НОВИНИ

Австрия пред избори за президент

Две седмици остават до президентските избори в Австрия, на които за първи път в Европа държавен глава може да стане представител на крайната десница. Вотът на 4 декември повтаря анулирания балотаж от пролетта, в който разликата между двамата претенденти бе минимална. Изходът сега също изглежда непредвидим. първият телевизионен дебат не внесе повече яснота, макар че като цяло, според сондажите по-убедителен е бил популистът Норберт Хофер.

Невена Бонева
от Невена Бонева
18:51, 21.11.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Спор, наситен с взаимни нападки - така изглеждаше първият телевизионен дуел на двамата претенденти за президентския пост в Австрия - професорът, бивш лидер на зелените Александер ван дер Белен и по-младият, енергичен претендент от Партия на свободата Норберт Хофер.

Миграцията, санкциите срещу Русия са само част от темите, по които позициите им се сблъскват. Общите възгледи са малко - например срещу легализацията на марихуаната, или, че победата на Тръмп няма да повлияе особено на резултата от изборите. Все пак Хофер обвинява Белен в демагогия заради критиките му срещу Тръмп и изразява надежда, новата вашингтонска администрация да подобри отношенията с Русия. Искри прехвърчаха и в отговорите на въпроса всеки да посочи нещо положително у опонента.

Норберт Хофер, кандидат за президент на Австрия: Когато се срещнем извън дебати, отношението ни е нормално. Мисля приятелско.
Александер ван дер Белен, кандидат за президент на Австрия: Бих помислил два пъти за думата приятелско. Нарекохте ме ляв фашистки диктатор. Помня го. Но въпросът е за нещо положително. Забелязах например, че сте много по-добре облечен отколкото на дебатите през май.

Според сондаж след дебата, либералът Белен леко изпреварва в области като представяне в чужбина, но като цяло крайнодесният му опонент Хофер е бил по-убедителен. Как ще гласуват австрийците на 4-ти декември не е ясно, както при Тръмп големият коз на Хофер може да станат хората от районите, където глобализацията е отнела работни места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С песен замесиха хляб в Деня на християнското семейство
С песен замесиха хляб в Деня на християнското семейство
Реформаторите са обсъдили идеите за промени в Изборния кодекс
Реформаторите са обсъдили идеите за промени в Изборния кодекс