НОВИНИ

Експлозия в Диарбекир, след арести по високите етажи на турската политика

Мощна експлозия разтърси центъра на турския град Диарбекир. Устройството е било поставено пред сградата на полицейското управление в квартал Баалар. 1 човек е загинал, а най-малко 30 са ранени. Часове по-рано съпредседателите на Прокюрдската демократична партия на народите - Селяхаттин Демирташ и Фиген Юксектаг, бяха арестувани по обвинение в тероризъм.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:11, 04.11.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Заедно с тях са задържани и други 9 депутати. Причина за арестите е отказът на депутатите да дадат показания за престъпления, свързани с "терористична пропаганда". Минути преди да бъде задържан, Демирташ написа в "Туитър", че на вратата на дома му в Диарбекир има полицаи.

Малко по-късно достъпът до социалните мрежи Фейсбук, Туитър, Уотсап и до Ютюб в Турция беше спрян. Турция обвинява прокюрдската партия във връзки със забранената Кюрдска работническа партия - ПКК, която е смятана за терористична организация от властите в Анкара.

;

Късно тази нощ, полицаи нахлуват в домовете на съпредседателите на Прокюрдската демократична партия на народите и ги отвеждат в ареста. Претърсена е и централата на опозиционната партия.

Идрис Балюкен, юрист на прокюрдската Демократична партия на народите
Защо не ни предупредихте? Можеше да ни дадете предизвестие, ние сме тук, не се крием. Какво се опитвате да постигнете? Какво целите с обиска на централата на политическа партия?

Минути преди да бъде задържан, лидерът на партията - Селяхаттин Демирташ написа в Туитър, че пред вратата на дома му в Диарбекир има полицаи. Малко по-късно достъпът Фейсбук, Туитър, Ютюб и Уотсап в Турция беше преустановен и все още е невъзможен.

Друг член на партията, който в момента е извън Турция определи арестите като "отвличане на народни представители". Според Ертутул Курукчу, задържането е извършено незаконно и е в разрез с всички права и свободи на турските граждани. Турският правосъден министър Бекир Боздаг обаче отхвърли твърденията и заяви, че няма нищо нередно около арестите.

Като причина за арестите се посочва отказът на депутатите да дадат показания за престъпления, свързани с "терористична пропаганда". По информация на турски медии, Демирташ вече е дал показания. Срещу него може да бъдат повдигнати обвинения в създаване на престъпна групировка, членство в терористична организация, пропаганда, обида към президента и подстрекаване към насилие. Ако бъде признат за виновен, Селяхаттин Демирташ може да получи доживотна присъда.

Турция обвинява прокюрдската партия във връзки със забранената Кюрдска работническа партия - ПКК, която е смятана за терористична организация от властите в Анкара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нано стикери за скриване на регистрационните номера от камерите на пътя
Нано стикери за скриване на регистрационните номера от камерите на пътя
Съдът ще решава да остави ли в ареста бияч на лекари от спешен екип
Съдът ще решава да остави ли в ареста бияч на лекари от спешен екип