НОВИНИ

​Арести на опозиционни политици и атентат в Турция

Страната е политическа ситуация, която стана причина Брюксел да заяви, че е загрижен за случващото се в южната ни съседка. Ето и фактите: късно снощи в Турция бяха арестувани съпредседателите на опозционната прокюрдската Демократична партия на народите и няколко нейни депутати. Часове по-късно взрив разтърси Диарбекир, който се смята за неофициална столица на турските кюрди. Сред коментарите се отличава това на германското външно министерство, според което Анкара има право да търси виновните за неуспешния опит за преврат от лятото, но това не бива да става за сметка на опозицията. След тези сътресения лирата поевтиня значително и достигна нов исторически минимум спрямо долара.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:31, 04.11.2016
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Колата-бомба е избухнала около 8 часа местно време,на 200 метра от сградата на полицейско управление в гъстонаселен квартал. Там са отведени и задържаните късно снощи членове на прокюрдската Демократична партия на народите. Сред тях са съпредседателите на партията Селяхаттин Демирташ и Фиген Юксектаг. Те са обвинени в отказ да сътрудничат на властите в разследване на престъпления свързани с "терористична пропаганда". Претърсена и е централата на опозиционната партия.

Бинали Йълдъръм, министър-председател на Турция: "Само един от задържаните депутати е дал показания в съда, 54 не са се съобразили с това изискване. Те не уважават върховенството на закона. Не са се съобразили с призива на съда. За това са задържани."

След арестите, достъпът до много социални мрежи беше забранен.

Съобщава се, че Демирташ вече е дал показания. Срещу него може да бъдат повдигнати обвинения в създаване на престъпна групировка, членство в терористична организация, пропаганда, обида към президента и подстрекаване към насилие.

Ако бъде признат за виновен, Селяхаттин Демирташ може да получи доживотна присъда. Анкара обвинява неговата партия във връзки със забранената в Турция Кюрдска работническа партия - ПКК. Партията на Демирташ отрича. Според Демократичната партия на народите арестите са политически мотивирани.

Айхан Билген, говорител на прокюрдската Демократична партия на народите: "Тук вече не става дума за Демократичната партия на народите или за депутатите ѝ. А за това дали провокацията да се въвлече Турция в гражданска война ще постигне целта си или не."

Билген обаче увери, че партията ще реагира "демократично" на арестите. В Анкара полицията използва лютив спрей и гумени куршуми, за да разпръсне прокюрдски демонстранти, които протестираха срещу арестите. Случващото се в Турция сериозно притесни Брюксел.

В Туитър върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини, написа, че е изключително обезпокоена от арестите. Берлин призова Анкара да спазва правата на задържаните опозиционери, а в германското външно министерство за консултации беше привикан турският шарже д'афер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мис Национален отбор в гимназията за изучаване на немски език
Мис Национален отбор в гимназията за изучаване на немски език
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Аплодисменти за Мария
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Аплодисменти за Мария