Над 60 изби представиха вината си на Балканския международен винен фестивал в София. Тази година акцентът на фестивала са розетата. Освен дегустации на вино посетителите опитаха и от типични за Балканите храни. 2014 година беше трудна за...
Над 60 изби представиха вината си на Балканския международен винен фестивал в София. Тази година акцентът на фестивала са розетата. Освен дегустации на вино посетителите опитаха и от типични за Балканите храни.
2014 година беше трудна за производителите на вино, защото градушките и дъждовете съсипаха голяма част от лозята в България. Въпреки малкото количество произведено грозде винопроизводителите от Южна България са доволни от качеството на реколтата. За тях ключът към създаването на добро вино е страстта.
"Това, което ме радва особено последните години, е, че винената култура се повишава страшно много. Вече хората не търсят само да се напият с вино, а те търсят да го оценят. Всъщност първото, което искат да попитат, е какво ново пуснахте тази година на пазара, а това са именно тези две розета", отбелязва Стефан Ангелов - брандмениджър във винарска изба.
Тази година винопроизводителите от Стара Загора са заложили на купажното вино. Добрият резултат от смесването на Каберне совиньон и Сера те дължат на престоя на виното в дъбови бъчви поне осем месеца.
"Това вино е, бих казал, с мезето си вътре. Даже и едно филе е достатъчно", коментира Златко Аладжов - технолог във винарска изба.
Над 150 изби от целия свят се състезават в четвъртия Балканския международен винен конкурс. Най-добрите вина ще бъдат отличени със специални награди.
"Международното жури дегустира вина от 55 местни сорта. Те самите казаха, че няма друг форум, където могат да дегустират толкова много вина от местни сортове", отбелязва Галина Нифороу - организатор.
Тази година акцентът на производителите е розето.
"Аз предпочитам като цяло розе, тъмното розе най-вече и шардоне", казва Теодора Горанчева.
По какво се познава хубавото вино? "Няма тапа, има хубав послевкус, стегнато, хубаво вино, не се разсейва и предполагам, че колкото повече седи, толкова повече се отключват вкусовите му качества", обяснява Станислава Георгиева.
Освен хубаво вино, посетителите опитваха и характерни за Балканите храни като хляб, млечни продукти и козунаци.
"Виното и храната вървят ръка за ръка. Все още, според нас, липсва културата на храненето и виното, съчетани по правилния начин", добавя Емилия Калайджиева - организатор на фестивала.
Победителят във винения конкурс ще стане ясен тази вечер, а дегустациите ще продължат и утре.
„Блясъкът на Перперикон“ представя над 200 артефакта, сред които кръст с мощи на неизвестен светец
Яйца полетяха към Общинския съвет в Несебър: Жители на протест срещу скок на данък "сгради"
Нова измама в интернет: Несъществуващ монах в Бачковския манастир лекувал с билки диабет
Сезонно явление: Множество медузи се появиха край Морската гара във Варна (ВИДЕО)
Крачка назад: ЕК смекчава правилата за продажба на нови бензинови и дизелови коли
Наркобосът Росен Кръстев - Стъкларя остава в ареста, реши съдът в Ловеч