация, че ЦРУ смята, че убийството на Хашоги е поръчано от Мохамед бин Салман.

Халил Джахшан, анализатор: "Това е шамар за разузнаването. Чухме и от двамата - Тръмп и Помпео, нещо като помилване за саудитската страна, за всички онези, независимо колко високи постове заемат, които са наредили, извършили и подготвили убийството на Джамал Хашоги на втори октомври."

Турция може да поиска международно разследване на убийството на Джамал Хашоги. Това заяви във Вашингтон външният министър на страната Мевлют Чавушоглу.

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция: "Не смятаме, че сътрудничеството със Саудитска Арабия е на нивото, на което бихме искали да е . Наше право е да получим повече информация. Ако се стигне до безизходица или задънена улица, или не можем да си сътрудничим, тогава може да поискаме международно разследване."

Чавушоглу добави, че Турция е предоставила на САЩ най-новата си информация за убийството на Хашоги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Италианска гражданка е отвлечена в Кения
​Италианска гражданка е отвлечена в Кения
Фалшиви сайтове мамят с намаления за черния петък и коледните празници
Фалшиви сайтове мамят с намаления за черния петък и коледните празници