НОВИНИ

Археолози откриха некропола на богатите в средновековния град Вратица

Археолози от Враца откриха некропол на богатите. До находката се стигна, след като багери, работещи по строеж за жилищен блок извадиха от дълбокия изкоп кости и накити от Второто българско царство.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
07:52, 08.09.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още

След откритието, че жилищен блок се изгражда върху исторически обект, от Института за паметниците на културата спряха строежа. Инвеститорът финансира разкопките с близо 13 хиляди лева, а археолозите получиха един месец за проучванията. Оказа се, че са попаднали на некропол, в който вече са разкрити 16 скелета.

Александра Петрова, ръководител на разкопките: За пръв път във Враца имаме възможност да копаем градска археология. Периодът е 12-14 век. Прави впечатление голямото количество на гробен инвентар във вид на личните накити - гривни, дори до три на ръка, надушници, обеци, пръстени.

Според историците е възможно некрополът да е бил свързан с първите представители на Врачанската златарска школа.

Мария Христова, Национален антропологически музей: Накитите са се водили като един излишен разкош, като цяло християнския канон предвижда едно скромно погребение. Това говори, че населението, оставило този некропол, е било с един доста добър социален статус. Например, при тази млада жена имаше много гривни, наредени на двете ѝ ръце, но самата масовост подсказва местно производство.

За да се получи по-пълна представа за тогавашните хора и начина им на живот, от Регионалния музей във Враца поканили антрополози от София, които на място се запознават с находките. След края на проучванията от Министерството на културата ще дадат становище дали строежът на жилищния блок може да продължи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Климатологът Георги Рачев: От неделя чакаме слънчево време над цялата страна
Климатологът Георги Рачев: От неделя чакаме слънчево време над цялата страна
Двойно по-скъпи боровинки тази година
Двойно по-скъпи боровинки тази година