НОВИНИ

Аварийно кацане и взрив на самолет в Дубай

Самолет на авиокомпанията Емирейтс се запали по време на кацане на летището в Дубай. На борда на машината е имало близо 300 души. Пътниците били от 20 националности. Всички са евакуирани успешно и сред тях няма пострадали, но се съобщава за загинал пожарникар.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:12, 03.08.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

12:45 местно време - полет от Индия за Дубай каца на международното летище. Секунди след като достига земята, машината избухва в пламъци, чува се и звук от експлозия. Бързата реакция на екипажа, е причината всички на борда да бъдат евакуирани успешно и никой да не пострада.

Шади Кочукти, пасажер:"Всичко започна да се пълни с дим и ни казаха незабавно да напуснем самолета. Отвориха аварийните изходи и започнахме да се спускаме по пързалката. Багажът ни е унищожен, но важното е, че ние сме добре. Оцеляхме, Бог ни спаси!"
Арун Кришна, пасажер:"Всички крещяха и плачеха- жени, деца - всички. Беше много страшно."

По непотвърдена информация, става дума за проблем с колесника, а не за нападение. Записи от разговорите на диспечерите показват, че кулата в Дубай е напомнила на екипажа да свали колесника при захода към пистата. Малко след това пилотите са обявили, че прекратяват приземяването, но вместо това Боингът 777 се озовал на земята в края на пистата.

;

Самолетът е произведен през 2003-та и изпълнява редовни полети по този маршрут.Минути след избухването на пожара, всички заминаващи полети от международното летище в Дубай са отменени, а пристигащите са отклонявани. Няколко часа по-късно, летището отново заработи нормално. Експерти по авиобезопасност припомнят, че излитането и кацането са двата най-рискови моменти по време на полет. Международното летище в Дубай е най-голямото в Близкия Изток, от там годишно минават повече от 66 милиона души. През 2010-ма двама души загинаха на същото летище, след като товарен самолет не успя да се приземи правилно. През 2007-ма 14 души пострадаха, при проблем по време на излитане на самолет на бангладешка авиокомпания

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатна лятна академия за изкуства за децата от столичния квартал “Лозенец”
Безплатна лятна академия за изкуства за децата от столичния квартал “Лозенец”
Безплатни уроци по тенис за деца
Безплатни уроци по тенис за деца