НОВИНИ

"Балканският път" е затворен за мигранти

От полунощ "Балканският маршрут" за мигрантите на практика е затворен. С ефекта на доминото днес и Македония затвори напълно границите си за незаконни мигранти след като Словения, Сърбия и Хърватия въведоха нови ограничения за прием.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:32, 09.03.2016
Чете се за: 01:29 мин.
По света

Повече от 34 хиляди бежанци се оказват блокирани в Гърция след ограничения въведени от общо осем страни в Шенгенската зона. Човешкият поток от Турция към гръцките острови не спира, а Унгария изпрати подкрепления за охрана на границите си и обяви общонационална кризисна ситуация заради мигрантския поток .

Словения вече допуска само мигранти, които искат убежище в страната или с безспорни хуманитарни нужди, каквито са изискванията на Шенген.

Миро Церар - премиер на Словения: При добра координация и сътрудничество и ако ефективно успеем да спрем нелегалната миграция, Европа ще остане отворена за търсещите убежище по резонни причини. Разбира се, те трябва да следват обичайната законова процедура.

Сърбия, макар и извън Евросъюза вече не допуска хора от Македония и България без изрядни документи, еврочленката Хърватия прилага същото сито.

Александър Вучич - премиер на Сърбия: Сърбия няма да бъде "паркинг" или "център за събиране" на бежанци, но ще се държи хуманно и в съответствие със закона към минималния брой бежанци, които са останали в Сърбия след затварянето на балканския маршрут.

Кал и отчаяние - такава е обстановката на граничния пункт Идомени, където 14 хиляди души прекараха поредна студена нощ под дъжда в подгизналите палатки. Мнозина се чувстват в безизходица след решенията от срещата на европейските лидери и Турция.

Ахмед, Сирия: Чакаме Германия да направи нещо. На европейската среща чухме Меркел да казва, че няма да има затворени граници, затова и чакаме.

Евросъюзът и Турция обмислят радикални мерки за спиране на бежанската вълна, включително връщане в Турция на всички пристигнали от Гърция. Сделката още не е финализирана, преговорите ще продължат на Европейска среща на върха на 17 и 18 март.

Мевлют Чавушоглу - министър на външните работи на Турция: Евросъюзът дава три милиарда евро, това звучи сякаш Турция проси средства за себе си. Нямаме нужда от тези пари, те ще бъдат използвани за подобряване живота на сирийските бежанци.

Междувременно само на пристанище Пирея вече са настанени три хиляди души от Турция, през последното денонощие гръцката брегова охрана е спасила близо хиляда бежанци и мигранти край егейските острови.. Затварянето на Балканския път доведе и до нови мерки срещу мигрантската вълна и в Унгария.

Шандор Пинтер - министър на вътрешните работи на Унгария: Не знаем точно как ще реагират бежанците и нелегалните мигранти, които вече са в съседните страни. Ето защо правителството реши охраната по границите да бъде засилена, обявяваме кризисна ситуация във връзка с миграцията за цялата страна.

Унгария складира необходимите строителни материали по границата си с Румъния така че при нужда да издигне ограда в рамките на 10 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мултимедийно образование
Мултимедийно образование
Николай Ненчев: Ако се наложи по границата с Гърция, ще бъде изградена ограда
Николай Ненчев: Ако се наложи по границата с Гърция, ще бъде изградена ограда