НОВИНИ

Австрия обмисля съдебни действия срещу планираната от Германия пътна такса

Австрия предупреди днес, че може да предприеме съдебни стъпки срещу германския план за въвеждане на пътна такса, която на практика ще се плаща от чуждестранните шофьори, а не от германците.

bnt avatar logo
от БТА
18:51, 04.11.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света
австрия обмисля съдебни действия планираната германия пътна такса

ЕС по-рано отхвърли плана като дискриминационен.

Европейската комисия е близо до постигане на споразумение с Германия за пътната такса.

Отчитаме добър напредък в разговорите ни през изминалите седмици, потвърди на пресконференция днес говорителката на ЕК Мина Андреева.

По думите на австрийския министър на транспорта, иновациите и технологиите Йорг Лайхтфрид Австрия има впечатлението, че ЕК договаря някаква взаимноизгодна сделка с Германия. Той допълни, че Виена проучва дали тази политика за пътна такса е дискриминационна и дали нарушава законите на ЕС.

Миналата година Германия реши да въведе схема за пътна такса за автомобилите, като същевременно прие и закон, според който тази такса може да бъде извадена от автомобилните данъци на колите, регистрирани в Германия. Спорната схема все още не е приложена.

"Ако австрийците са ощетени, запазваме си правото да предприемем допълнителни действия.", посочи Лайхтфрид,

Германският транспортен министър Александър Добринт съобщи днес, че пътната такса ще бъде въведена най-рано след парламентарните избори през есента догодина.

В споразумението, по което работят Берлин и Брюксел ще бъдат променени малко неща. Освен това двете страни обсъждат връзка между данъчните облекчения и равнищата на замърсяване на автомобилите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват хотел и ресторант в Пловдив заради натровени ученици
Проверяват хотел и ресторант в Пловдив заради натровени ученици
Без гаражи в Пловдив след май 2017 година
Без гаражи в Пловдив след май 2017 година